Prelazak na vegansku, odnosno potpuno biljnu prehranu ne znači i odricanje od tradicionalnih i uobičajenih okusa na koje je naše nepce naviklo.
U kategoriji takvih okusa svakako se nalazi i bolognese umak, kojemu sam posebno ostala privržena još iz djetinjstva, promatrajući svoju nonu koja bi ga bila spravljala s puno pažnje i ljubavi.
Odmakom od odgojno usađenih tradicionalnih prehrambenih režima, a u želji da oživim sjećanje na kuhanje s nonom, poklanjam vam svoju biljnu verziju ovakvog klasika.
Zbog svojeg božansvenog okusa i kvalitetnog nutritivnog statusa ne čudi me što je postao stalna stavka na tjednom jelovniku i kod mojih najizbirljivijih.
Sastojici:
- 200 g integralne tjestenine bez jaja
- bosiljak
Umak alla Bolognese:
- 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 1-2 štapića celera sitno nasjeckana
- 10ak cherry rajčica, narezane na polovice
- 100 g zelene leće, kuhane
- 5-6 sušenih rajčica
- 30 g oraha
- 1 šalica listića bosiljka
- 1/2 šalice umaka od rajčice
- 1 žlica balzamičnog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, muškatni oraščić
“Dimljena slanina” za posip (opcionalno):
- 100 g dimljenog tempeha Soyarnica, usitnjenog
- 10ak oraha, fino nasjeckanih
- Shoyu ili Tamari sos
- balzamični ocat
- tekući dim (ukoliko ga posjedujete)
- 1 žličica kumina, dimljene paprike, češnjaka i luka u granulama
- 1 žlica tamnog sezamovog ulja
Postupak:
- Napraviti pripremu namirnica! Jednostavno je lakše i spretnije za hendlati kasnije 🙂
- Zagrijati 2 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi.
- Dodati nasjeckani luk u tavu i sotirati dok ne omekša. Dodati usitnjenu mrkvu i celer. Lagano miješati dok ne omekša. Dodati prstohvat soli i usitnjeni češnjak. Sotirati nekoliko minuta.
- U lonac uliti vodu i pričekati da proključa.
- U manjoj posudici izliti nekoliko žlica proključale vode i dodati sušene rajčice. Pustiti da omekšaju 10ak minuta.
- Staviti kuhati špagete.
- Za to vrijeme, koristeći se mužarom ili multipraktikom, napraviti vlastiti pesto od bosiljka, oraha i nasjeckanih sušenih rajčica. Doliti žlicu vode ili hladno prešanog maslinovog ulja za lakšu izradu pesta.
- Prethodni povrtni mix (luk, mrkva, celer, češnjak) pomaknuti u jedan kut tave, a u drugi dodati prepolovljene cherry rajčice. Pustiti ih da se kuhaju par minuta.
- Dodati pesto, kuhanu leću, malo umaka od rajčice (passata), balzamični ocat i lagano pomiješati.
- Doraditi bolonjez prstohvatom papra, soli, muškatnog oraščića. Umiješati špagete i servirati.
Dobar tek!
*Trik za neljepljive špagete “al dente”: kuhati ih 2 minute manje od onoga što piše na pakiranju, iscijediti vodu i preliti ih hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja. Zatim ih direktno dodati u pripremljeni umak.
Postupak za “smoky crumble”:
- U posudici fino usitniti dimljeni tempeh i nasjeckane orahe.
- Dodati sve začine i dobro promiješati.
- Na žlici sezamovog ulja ispržiti mrvice tempeha i oraha te posipati preko bolonjeza.
Foto: Ivana Rukavina
Foto: Shutterstock