Brojanje kalorija nema smisla ako ne znate iz kojih namirnica dolaze - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Brojanje kalorija nema smisla ako ne znate iz kojih namirnica dolaze

Shutterstock

Prestanite brojati kalorije! I to ozbiljno mislim….a objasnit ću vam zašto….

Ukoliko govorimo o nekom tko tek započinje svoj zdravi put, budite sigurni da je dotičnome/dotičnoj poprilična šuma u glavi od silnih informacija u vezi prehrane, treninga i svega onoga što ide uz zdravu promjenu. Mišljenja sam da se stvari/informacije moraju dozirati tj. trebamo ići korak po korak. To konkretno znači da ako nekoga prestrašimo sa pričom ‘ovo smiješ – ovo ne smiješ jesti’, siguran sam da dotični neće niti pitati zašto, već će se slijepo držati savjeta trenera koji sigurno zna! Tada vrlo često dobijemo situaciju u kojoj je osoba izbacila ugljikohidrate (naš primarni izvor energije), šećere (izvor energije za normalan rad mozga) a usput i reducirala masti (naš drugi primarni izvor energije).

Možda je povećala unos proteina jer sada trenira i to je generalno to; sad još samo trebamo pričekati da se kile počinju topiti. Niti u jedno trenutku se ne pitamo da li dotični režim prehrane odgovara osobi odnosno njezinom stilu života, poslu kojim se bavi, genotipu…..

Vrlo vjerojatno, nikome nije palo na pamet savjetovati dotičnog klijenta da izvadi krv nakon cca 8 tjedana takvog režima da se vidi kakvo je stanje željeza u krvi i drugih faktora koji mogu pokazivati na opće slabljenje organizma.

Slabljenje? Pa kako mogu slabiti ako se jačam treningom? 

Vrlo jednostavno; zato što je zbog treninga povećana potrošnja/potražnja organizma za kalorijama/nutritijentima a sve ono što organizmu treba za njegovo normalno funkcioniranje sto maknuli jer je to štetno, a mi želimo smršaviti. Jeste li se usput zapitali da li možda želite i usporiti metabolizam i oslabjeti imuno sustav? Niste? Nema veze; nakon cca 7 – 10 tjedana takvog režima (reducirane prehrane bez ikakvog znanstvenog uporišta i treninga 3x ili više tjedno), budite sigurni da vam se metabolizam usporio (jer ste mu naglo reducirali osnovne izvore energije), vjerojatno se to odrazilo i na imunitet što se može očitati na krvnoj slici. Nisam niti liječnik, niti nutricionista, ali ne moram imati diplomu Medicinskog fakulteta da zaključim kako se organizam na taj način (usporavanjem metabolizma) brani od stresa kojeg ste mu priredili ovakvom ishranom i novopečenim aktivnostima. Svi oni koji su u vježbanju/prehrani malo duže, znaju da ništa neće izbaciti i oni slobodno mogu brojiti kalorije (ukoliko žele) jer će svi makro i mikro nutrijenti biti pravilno zastupljeni u njihovoj prehrani.

Pazite od koga tražite savjete

Vama dragi čitatelji mogu predložiti da savjete ne tražite od fitness trenera koji su završili tečajeve od 3 mjeseca i sada oni znaju sve o treningu, zdravlju i nuklearnoj fizici, već iste potražite kod osoba koje su se školovale godinama kako bi vam mogle pričati o vježbanju (Kineziolozi) ili o prehrani (Nutricionisti). Može usporedba? Ukoliko vam auto neće upaliti; da li tražite savjet od mehaničara ili od vulkanizera? A zašto ne od vulkanizera, pa on se isto bavi automobilima? To vam je upravo tako, kada od fitness trenera tražite ozbiljne savijete o prehrani.

Naravno da Kineziolozi moraju znati osnove (koje su vrlo često dovoljne za početak neke zdrave priče) ali pravu ishranu, rađenu prema vama, možete dobiti samo kod osobe koja se time isključivo bavi. Rješenja one suit fits all nikada nisu, i nikada neće biti nešto što može biti održivo na duge staze. S druge strane, izgubljene kalorije vama ne znače puno jer ne znate iz kojeg izvora dolaze. Obzirom na tip aktivnosti naše tijelo koristi razne izvore energije kako bi izvršilo određeni mišićni radi. Ne troše se isti izvori energije ukoliko maksimalno trčite 15” pa odmarate 30” ( i tako 10 minuta), ili ukoliko imate lagani tempo trčanja 45′. To nisu iste stvari i tijelo na dotične podražaje reagira drugačije (kako u smislu trošenja određenih energetskih izvora, tako i u smjeru fizioloških promjena koje se događaju u organizmu zbog određenog tipa treninga). Pa vas još jednom pitam; tih cca 500kcal koje ste potrošili tijekom 60 minutnog treninga – od kuda je došlo? Isključivo iz masti? Jeste sigurni? Na to pitanje vam treba odgovor treba dati vaš trener koji je tijekom planiranja i programiranja vašeg trenažnog ciklusa obratio pažnju na vaš cilj te je sve podredio istome.

Stoga prije nego se krenete zamarati kalorijama, razmislite radije o tome kako pravilno preraspodijeliti namjernice i pravilno vježbati jer je to jedini način da ubrzate svoj metabolizam i posljedično tome reducirate kile koje vas smetaju.

Foto: Shuterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo