Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

DETOX – riječ koja prodaje…..hmmmmm, zdravlje sigurno ne!

Već vidim kako će se ženski dio publike dići na ‘stražnje noge’ čim pogledaju ovaj naslov; ali drage cure, žene i majke istina je ipak malo drugačija od onoga što nam serviraju portali, novine, časopisi i razni fitness gurui.

Detox i ‘čišćenje’ organizma je mit koji je moderna fitness industrija napumpala do neslućenih razmjera samo kako bi vam uzela novce za razno razne proizvode, shakeove, čajeve i ostale gluposti za koje tvrde da imaju nevjerojatan učinak na izbacivanje otrova iz tijela.

Ok, ajmo sada popričati o činjenicama….

Da li u našem tijelu ima otrova? Ima!

Da li unosimo u naše tijelo (kroz hranu, tekućinu, zrak) XY tvari/spojeva koje su štetni za naše tijelo? Naravno da unosimo! Da li nam je potrebno raditi detox svakih par mjeseci da bi bili zdravi i da izbacimo ‘otrove’ iz tijela? NE!

A evo i zašto…..

Naš organizam je remek djelo evolucije i sve što nam je potrebno za ‘rješavanje’ otrova iz našeg organizma (bilo da su to spojevi koje tijelo samo proizvodi, bilo da su to štetne tvari koje unosimo hranom/tekućinom/zrakom) tijelo već ima ‘u sebi’. Pa što mislite čemu služi jetra (još zvana kao i ‘čistač organizma’), bubrezi, koža, respiratorni sustav (npr. dlačice u nosu nam zaustavljaju štetne tvari da ne uđu u naš respiratorni sustav – to je ono zeleno što vadimo iz nosa….) i ostali organi koji se brinu da bi mi funkcionirali besprijekorno? Evo uzmite za primjer pluća; pa da ona ne ‘pročišćuju’ zrak koji udišemo nisam siguran da bi pušači živjeli i duže od godine dana?! I onda sad netko priča o detoxu i da trebaš piti čajeve i napitke da bi bio zdraviji. Ok, hoćemo biti ‘čišći od otrova’ ako tjedan dana nećemo jesti ništa već samo malo povrća i piti puno čajeva! A da li ćemo isto tako biti ‘čišći od otrova’ ako pazimo što i koliko jedemo, bez da se podvrgavamo ‘detoxu’ – pa naravno da hoćemo!

Stvar je u tome da naš organizam već sada funkcionira kao ‘čistač otrova’ i to vrlo učinkovit ‘čistač’ ako smijem reći.

Problem je jedino u nama kada se ne bavimo tjelesnom aktivnošću, kada ne jedemo zdravo (već nam se jelovnik sastoji od XY gluposti i ‘junk fooda’) i kada na taj način zanemarujemo naš organizam. Da, tada se nakupljaju otrovi koje je ponekad teško izbaciti pa se javljaju (uz prisutnost stresa i visoke razine kataboličkih hormona – prvenstveno Kortizola) razne mutacije stanica u našem organizmu i u onim lošijim slučajevima, završavaju tumorima! Osim toga, volio bi vidjeti barem jednu znanstvenu studiju koja točno objašnjava kojih se to točno otrova ‘rješavamo’ detoxom i koji su to točno spojevi koji ‘čiste’ otrove. Nažalost kao i u mnogim slučajevima do sada, fitness industrija nudi ‘mačka u vreći’ kroz razne detox programe a jedino što ćete vi u tom slučaju dobiti je gladovanje xy dana i biti ćete olakšani za određeni dio vaših teško stečenih kunica; pa vi sada odlučite da li vam se isplati gladovati i bacati novce u vjetar (bez ikakvih znanstvenih dokaza o učinkovitosti ‘detoxa’) ili ćete učiniti nešto konkretno/korisno i promijenite vaše prehrambene navike i početi se baviti tjelesnom aktivnošću.

Eto, to vam je alternativa za ‘detox’ i budite sigurni da će vam ta alternativa dati rezultata…..ali ima jedna fora; ta ‘alternativa’ ne traje tjedan ili mjesec i ne nudi nikakve ‘brze čarobne efekte’, već se navika zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti razvija godinama i traje dokle se got možemo kretati. I budite sigurni da vam tada nikakav ‘detox’ neće biti potreban…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo