Kolumnisti i blogeri: Govor kože

​Dermatologinja otkriva kako njeguje kožu prije spavanja

Foto: shutterstock

Kada sam počela razmišljati na koji način napisati svoje svakodnevne rituale njege kože prije spavanja, prvo su mi pale na pamet sve moje uobičajene bočice vitaminskih seruma, boostera antioksidansa te retinola i kiselina koje su neizostavni dio moje noćne njege.

I to je istina, ali sam se za početak odlučila napisati nešto vise o tome što zapravo naša koža proživljava zajedno s nama tijekom no​ći i zbog čega “Beauty sleep” nije samo mit već činjenica da dok se odmaramo mi, naša koža se odmara, obnavlja i oporavlja od dnevnih aktivnosti.

Kvalitetno spavanje je imperativ za zdravlje i ljepotu kože

Postoji nekoliko faza spavanja, a fazu 3 i 4 nazivamo “beauty sleep” ili dubokim snom u kojem dolazi do relaksacije mišića, povećanja protoka krvi te obnavljanja tkiva i energije. U tom periodu se pojačano luči hormon rasta, GF odgovoran za izgradnju miši​ća i kostiju, a istovremeno i usporava razgradnju proteina koji su osnovni građevni materijal. To ukazuje da GF igra va​žnu ulogu u poboljšavanju kolagenog matriksa važnog za održavanje koze čvrstom i mladom.

Stanice se tijekom no​ći regeneriraju brze, a dijeljenje stanica je najintenzivnije oko 2 sata poslije ponoći. GF stiti proteine i sudjeluje u mobilizaciji masnih stanica, a dokaz za to su i životinje koje jedu tijekom no​ći i kod kojih nije zabilježen porast lučenja GF-a.

Kod neprospavane noći, to se isto događaj, ali na žalost bez pojačanoga lučenja GF-a, pa izostane najvažniji dio regeneracije. Osim toga neprospavana no​ć donosi umoran izgled, ​spuštene vje​đe, crvene o​či i manju atraktivnost uz odsustvo borbe protiv slobodnih radikala.

Vitamini su neophodni za zdravu i lijepu kožu

Spavanje također reducira razinu kortizola, hormona stresa, povezanog sa bestim autoimunim bolestima poput alopecije i vitiliga, psorijaze, atopijskog dermatitisa.

Kortizol ​će značajno ranije skočiti tijekom neprospavane no​ći

Tijekom spavanja se i znojimo, sto je prirodna hidratacija kože. Povi​šeno uzglavlje ​te  spavanje na le​đima je dokazano bolje za sprječavanje gužvanja lica, stvaranje bora i manje podočnjake, svilene jastučnice i osiguravanje potpunog mraka je početak njege kože prije spavanja. Ako je ikako moguće, neka to bude do 23 sata kako bi se svi ciklusi spavanja mogli odvijati nesmetano. Otprilike 30 minuta prije spavanja potrebno je uzeti do 2 mg melatonina.

Melatonin – hormon čija se razina s godinama smanjuje

Razina hormona melatonina se s godinama smanjuje, pa nije čudno da veliki broj ljudi ima nekvalitetan i isprekidan san. Uzimanjem suplemenata melatonina, potaknut ​će se br​že uspavljivanje i duboki san koji je najvazniji za “beauty sleep”. Osim toga, melatonin je izrazito jaki antioksidans. Razina ovog hormona se smanjuje sa svjetlom i ne izaziva ovisnost, a poboljšava kvalitetu emocionalnog i socijalnog funkcioniranja tijekom dana. Uz melatonin može se povremeno uzimati i amino kiselina triptofan koja se u organizmu kemijskim reakcijama pretvara u melatonin.

Suhi zrak i grijanje isušuju kožu – evo kako si pomoći u 7 koraka

Tih pola sata prije uspavljivanja iskoristite za skidanje make up-a, nanošenje seruma sa antioksidansima ili hidratacijskim učinkom, a ja ipak najviše volim ili jaku hranjivu kremu ili stimulativne serume i boostere glikolne, azelaicne ili fiti​ćne kiseline, a kao se​ćer na kraju retinol u različitim koncentracijama.

Napitak od meda i cimeta pomaže u borbi protiv viška kilograma

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo