Često vas ometaju u poslu? Evo kako to utječe na vaš rad - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Zdravlje na poslu

Često vas ometaju u poslu? Evo kako to utječe na vaš rad

Kada radite na važnom radnom zadatku i netko vas prekine zbog „samo jednog kratkog pitanja“ ili komentara, znajte da to može imati ozbiljne posljedice.

Posljedice se odnose na vašu koncentraciju, gubljenje vremena, brojne prekovremene sate, povećanje stresa, pogreške, zakašnjenja i potencijalno potpuno skretanje sa zadatka.

Povjerenje u poslu je važno, a na kojoj razini je vaše?

Čak i kratki prekid kompleksnog zadatka može stvoriti ekvivalent od više sati dodatnog rada. Produktivnost se očituje u neprekinutom vremenskom razdoblju koncentriranog rada. 

Jeste li znali da prekinuti zadatak traje 50% dulje i ima 50% više pogrešaka nego neprekinuti zadatak?

To se događa zbog toga što mozak treba određeno vrijeme kako bi se u potpunosti koncentrirao na zadatak. Situacije prekida ili ometanja uvelike troše vrijeme i energiju, te umanjuju produktivnost i kvalitetu zadatka.

Česti prekidi utječu na kvalitetu

Um je izuzetno osjetljiv na vanjske podražaje, a prekidi ili „skakanje“ na drugačiji tip zadatka djeluju tako da iz uma izbrišu značajnu bazu prethodno učitanih i posloženih podataka. Česti prekidi mogu spriječiti kvalitetnu provedbu zadatka, te uzrokovati zastoje i kašnjenja na vezanim projektima.

Kako raditi s lošim suradnicima?

Ako ste prekinuti u poslu koji radite, u prosjeku je potrebno 23 minute da biste se vratili na izvorni zadatak, a do 30 minuta za povratak u produktivno stanje uma. Prekid će vam oduzeti gotovo polovicu vremena, tako što se nećete odmah moći vratiti na izvorni zadatak i biti koncentrirani. Čak i prekid od minutu ili dvije može uzrokovati ove probleme, jer vas razlog prekida može uznemiriti ili odvući vašu pažnju na drugu stranu.

Vraćanje na zadatak

Oko 80 % puta kada smo prekinuti u zadatku, mi ćemo se na njega uspjeti vratiti istog dana, ali ćemo jednom u pet puta zaustaviti sav posao na tom zadatku za taj dan. Pitanje je hoćemo li se moći na njega vratiti odmah idući dan.

Vjerojatno ste uočili da ste nebrojeno puta produlji planirani kratki prekid ili čak zaustavili rad. Tijekom prekida zaključili ste da biste usput mogli malo prošetati, popiti kavu, ručati… a zatim se niste više niti vratili završiti zadatak.

Netko vas je došao nešto brzo priupitati, a to se pretvorilo u dugotrajni razgovor. Koliko puta dnevno/tjedno se to u prosjeku događa? To su uobičajna iskustva, na svim tipovima poslova i svim funkcijama, pa čak i izvršnim.

Naizgled mali prekid može vas odvući od zadatka toliko daleko, da bi bilo potrebno i nekoliko sati da se vratite na njega, ako se uopće i vratite.

Česta prebacivanja sa zadatka na zadatak također su štetna. Izmjerena je značajna količina povećanja razine stresa u odnosu na jednostruko upravljanje zadacima.

Bilo kakvi razlozi prekida ili prebacivanja zadataka utječe ne samo na našu produktivnost, već oštećuje i naše zdravlje.

Zašto je važno znati ostaviti privatne probleme na poslovnom pragu?

Troškovi prekida zadatka

Prekidi su izuzetno skupi. Kada kompanija ne ulaže u edukacije svojih djelatnika, te nema dobro organiziran sustav, događaju se brojne situacije prekida ili prebacivanja zadataka.

Osim što djelatnici takve kompanije gube i do 50 % svog radnog vremena na neefikasne radnje, tu su i druge posljedice prekida.

Narušavaju se međuljudski odnosi unutar kompanije, pa zbog toga odlaze kvalitetni djelatnici, a dolaze loši. Oni dobri djelatnici koji su iz nekog razloga još ostali, rade u stresnim uvjetima zbog kojih se razbolijevaju.

Također se narušava i kvaliteta provedbe zadatka i stvara se loš imidž kod postojećih, ali i budućih poslovnih parnera.

Zbog nemogućnosti poštivanja rokova, plaćaju se skupi penali, otkazuju se projekti, gube poslovi. Kupci, korisnici usluge i poslovni partneri odlaze kod konkurencije. Mala je vjerojatnost da ćete ih uspjeti ponovno pridobiti natrag.

Vaši troškovi poslovanja neprekidno rastu, a prihodi se stanjuju. U konačnici to može dovesti i do problema opstanka kompanije na sve zahtjevnijem tržištu.

Otkrijte radite li u zdravoj poslovnoj okolini

Do kada biste u ovakvim uvjetima mogli izdržati?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo