Želite li svladati osnove rekreativnog boksa, u kratkom vremenu steći odličnu kondiciju, izbaciti iz sebe negativnu energiju, rješenje za vas je – FIT BOX!

Što je to zapravo FIT BOX (fitness boxing)? U zadnjih nekoliko godina popularnost fit boxa u svijetu znatno je porasla. Fitness treneri koji su se osobno bavili natjecateljski ili rekreativno boksom pokušali su prenijeti benefite boksačkog treninga na rekreativce. Poznato je da su boksači kondicijski izuzetno pripremljeni sportaši. Njihovi treninzi su vrlo naporni i zahtjevni. No, kad nam nije cilj stvoriti boksača natjecatelja, već rekreativca dovesti u odličnu formu, tada boksački trening zapravo postaje FIT BOX.

Svega nekoliko treninga potrebno je početniku rekreativcu da svlada osnovnu boksačku tehniku. Veliko zadovoljstvo osjeti svaki početnik kad uspije pravilno zadati udarac u vreću ili fokuser. Zaista je “gušt” nakon napornog dana dobro se “ispucati” na vreći i izbaciti iz sebe svu negativnu energiju nakupljenu tijekom dana.

Dakle, danas više nije potrebno kružiti oko boksačke dvorane bojeći se ući, jer vas unutra čekaju sumnjivi tipovi spremni da vas na prvom treningu dobro “namlate”. Ta su vremena na sreću iza nas. Danas u fitness centrima i klubovima treniraju žene i muškarci svih dobnih skupina. Od klinaca do penzića, od domaćica do menadžera, danas svi mogu trenirati FIT BOX i uz njega se osjećati odlično!

Naravno, svatko trenira primjerenim intenzitetom i pristup je isključivo individualan. Radi se tehnika udaraca, popularni “shadow boxing” (boks sa sjenom), zatim vježbe na vreći i fokuserima, vježbe u parovima, a prema afinitetu i razini adrenalina i kontrolirani sparing (nije obvezan!).

U “majstorskoj radionici” fitness centra Dream gym osmislili smo originalan i vrlo učinkovit program koji čini sinergiju kružno-intervalnog treninga i fit boxa – FIT BOX & FREE MOTION. Na taj način dobili smo odličan spoj koji garantira rješavanje suvišnih kilograma, savladavanje osnova rekreativnog boksa i super osjećaj na kraju treninga!

Trening je podijeljen u četiri koraka. STEP 1 čini zagrijavanje, slijedi STEP 2 kružno – intervalni dio treninga (vidi FREE MOTION 45 TOTAL BODY by DREAM GYM!). To je dio treninga gdje postižemo super kondiciju i snagu.

Nakon toga slijedi STEP 3 FIT BOX dio treninga. Ovaj dio treninga traje čistih 30 minuta. U praksi to znači otprilike osam do deset rundi po dvije minute s po 45 sekundi odmora između rundi.

Ponekad runde traju tri minute, a odmor jednu minutu. “Miksajući” trajanje rundi i odmora, ne dozvoljavamo tijelu da se privikne na napor. Pokazalo se da je ovo optimalan broj rundi za većinu rekreativaca. Na kraju dolazi STEP 4 “hlađenje” i istezanje (stretching).

Sinergijom kružno – intervalnog treninga i fit boxa izvlačimo maksimum iz svakog polaznika. Trening traje 60 minuta, nema ni minute “praznog hoda”, vježbe i trenažeri su raznoliki. Atmosfera na treningu je izuzetno poticajna. Kad članovi na kraju treninga kažu da im je trening “proletio” to nam je najbolji dokaz da su zadovoljni.

Po ovom sistemu mogu trenirati rekreativci i profi sportaši. Sportaši različitih sportova trenirajući na ovaj način u kratko vrijeme podižu svoju kondiciju na zavidnu razinu. Također, klijenti koji se odluče za OSOBNOG FITNESS TRENERA u našem centru, između ostalog, također rade po ovom programu i napredak je vrlo brz.

FIT BOX & FREE MOTION je jedan od programa trening sistema DREAM GYM MANIA koji se stalno nadograđuje.

STRUKTURA SATA –TRENINGA

Trajanje: 60 minuta

Step 1: warm up-zagrijavanje 10 – 15 min

Elementi: različiti poskoci, varijante aerobica bez koreografije, thai bo, fit box, stretching (dinamično i statično istezanje)

Trenažeri: bučice, utezi za zglobove, medicinke, vijače, spinning bicikli, trake za trčanje, veslački ergometri, steperi, elipteri, trampolini, “ljestve” agilnosti i dr.

Vrlo važan dio treninga. Da bi izbjegli ozljede zagrijavanje mora biti “pravo”! Podižemo puls i zagrijavamo “mašinu” za glavni dio!

U drugom dijelu zagrijavanja i u glavnom dijelu treninga (STEP 1 i 2) vrlo često koristimo TABATA metodu treninga.

Step 2: kružno-intervalni trening: 15-20 min

Krug se sastoji od 4-12 radnih stanica. Radi se u intervalima 30-60 sek. Odmor od jedne do dvije minute na kraju kruga. Izmjenjuju se vježbe snage s aerobnim vježbama. Radimo pojedinačno ili u parovima.

Time postižemo MAKSIMALNO sagorijevanje viška kilograma (puls na razini 60-80 posto maksimalno), te povećanje snage i izdržljivosti. Trenažeri: FreeMotion fitness sprave Freemotion The Vertex – vibracijska platforma, kettlebells, step klupice, spinning bicikli, vijače, medicinke, fit box vreće, trampolini, trake za trčanje, veslački ergometri, steperi, elipteri i dr.

Step 3: fit box: 25-30 min

Naučite osnove boksa u svega nekoliko treninga. Izbacite iz sebe negativnu energiju i steknite odličnu kondiciju. Individualni pristup na početnoj i naprednoj razini.

Trajanje runde: dvije do tri minute. Intervali odmora: 30 -45 -60 sekundi

Trenažeri: fit box vreće i lopte, fokuseri, rad u parovima (vježbe i sparing), vijače, bučice i dr.

Step 4: cool down “hlađenje”: 5-10 min

Istezanje (stretching uz elemente yoge i pilatesa) i jačanje trbušnih i leđnih mišića.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo