Kolumnisti i blogeri: Kad tijelo traži više

Dodatci prehrani koji će očuvati vašu mladolikost!

Činjenica je da zdravlje, kao i ljepota, dolazi iznutra! Nije važno samo kako njegujemo i hranimo svoje tijelo izvana različitim kremama i losionima, već i ono što unosimo u organizam.

Poznata je izreka da smo ono što jedemo. Prehrana bogata vrijednim tvarima i nadopuna korisnim nutrijentima pridonijet će zdravlju i lijepom izgledu. Tijelo će nam biti zahvalno, a rezultati vidljivi.

Ljepota je danas velikim dijelom izjednačena s mladošću, a biti lijepa znači nemati bore, imati sjajnu i zdravu kožu i blistav ten. U postizanju tih zahtjevnih misija, uz pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i dovoljno odmora, od pomoći mogu biti i dodaci prehrani čiji je cilj usporiti vidljive znakove starenja.

Potražnja za anti-aging supstancama porijeklom iz hrane i bilja u iznimnom je porastu, a sastojci koji su posebno popularni u ovome segmentu su antioksidansi, probiotici, omega-3 masne kiseline, soja i koenzim Q10. Značajno mjestu zauzimaju i fitokemikalije porijeklom iz hrane s potencijalnim djelovanjem na starenje, a u tom se smislu u literaturi često spominju antocijani, kurkumin, flavonoidi, izoflavoni, likopen, ružmarinska kiselina, karotenoidi i polifenoli. Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu.

Zašto dolazi do starenja kože? 

Starenje kože prirodan je proces koji ovisi o protoku vremena, genskoj predispoziciji, hormonalnom statusu i vanjskim čimbenicima poput kumulativnog UV zračenja, vremenskih prilika, okolišnih zagađenja, izloženosti kemikalijama, alkohola, stresa i neadekvatne prehrane gdje slobodni radikali igraju značajnu ulogu jer dovode do propadanja epidermalne debljine i elastičnosti i to za 1% svake godine u odrasloj dobi.

Starenjem se produkcija slobodnih radikala povećava, dok endogeni mehanizmi obrane slabe. Ovaj disbalans dovodi do progresivnog propadanja staničnih struktura što u konačnici rezultira ubrzanim starenjem kože i nastajanjem različitih kožnih promjena. Kao najveći tjelesni organ, koža stvara živu barijeru i štiti organizam od štetnih utjecaja okoline među kojima se najviše ističe utjecaj UV zračenja kao glavni uzrok većine kožnih promjena poput bora, kožnih eritrema, opeklina i hipermigmentacijskih mrlja.

Antioksidansi

Prirodni antioksidansi – vitamini A, C i E te brojne fitokemikalije – suzbijaju djelovanje slobodnih radikala. U tom procesu sudjeluju i endogeni antioksidativni sustavi poput superoksid dismutaze, katalaze i glutation peroksidaze te je stoga bitan i unos mineralnih tvari – bakra, selena i cinka – koji ulaze u sastav tih molekula. Posljednjih godina pažnju posebno plijeni i alfa lipoična kiselina, snažan antioksidans koji štiti kožu od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Osim toga, pomaže ostalim vitaminima u obnavljanju stanica kože oštećene okolišnim čimbenicima poput zagađenja ili pušenja. Zbog uspješnog obnavljanja kože alfa lipoična kiselina se često smatra anti-aging agensom. 

Nedavno provedena studija s preko 4 000 žena u najboljim godinama (40-74) pokazuje da nedovoljan unos vitamina C povećava boranje i suhoću kože što su normalni procesi koji prate proces starenja. Ista studija pokazuje da adekvatan unos linolne kiseline koja je esencijalna masna kiselina, također pomaže održati kožu ljepšom.

Ekstrakt sjemenki grožđa zahvaljujući svom antioksidativnom djelovaju štiti organizam od preuranjenog starenja. Štoviše, istraživanja se sve više koncentriraju na djelovanja ekstrakta na elastičnost te održavanje mladosti i zdravlja stanica kože. Ekstrakt sjemenki grožđa, odnosno proantocijanidini, koje sadrži imaju čak 5 puta snažnije djelovanje od vitamina E te 15 puta veće od vitamina C, što ih čini jednom od najboljih obrambenih supstanci koje djeluju na slobodne radikale.

In vivo studije pokazuju da je ekstrakt sjemenki grožđa bolji sakupljač slobodnih radikala od vitamina C, E sukcinata, navedena dva vitamina u kombinaciji i beta karotena. Istraživanja provedena u zadnjih 10 godina navode oligomerne proantocijanidine kao jedne od najučinkovitijih antiage supstanc sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem.

Koenzim Q10

Budući da se količina koenzima Q10 smanjuje s porastom životne dobi, može se pretpostaviti da je njegov nedostatak u organizmu jedan od razloga starenja organizma. Ubikinon ili koenzim Q10 je esencijalna komponenta lanca koji prenosi elektrone u mitihondrijima. Dokazano je i da inhibira inicijaciju i propagaciju lipidne peroksidacije. Nadalje, uz antioksidativnu moć, pripisuje mu se i mogućnost regeneracije drugih antioksidansa topljivih u masti, poput vitamina E.

Koenzim Q10 je osnovni tjelesni koenzim, čija se sinteza smanjuje starenjem. Taj koenzim štiti od štete izazvane UV zračenjem, a primjenjen lokalno na koži i oralno u dozi 60 mg/dan ima dokazan utjecaj na smanjenje bora. Mehanizam njegovog djelovanja na koži je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo