Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Debljate li se zbog stresa, ovo je dijeta za vas!

Pripadate li onima koji jedu kad su nervozni ili noću pokušavaju “bježanjem u frižider” riješiti anksioznost, tjeskobu ili stres?

Medicinski je dokazano da veliki broj slučajeva prekomjerne težine ima u osnovi psihološki uzrok. Hrana se, naime, u stanjima stresa, uzima kada tijelu nije potrebna i tada se pretvara u mast i otrove umjesto u energiju.

Dr. Maria Simonson s Klinike za zdravlje, stres i težinu iz Baltimorea tvrdi: “Gotovo 85 posto slučajeva prekomjerne težine uzrokovano je psihičkim razlozima. Glavni krivac je stres.”

I zato, savjetuje nam dr. Simonson, prije nego li počnete jesti, zapitajte se “Jedem li jer sam gladna ili zato što sam pod stresom?” Stoga je danas sve više sustava reguliranja tjelesne težine koji tehnikama opuštanja i smirenja pridaju značajno mjesto.

Drevni jogiji odavno su već uočili komponentu duševnog mira kao bitnog preduvjeta savršene probave i uspješnog reguliranja tjelesne težine. Nije stoga čudo što joga poznaje mnoge vježbe koje istovremeno djeluju psihički vrlo smirujuće, a istovremeno blagotvorno na probavu i razgradnju suvišnih masti. Vježba koju Vam danas prezentiramo jedna je od tih vježbi. O njoj je fiziolog Jean Luc Brondani, inače oduševljeni pristalica joge, napisao zanimljivu opasku u svom članku “Blaženstvo lakoće“, “Kad su mi rekli da se ovom vježbom disanje može umiriti više nego kod mirnog ležanja, energično sam odbacio takvu mogućnost kao fiziološki apsolutno nemoguću. A onda sam osobno pokušao… i na svoje zaprepaštenje ustvrdio da su stari jogiji imali pravo?!”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo