Kolumnisti i blogeri: Na beauty tretmanu

Estetska, klasična ili medicinska – koju pedikuru odabrati i zašto?

Skidanje u otvorene cipele ne mora više biti neugodno iskustvo zbog kojega izbjegavamo slatke sandale ili ugodne natikače.

Svi smo se mi, stari i mladi našli u situaciji kada smo skrivali svoja stopala i oblačili čarape u cik ljeta. To više ne mora biti tako! Svaka osoba ima određeni problem sa svojim stopalima, bio to urasli nokat, zadebljana koža ili ne oblikovan nokat.
Vjerujte mi da ne postoji osoba koja ne pogleda svoja stopala pred samo ljeto i poželi ih zatvoriti u tenisice.

Rješenje u takvim situacijama je naravno, pedikura.

Vrste pedikura

Postoji estetska, klasična i medicinska pedikura. Iako je razlika u klasičnoj i medicinskoj pedikuri velika, većina ljudi ne zna razliku.

Kako napraviti prirodni lifting lica? Ovi trikovi će vas oduševiti

Estetska pedikura  sastoji se od kupke, pregleda stopala i odstranjivanja manjih nakupina zadebljane kože te obrade nokta, lakiranja i njege hranjivom kremom. Ovu vrstu pedikure preporučujemo osobama koje nemaju urasle nokte, kurje oči i ispucalu kožu.

Klasična pedikura uključuje kupku, pregled stopala, uklanjanje zadebljanja kože, oblikovanje noktiju te uređivanje stopala , njega stopala odgovarajućom kremom te masaža. Ova vrsta pedikure idealna je za osobe koje su u srednjoj dobi i imaju ispucalu kožu stopala te žele dobiti glatka i njegovana stopala.

Medicinska pedikura sastoji se od kupke, pregleda stopala, uklanjanje zadebljanja kože, vađenje uraslih noktiju i kurjih očiju , oblikovanje noktiju te uređivanje stopala, njega stopala propisanim uvijetima (krema, kapi za spriječavanje uraslih noktiju, antibiotska krema za gljivice) te masaža stopala. Ova vrsta pedikure preporuča se starijim klijenticama i klijentima koji imaju problema sa zadebljanom kožom te urasle nokte i moguće kurje oko.

Masaža kojom ćete se riješiti neprijatelja kože!

Neki od uvjeta koje salon u kojem se obavlja pedikura mora zadovoljavati su:

1. propisani sanitarno-higijenski uvjeti prostora i korisnika kao i radnika

2. provedba dezinfekcije i sterilizacije instrumenata za rad

3. korištenje jednokratnog materijala koji dolazi u neposredan kontakt s korisnikom

Sada kada znate vrste pedikure možete otprilike reći svojoj pedikerki što želite i vjerujte mi nemate se čega sramiti jer je prvi dolazak najteži. Uvijek se brinite da vaša stopala budu njegovana jer su ona jako važna. Ukoliko ste većinu vremena u stajaćem položaju moguće je da vaša stopala trebaju veću i bolju njegu. Ljudsko stopalo čini 28 kostiju koje su međusobno povezane ligamentima i zglobovima. S obzirom da osoba prosječno napravi između 5000 i 20000 koraka dnevno, potpuno je prirodno da se dešavaju zadebljanja na peti koja trpi najveći teret cijelog našeg tijela.

Tretman uz koji će vaše ruke i nokti zablistati!

Ono što je važno i na što trebate obratiti pažnju je to da  salon u kojem ćete raditi pedikuru i njegu svojih stopala ima jednokratne materijale i da su im svi materijali sterilni, zapakirani u jednokratne vrećice te uredno posložene, a u kadici gdje se radi kupka ukoliko nema odvod mora biti jednokratna vrećica.

Naravno da se o njezi vaših stopala možete brinuti i sami, ali ne zaboravite otići stručnjaku. Sa sljedećim savjetima možete si pomoći ali nikada ne zaboravite da njegovana stopala ipak moraju doći  i u vješte ruke stručnjaka.

Neki od moji osobnih savjeta su:

HIDRATACIJA- mažite svoja stopala svakodnevno sa kremama i losionima! Znam da ste ponekad preumorni i jedva čekate leći u krevet ali postoje hidratantne čarape koje su pamučne i ne zaustavljaju cirkulaciju, stoga možete leći u krevet iako se krema ili losion nije dovoljno upio u kožu. Naravno, te čarape ne preporučaju se u svakodnevno upotrebi ali ponekad možemo pomoći sebi, a i vaša će posteljina biti čista.

Egipatska depilacija, ona voskom ili britvica? Evo koju odabrati i zašto

Ukoliko idete na nekakvo okupljanje gdje morate nositi visoke pete mažite stopala 7 dana dva puta dnevno, to će hidratizirati vaša stopala i lakše ćete izdržati noć u vrtoglavim potpeticama, a idući dan nećete hodati sa jakim bolovima u potkoljenici, natkoljenici i stopalu koje je natečeno!

MASAŽA– svatko od nas je barem jednom vidio ili osjetio masažu stopala. Priuštite si uz gledanje omiljenog filma ili serije laganu masažu uz kapljicu baznog ulja (sezam, badem). Ona će pomoći u cirkulaciji i nakon nje vaše će noge biti lakše te ćete se vi osjećati poletnije i sretnije. Svakih nekoliko dana priuštite si nekoliko minuta masaže i već nakon nekoliko masaži vidjet ćete da vaše noge neće naticati niti ćete imati bolne trenutke ponekad popračene grčevima zbog kojih nekada ne spavate.

Ova dva savjeta pomoći će vam da tokom cijele godine vaša stopala budu njegovana te kada dođete kod pedikera zapravo olakšavate sebi jer uz pravilnu hidrataciju neće se više događati velika zadebljanja i pucanja kože.
Svakako prije skidanja u otvorene cipelice posjetite pedikera.
Ne zaboravite da su redovite pedikure i njega stopala, rezultat njegovanih i najljepših stopala u gradu!

Priprema lica za sunčane dane

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo