Činjenice i zablude: zašto i kada kastrirati kućnog ljubimca? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Vet chat

Činjenice i zablude: zašto i kada kastrirati kućnog ljubimca?

Važno je napomenuti kako ljubimce i ostale životinje štiti Zakon o zaštiti životinja, koji opisuje što su skrbnici ljubimaca dužni njima osigurati. Uz ostalo, moraju vršiti kontrolu razmnožavanja, a u slučaju nekontroliranog razmnožavanja zbrinuti njihove potomke. Nažalost, sve to lijepo piše, ali nemaju sve životinje vlasnike niti se svi vlasnici pridržavaju zakonskih propisa.

Psi, mačke, kunići, tvorovi, štakori i ostali kućni ljubimci mogu biti kastrirani. Svaka vrsta ima svoje karakteristike rasta i razvoja, a isto tako i specifičnost spolnog sazrijevanja. Kastracija je pojam koji označava operativno uklanjanje dijela reproduktivnog sustava mužjaka i ženki. Pritom kod mužjaka govorimo o uklanjanju testisa (orhiektomija), a kod ženki o uklanjanju jajnika (ovariotomija) i uklanjanju maternice i jajnika (ovariohisterektomija). U slučaju ženki, obje metode su medicinski opravdane i svaki operater ima pravo odabrati metodu koja mu je prihvatljiva i o tome može porazgovarati s vlasnikom. U svakodnevnom govoru se kastracija ženki naziva “sterilizacija”. Postoji i privremena kemijska kastracija određenim lijekovima, što znači da time odgađamo spolni ciklus.

Kada kastrirati ljubimca?

Neki stručnjaci navode da se kastracija može obaviti već u jako ranoj dobi životinje, kao primjerice u Americi, gdje se ona izvodi već u dobi od šest do osam tjedana starosti šteneta (pritom treba paziti na učinke anestezije), dok neki autori napominju da se ona izvodi i kasnije (u starosti od 18 mjeseci i kasnije). Kod nas je uobičajeno da se izvodi prije prvog tjeranja – kada govorimo o psima i mačkama: u dobi od šest mjeseci. Bitno je napomenuti da svaki veterinar ima pravo na osobno stručno i znanstveno mišljenje i odluku kada će izvršiti operaciju.

Ljubimce i ostale životinje štite zakoni. Mi smo ti koji u svakodnevnom životu, ovisno o odgoju i moralnim stavovima, određujemo hoćemo li ih se pridržavati ili nećemo. Tako postoji i Zakon o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13) koji u člancima 48. i 49. opisuje što su skrbnici kućnih životinja (ljubimaca) dužni njima osigurati. Uz ostalo, moraju vršiti kontrolu razmnožavanja životinja, a u slučaju nekontroliranog razmnožavanja zbrinuti njihove potomke.

Nažalost, sve to lijepo piše, ali nemaju sve životinje vlasnike niti se svi vlasnici pridržavaju zakonskih propisa. Misle da ih se to ne tiče i smatraju da s obzirom da im to nitko nije rekao, ne moraju sami proučiti zakon. Neki niti ne znaju da ovaj zakon postoji, a neznanje ne spašava od odgovornosti. Upravo bi ti ljudi trebali znati da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet oko 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u istom razdoblju mogu donijeti na svijet oko 67.000 štenadi. Postoje i propisane novčane kazne za fizičke i pravne osobe ako se ne pridržavaju ovog dijela propisa. Generalno, oko ovog dijela teme može se povesti stručna i nestručna rasprava. Svaki ljubimac je izrazito velika odgovornost!

Ovdje ću se osvrnuti na kastracije pasa i mačaka jer su i dalje najzastupljeniji ljubimci koji se razmnožavaju bez nadzora i čine veliki ekološki problem (npr. poludivlje mačke ubijaju ptice pjevice) i društveni problem jer psi bez nadzora i oznaka (mikročip) završavaju pod kotačima automobila. Azili i skloništa nemaju uvjete za prikupljanje i držanje ogromnog broja napuštenih ozlijeđenih životinja. Skrb za njih je izrazito skupa.

Kako smo prije pisali, poneki neželjeni kućni ljubimci završavaju kod nekoga “iz razreda” (kolumna “Životinja nije poklon za Božić).

Neki od glavnih razloga zašto kastrirati ljubimce:

  • Regulacija hormonalnog statusa jer uklanjanjem gonada (spolnih žlijezdi) dolazi do prekida spolne aktivnosti i onemogućavanja začeća. Time smanjujemo broj neželjenih potomaka, odnosno broj ubijenih ili eutanaziranih životinja.
  • Kada govorimo o promjeni ponašanja kastriranih životinja, to znači da utječemo na smanjenje agresivnosti, lutanja, lajanja, označavanja uriniranjem i ostalih neželjenih pojava, a takvo ponašanje u urbanim i neurbanim sredinama treba biti kontrolirano. Kod nekih životinja potrebno je određeno vrijeme nakon kastracije da promijene ponašanje.
  • Povećavamo koncentraciju pasa, što olakšava trening! Psi brže i bolje uče, spremniji su na rad i manje ih stvari distracira. Zabluda je da kastrirani radni psi gube na agresivnosti. Oni moraju biti školovani, a ne agresivni! To se također odnosi i na ovčarske i lovačke pse.
  • Smanjujemo pojavnost oboljenja mužjaka i ženki od vrlo teških bolesti i stanja (tumori, infekcije, hernije)
  • Poboljšavamo genetiku jer kastracijom isključujemo jedinke koje prenose određene bolesti (displazija kuka, dilatativna kardiomiopatija, hemofilija…).

Zablude koje navode pojedine vlasnike da ljubimce ne treba kastrirati se isprepleću s potrebom kastracije. Oglasnici su puni “čistokrvnih” pasa, a zapravo se buduće vlasnike dovodi u zabludu da kupuju štenad s porijeklom. Institucije bi trebale raditi svoj posao. Kad-tad i budu. Priče o senzibilizaciji muških vlasnika koji svojim muškim ljubimcima ne žele oduzeti ono “malo što im je ostalo” su simpatične, ali neodržive. Debljina nakon kastracije povezana je s većim unosom hrane i smanjenjem kretanja, a ne samim činom kastracije.

Neki vlasnici kuja smatraju da je potrebno proći prvo tjeranje ili okot pa onda odlučiti o kastraciji. Ne, nije potrebno. Dapače, svako sljedeće tjeranje povećava mogućnost oboljenja u kasnijoj dobi životinje. Etička pitanja o tome da se kastracijom utječe na integritet tijela životinje također ne stoje. Već je rečeno da ona ima pozitivan utjecaj na životinju i humanija je od ubijanja neželjenih životinja na bilo koji način.

Posavjetujte se s veterinarom i razmislite, ako već niste, o dodatnoj kvaliteti vašeg života s ljubimcem. U veljači vam Specijalistička veterinarska praksa @ Vet nudi 20 posto popusta na kastraciju mačaka. Slobodno nam se javite i rezervirajte svoj termin.

 

Ako vaš ljubimac ima dodatna pitanja, slobodno ih umjesto njega postavite vi:

E-MAIL: vet.praksa@gmail.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo