Kako bi organizam mogao normalno i zdravo funkcionirati u tijelo je potrebno unositi dovoljne doze ključnih minerala i vitamina, poput željeza i vitamina C.

Vrlo su često umor, razdražljivost i slabost jedne od karakteristika koje nam pokazuju znakove da nešto trebamo promijeniti. Kako ne dovesti tijelo do stanja anemije i što je ona uopće?

Što dovodi do anemije?

Nedostatak željeza, koji za najčešći uzrok ima lošu i neuravnoteženu prehranu, može dovesti do anemije. Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog sljedećih razloga: kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane, osobito u dojenčadi i djece, poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sustava, pojačanog razaranja eritrocita (hemolize) kao posljedica drugih bolesti. Anemija po definiciji predstavlja smanjenu količinu krvi u cirkulaciji, smanjeni broj eritrocita ili smanjenu količinu hemoglobina u eritrocitima.

Magnezij je ključ za miran san i prevenciju bolnih grčeva u nogama

Anemija, osim nedostatkom željeza (sideropenična anemija), može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline, pa uz unos željeza uvijek treba voditi računa i o unosu tih vitamina. Ključno je paziti na prehranu, odnosno jesti dovoljno namirnica koje sadržavaju željezo.

Kako tijelo funkcionira?

Kako bismo bolje razumjeli što predstavlja željezo u krvi, bitno je navesti par fizioloških činjenica. Eritroricti su crvene krvne stanice  koje nastaju u koštanoj srži. Stvaranje eritrocita se naziva eritropoeza i normalno je regulirana potrebama tkiva za kisikom. Crvena boja eritrocita dolazi od hemoglobina. Hemoglobin je protein, prisutan u eritrocitima. Iz vrlo specifične građe hemoglobina proizlazi i njegova osnovna funkcija – kisik se u plućima veže na željezo u hemoglobinu, cirkulacijom se odvodi do svih tkiva u organizmu, tamo se predaje stanicama. Rezervno željezo u organizmu pohranjuje se u jetri.

Plivanje je fantastično za vaše zdravlje! Smanjuje stres, poboljšava san…

Simptomi anemije

Simptomi i znakovi anemije koja je uzrokovana nedostatkom željeza su vrlo često nespecifični poput opće slabosti, malaksalosti, brzog umaranja, nedostatka zraka već kod manjih fizičkih napora. Može se javiti ubrzan rad srca ili u nekim slučajevima i šum na srcu te bljedilo kože i sluznica, a u određenim vrstama anemije i žutilo kože i vidljivih sluznica.

Vitamin C – vitalna molekula za zdravlje kože

Prevencija anemije

Ukoliko spadamo u rizičnu skupinu za nedostatak željeza, bilo da se loše hranimo ili postoji neki drugi razlog, na tržištu su dostupni dodaci prehrani koji sadrže željezo. Kako bismo povećali apsorpciju željeza, preporučuje se uzimanje dodatka prehrani koji sadrže vitamina C ili kombiniranje uz hranu bogatu vitaminom C. Glavni problem je što je ta hrana najčešće sezonskog karaktera, pa je u zimskim mjesecima često teško doći do nje. Natrijev askorbat je oblik vitamina C koji se brzo apsorbira u probavnom sustavu, ne sjeda teško na želudac budući da je ne-kiseli oblik vitamina C te ima bolju bioraspoloživost od ostalih oblika vitamina C i pospješuje apsorpciju željeza u probavnom sustavu. Najčešće se za liječenje sideropenične anemije daje terapija s farmaceutskim oblicima koji sadrže željezo. Željezo bi trebalo uzimati sat vremena prije jela, istodobno u kombinaciji s vitaminom C.

Muči vas žgaravica, gastritis, refluks kiseline iz želuca… Kako si pomoći?

Natrijev askorbat, kao jedan od najpopularnijih oblika vitamina C, ključan je za mnoge procese u našem organizmu. Kada spoznamo njegovu važnost za našu svakodnevicu pobrinut ćemo se da našem tijelu svakog dana osiguramo dovoljnu dozu. Jer tijelo ipak treba našu pomoć, zar ne?

Važnosti redovite fizičke aktivnosti za sve generacije 

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo