Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Bez rutine ne možemo, a ipak može narušiti partnerske odnose – evo što napraviti

Foto: Shutterstock

Rutina svakodnevnice često nas udaljuje od prijatelja, bližnjih i nama dragih osoba.

U svakodnevnim razgovorima najčešće čujemo kako nam manjka vrijeme, kako moramo izvršiti različite poslove, kako kasnimo sa zadanim zadacima i tako iz dana u dan broj obaveza se poveća i rutina nas preplavljuje. Rutinski obavljamo jutarnju toaletu, nanosimo šminku ne razmišljajući o aktivnostima. U svemu najtužnije je što bez rutine ne možemo, što nam ona nedostaje i što smo naprosto ovisni o rutini svakodnevnice. 

Rutina se uvlači u naše međuljudske odnose sve se manje emocionalno angažiramo: Rutinski se javljamo jedni drugima samo da bi zadovoljili socijalne norme koje su zadane u našem okružju. Odnosi sa partnerom se svode na odašiljanje i primanje informacija što zasigurno uvjetuje pojavu kriza u bračnom okružju. Naime s jedene strane imamo potrebu zadovoljiti navike naših partnera a s druge strane provodimo aktivnosti koje nas ne uveseljavaju.

Kako napraviti reorganizaciju i izbjeći rutiniu

Prvi korak koji vodi ka promjeni je osvješćivanje poteškoća ,onog trena kad se zapitamo što nas smeta u svakodnevnici i kad definiramo da su to rutinske aktivnosti s partnerom zasigurno smo pokrenuli proces promjena. 

Ovo je pravi razlog zašto nestaje želja za seksom u vezi, a nitko o njemu ne govori

Redoviti zajednički objedi prema unaprijed definiranim ritualima, popodnevni odmor, popodnevna kava, vrijeme provedeno uz televizijski prijemnik samo su neke od dnevnih rutina većine partnera. 

U trenutku kad nas preplave negativne emocije i nezadovoljstvo rađa se potreba za promjenom. Ono što je nužno odnosi se na razgovor kojeg treba vrlo jasno usmjeriti na nezadovoljstvo koje proizlazi provođenjem svakodnevne rutine. U situacijama kad Vam se čini da jedna od strana nije u mogućnosti provesti izmjene odlučite se na novi korak pokrenite male promjene umjesto gledanja televizijskog programa iznenadite partnera kartom za kazališnu predstavu. Naime sve korake koje poduzmete provodite postupno i o svakom koraku upoznajte svog partnera pojasnite koji su razlozi i motivi . 

Ono što može biti najgore i najmanje uputno je svakodnevno potiskivanje nezadovoljstva i prešutno zadovoljavanje rutine. 

Zbog navedenog većina partnera postaju stranci jedni drugima i postupno se udavljuju jedni od drugih što može prouzrokovati ozbiljne bračne probleme. Stoga nemojte dopustiti da rutina preplavi Vaš odnos budite inicijator promjena. Sjetite se da svakodnevno sunce izlazi i zalazi, dan zamjenjuje noć, mijenjaju se godišnja doba i koliko god to doživljavali kao rutinske promjene  one imaju svoja obilježja  i upravo zbog tih obilježja bivaju interesantna i zanimljiva. 

Adele se u pandemiji naučila boriti s tjeskobom – svoju veliku transformaciju nije planirala

Stoga učinite svoju svakodnevnicu zanimljivom ne zaboravite, Vi ste kreator dana i dnevnih aktivnost stoga nedopustivo je  da u  istim aktivnostima ne uživate. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo