Kolumnisti i blogeri: Na terapiji kod Maje Vučić

Ako tražite savršenog partnera ne činite ove greške

Foto: Shutterstock

Kad kažem savršen to ne znači da na svijetu postoji osoba koja je savršena i koja će svakoj osobi biti savršena. Imam primjera u svojoj bliskoj okolini prekrasnih brakova sa takozvanim savršenim partnerima.

Osobe za poželjeti, ali meni se baš taj ne sviđa po temperamentu ili mi se ne sviđa nešto drugo na toj osobi. Za njih je ta osoba savršena, ali ne i za mene. Svaka osoba jest jedinstvena i upravo takva će biti savršena za nekoga.

Ta savršena osoba ima i svoje mane, ali nas te mane kod naše savršene osobe neće u tolikoj mjeri smetati i živcirati, već ćemo ih prihvaćati. Dug je put do savršenstva, a do tada…

Gdje se nalaze takvi muškarci?

Sjećam se razgovora mojih dviju prijateljica. Jedna se stalno pitala gdje nalazi “takve” muškarce. (Čitaj: one koji varaju, koji ju ne poštuju, one koji joj lažu, koji bi radije bili s prijateljima vani nego s njom, one koji joj kažu da je dosadna…) A ova druga joj je odgovorila da će i dalje takve nalaziti ne bude li se promijenila. Ova prva se malo naljutila ne vjerujući da joj prijateljica govori kako je ona takve i zaslužila, misleći da ona o njoj misli da je loša osoba.

Istina o njoj je da je ta osoba, nazvat ćemo je Lucija, stvarno prekrasna, požrtvovna, odana, brižna, vedra i duhovita. Pravi je prijatelj, ali u odnosima s partnerima uvijek zanemaruje sebe. Vjeruje da se kao osoba može ostvariti samo uz svog partnera i da dok to ne nađe neće biti ostvarena. Kad god nađe dečka potpuno mu se preda i posveti, do te mjere da zanemaruje sve ono što inače radi kad je sama. Jedino što je uvijek isto je što radi isti posao.

Svaka je veza na početku dobra

U zaljubljenosti imamo potrebu svaki trenutak provoditi s tom osobom, a kako vrijeme odmiče i stvari se počinju normalizirati, ponovno nastavljamo živjeti naš uobičajeni život, ali ne i ona. Kad njezin partner poželi ostati s dečkima gledati utakmicu to Lucija čuje kao da je nezanimljiva onda se buni i ljuti što je to tako.

Kad joj partner kaže da bi sam s dečkima popio kavu ona misli da ju odbacuje. Kad se njezin partner dopisuje s kolegicom s posla o privatnim stvarima, ona inzistira na tome da je to neprimjerena komunikacija i opet se ljuti i pokušava ga svim mogućim načinima uvjeriti da se to ne radi, ali on radi opet isto i počinje lagati i skrivati se. Onda ga ona ulovi u laži, a kako je laž bezvezna, onda ga uvjerava da je povjerenje najvažnije i da za takve stvari ne bi trebao lagati. I tako, dok njezina posesivnost raste kako bi dobila tu ljubav koju očekuje i traži, on je sve hladniji i bezobzirniji. Lucija misli da su svi oni kreteni. Možda i jesu, ali što joj svi ti partneri zapravo poručuju?

Ova druga cura, Lana, ona bi takve koji je ne poštuju i koji se dopisuju s kolegicama na granici dobrog ukusa ostavila i ne bi trepnula, a moja se Lucija uporno pita zašto me ne vole, a sve sam im dala i ostaje uz takve do zadnje mogućnosti da se ipak stvari poprave.

Rekoh, dug je put do savršenstva. Lana je Luciji pokušala reći da dok ona sebe ne sredi, dok ne podigne samopouzdanje i shvati da je vrijedna pažnje i ljubavi baš takva kakva je i ako ne pronađe svrhu življenja zbog sebe same, a ne zbog nekoga, neće moći naći adekvatnog para. Odnosno naći će upravo onakve koji će je bosti tamo gdje je najslabija.

Partnere koje biramo najčešće su ogledalo onoga što smo trenutno

Tako je jedna osoba trpila nasilnog i uvredljivog muža godinama, jer je mislila da bolje ne zaslužuje. I sama je odrasla u takvoj obitelji i izrasla u osobu koja sumnja u sve što se nje tiče, osim u svoju profesionalnu kompetenciju. Vjerovala je za sebe da je ružna, manje vrijedna od drugih, da je nitko ne voli i da joj se ništa lijepo ni ne može dogoditi. Nakon godinu, dvije rada na sebi, uz profesionalnu pomoć, ona je danas druga žena i takvi muškarci joj ne mogu više ući u radar. Žena je izgradila nove standarde. Poštuje sebe i voli se, konačno, pa tako više i ne dopušta drugima da ju tretiraju kao smeće.

Ne možemo očekivati da ćemo naći muškarca ili ženu po mjeri, ako se i sami nismo doveli u red

Ako ste osoba koja ima posao, plaća stan, trudi se napraviti nešto više od svog života biste li pristali na vezu s osobom koja nema posao, a i ne traži ga, koja nema svoj dom i koja spava do podne i igra igrice ostatak dana? Mislim da ne, jer takva osoba ne odgovara tim standardima. Ta osoba bi možda bila savršena za neku devetnaestogodišnjakinju koja traži zabavu i kao takav će joj sigurno odgovarati, ali samo neko vrijeme, ne predugo, jer i ta osoba će rasti i razvijati se, tražiti više i bolje.

Svaki korak u osobnoj promjeni nam pomiče granice i standarde, samo je važno držati se vlastitih standarada. Treba biti zahvalan na svakoj vezi u životu, ali samo onda ako smo nešto naučili iz nje.

Ako nakon prekida ništa nismo naučili o sebi, već smo sve negativnosti prebacili na bivšeg partnera opet nije dobro, jer stvar i je u nama. Mi smo izabrali takvog partnera i pravo je pitanje kako to da sam ga izabrala? Što mi se to svidjelo na njemu? Kad mi se prestalo sviđati? Zašto sam ovoliko dugo ostala? Odgovore treba tražiti u nama, a ne u drugima.

I tako, kad na tom putu naiđemo na sebe, kad se zavolimo i prihvatimo, kad postanemo tolerantni, kad pronađemo smisao i vrijednosti sebe i svog života, kad osvjestimo mane i prihvatimo ih ili ih mijenjamo, ako nam baš jako smetaju, onda možemo ugledati onog savršenog za nas i taj će nam biti baš po mjeri.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo