Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Dvostruka korist u zimskim mjesecima – kolagen i vitamin C

Foto: Shutterstock

Već smo duboko ušli u zimu, vrijeme obilježeno većom učestalošću prehlada i gripa, vrijeme kada se najviše žalimo da nam je ten siv, lice umorno, koža bez sjaja. Sunčeve zrake su ostavile posljedice na koži nakon ljetnih mjeseci.

Uživanje u njima mnoge usrećuje, ali dugotrajno izlaganje UV zrakama može narušiti temelje lijepe kože, a to su elastin i kolagen. Iako se navedene tvari brže obnavljaju u dvadesetim nego u četrdesetim godinama života potrebno je što ranije započeti s njegom kože kako bi promjene u kasnijoj životnoj dobi, poput bora ili staračkih pjega, bile što manje.

Što je koža više izložena suncu, to se više kolagena i elastina gubi u njenim dubljim slojevima te ona u konačnici gubi sjaj i elastičnost.

Kako bismo zaustavili te negativne učinke djelovanja sunčevih zraka na kožu, potrebno je voditi računa o pravilnoj hidrataciji kože te stimulaciji sinteze kolagena. Osim prethodno navedenih, neželjenih utjecaja na kožu, gubitak kolagena negativno se odražava na izgled i funkciju cijelog tijela te dovodi do različitih degenerativnih promjena. Nedostatak kolagena, među ostalim, uzrokuje poremećaj mišićno-koštanog sustava (artritis, ukočenost, mišićne ozljede) te poremećaj u funkciji imunosnog sustava. Iz prethodno navedenih razloga, baš kao što su koži i cjelokupnom organizmu potrebne pripreme za vruće ljetne mjesece, tako o njima treba itekako voditi računa u sve hladnijim zimskim danima koji su pred nama.

Vitamine i minerale uzimate nakon što se razbolite? To je potpuno pogrešno

Zimsko sunce i boravak na svježem zraku djeluju dobro na naše zdravlje, pa se osjećamo bolje i odmornije no niske temperature i hladan vjetar, mogu oštetiti kožu. Također, imunosni sustav je sve podložniji virusnim i bakterijskim infekcijama, sve su češće ozljede mišićno-koštanog sustava tokom trčanja na svježem zimskom zraku, skijanja, sanjkanja. Niske temperature vani u kombinaciji sa suhim zrakom u zatvorenom prostoru negativno utječu na vlažnost kože.

Koža ruku, lica i usana je najizloženija te u zimskim mjesecima

Ona pretrpi najviše oštećenja. Debeli sloj odjeće je dodatni faktor koji ometa prirodno ljuštenje odumrlih stanica i doprinosi lošem stanju kože zimi. Ona zimi postaje ispucana i potrebno ju je dodatno njegovati kako ne bi došlo do preranog starenja kože. Prvi korak u tretiranju suhe kože je nadoknađivanje vlage, a potom slijede regeneracija stanica te opskrba kože visokovrijednim masnoćama. Preporučljivo je koristiti bogate hidratantne kreme koje sadržavaju masne kiseline, jer će se na taj način sačuvati vlažnost kože i na hladnoj temperaturi. Duga tuširanja toplom vodom je potrebno izbjegavati jer ona dodatno isušuju kožu. Iako se često upozorava na nužnost uporabe preparata za vanjsku zaštitu kože, još češće se zanemaruje važnost unutarnje zaštite.

Pripremite svoje zglobove i mišiće za skijašku sezonu i zimske aktivnosti

Kolagen

U kontekstu brige o koži, imunosnom, mišićno-koštanom sustavu neizostavno je spomenuti jednu bjelančevinu – kolagen! Govoriti o ulozi i važnosti kolagena za naš organizam, znači govoriti o jednom od temeljnih tkiva – vezivnom tkivu, koje zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo, a rasprostranjeno je po cijelom tijelu. Vezivno tkivo izgrađeno je od vezivnih stanica i međustanične tvari koja ih okružuje, a koja se sastoji od koloidne otopine (temeljne tvari) i vezivnih vlakana, među kojima su i vlakna kolagena. Kolagen ima niz različitih uloga: povezuje pojedine kosti u zglobove, gradi ovojnice oko organa i međusobno ih odvaja, povezuje kožu sa strukturama ispod nje, obavija mišiće i pojedine mišićne grupe, oblaže i štiti krvne žile. Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena, koji je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva.

Osim toga, kolagen je i glavni strukturalni protein u koži. Daje koži snagu i izdržljivost te doprinosi mladom i zdravom izgledu kože. Stoga, glatka, punija i mladenačka koža je odraz prisustva zdravog kolagena te je razumljivo zašto se u svijetu ljepote puno pažnje posvećuje kozmetici i tretmanima koji potiču stvaranje kolagena. Kao što smo naveli, s godinama proizvodnja kolagena opada te se uslijed toga javljaju neželjene bore i znaci starenja, prvi simptomi artritisa, ukočenosti i sve češće mišićne ozljede. Kolagen se stvara u fibroblastima (stanice kože koje se nalaze u dermisu) u prisustvu kofaktora – askorbinske kiseline (vitamin C). Sinteza kolagena je složen proces koji se odvija u sedam koraka, od kojih se četiri koraka odvijaju unutar fibroblasta, a tri u citoplazmi. Za prvi korak neophodno je prisustvo vitamina C. Postoji mnogo načina da se potakne proizvodnja kolagena. Prvi i najbitniji korak je da se koži osigura dovoljno vitamina C. Ovo se, osim na pripravke za topikalnu primjenu koji u sebi sadrže vitamin C, odnosi i na oralni unos ovog važnog vitamina koji je zaslužan za stvaranje kolagena.

Vitamin C

Toliko je tekstova napisano o vitaminu C da „svi o njemu znaju sve“. Znamo da je sjajan čistač naših arterija, borac protiv upala, gripa i prehlada, no ono što možda „ne znaju svi“ je to da svake sekunde naše tijelo čini sve kako bi ga uništilo. Zašto je to tako? Zato što vitamin C neprekidno i neumorno radi na proizvodnji – kolagena! Dakle, vitamin C je esencijalni nutrijent potreban za biosintezu kolagena. Stoga, želimo li biti sigurni da naše tijelo proizvodi dovoljno kolagena, moramo osigurati da je ono opskrbljeno dostatnom količinom vitamina C. Preporuka mnogih stručnjaka kao i novi trend u svijetu i u Hrvatskoj je Natrijev askorbat – nekiseli oblik vitamina C koji ima vrlo visoku razinu apsorpcije i brzog djelovanja u tijelu. U ljekarnama ga pronalazimo u dva oblika – kapsulama i prahu, a ono što zadovoljni korisnici napominju je jednostavnosti uporabe, djelotvornost i brzina rezultata.

Unosom dovoljnih količina vitamina C, ne samo što činimo dobro za našu kožu u ovim hladnim mjesecima, već i jačamo naš imunitet i opasnost od nadolazećih prehlada i gripa svodimo na najmanju moguću mjeru!

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo