Najvažnije je poštivati dogovorene smjernice i preporuke za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću. One između ostalog uključuju preporuke za vrijeme serviranja obroka i raspodjelu dnevnog unosa energije po obrocima.

Koje namirnice odabrati?

piramidaZa djecu vrtićke dobi planiraju se 3 glavna i 2 manja obroka. Važno je da hrana bude kvalitetna i raznovrsna, termički dobro pripremljena i estetski osmišljena i servirana.

Kako ih rasporediti kroz dnevni jelovnik

Zajutrak (od 6.30 – 7,00 sati) je prvi obrok u danu i za njegovu pripremu potrebno je kombinirati tople napitke (mlijeko, kakao, čokoladno mlijeko) uz različite vrste peciva, žitnih pahuljica, kruha.

Doručak (od 8,00 – 9,00 sati) bi trebao biti nešto kaloričniji te uz mlijeko i mliječne napitke, te čaj ili voćni sok, servirati peciva, sirne namaze obogaćene povrćem, namaze od ribe, domaće paštete, marmelade, mesne prerađevine s vidljivom strukturom mesa, žitne pahuljice i drugo.

Kod ova dva obroka potrebno je poštivati različitost u kombinacijama.

Ručak (12,00 – 13,00 sati) je drugi glavni obrok u danu i poželjno je da taj obrok bude kombinacija hrane iz što više različitih skupina namirnica. Dobar su odabir miješana variva od sezonskog povrća, mahunarki, žitarica ili krumpira, složenci od povrća uz dodatak lako probavljivog mesa, ribe, jaja. Kada se meso servira kao dio obroka, preporuča ga se kombinirati sa tjesteninom, kada je god moguće neka to bude integralna tjestenina, rižom, kukuruznom krupicom ili krumpirom. Tada je potrebno ponuditi i sezonsku salatu. Zelena salata s radičem, celerom, matovilcem ili kukuruzom, zatim salata od kupusa sa mrkvom, salata od cikle ili kiselog kupusa dobar su odabir.

dijeteUžina (15,00 – 15,30,00 sati) je lagani obrok najčešće mliječni poput jogurta, domaćih pudinga, domaćih kolača, kruha s raznim namazima, voća.

Za večeru koja bi trebala biti između 18,00 – 19,00 sati trebalo bi ponuditi lako probavljivu hranu, te kombinirati jela od povrća, mliječnih proizvoda, jaja, te žitarica.

Važno je voditi brigu o količini servirane hrane, naročito kada je u obrok sastavljen od nekoliko jela.

Treba također voditi brigu o individualnim prehrambenim potrebama djeteta u slučaju netolerancije dječjeg organizma na neku namirnicu.

Ordinacija.hr preporučuje:

knjiga

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo