Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Bolne mjesečnice nisu nešto “što mora biti”

Mlada glumica Gemma Arterton, bivša Bond djevojka, na jednom je web portalu izjavila kako bi povijest zabilježila mnogo više uspješnih žena da ih u na putu uspjeha nisu ometale trudnoće, bolne mjesečnice i glupi muškarci. Prihvate li ambiciozne žene razlog pod jedan kao prirodan, a onaj pod tri kao beznadno neuklonjiv, ostaje im dakle kao jedina mogućnost poraditi na uklanjanju problema pod dva.

Problem bolnih mjesečnica pogađa danas oko 60 posto žena, a uzroci čine lepezu od nasljeđa, pa preko stresa i poremećaja u prehrani, sve do onoga što psiholozi nazivaju „unutrašnjim sukobom zbog odrastanja“. Rezultat svega je uvriježeno vjerovanje većine žena da su bolne mjesečnice nešto neminovno i čak prirodno (!).

Učenje joge apsolutno odbacuje takvo stajalište naglašavajući da u bolnim mjesečnicama nema ničega prirodnog, a da se zdravim životom i pravilnom prehranom, a posebno uklanjanjem određenih traumatskih sjećanja i stresa, problem može u potpunosti eliminirati. Posebno se preporučaju redovite seanse opuštanja, disanja ili meditacije, te izvođenje programa vježbi (asana) od kojih izdvajamo upravo današnju, koja naravno, osim djelovanja na eliminiranje bolnih mjesečnica ima i niz drugih zdravstvenih učinaka.

Vježba: Stol

Vježba počinje u ležećem položaju. Najprije se, nakon umjerenog udisaja, polako podignu obje noge do okomitog položaja, a uz slijedeći udisaj podignu se i ruke. U tom se položaju ostane koliko je ugodno normalno dišući, a zatim se uz izdisaj spuštaju najprije ruke, a uz idući izdisaj i noge. Sve se može ponoviti još 1-3 puta.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo