Kolumnisti i blogeri: Trening zona

Fitnesoljupci, probajte cimet u kavi umjesto šlaga i šećera!

Kada pijete kavu, zamijenite šećer i šlag sa žličicom cimeta i uštedite oko 70 kalorija te ubrzajte svoj metabolizam.

Ušteda kalorija nerijetko se može postići uz malo kreativnosti. Ako, primjerice, zamijenite šlag i šećer (oko dvije čajne žličice) sa žličicom cimeta, to vam može uštedjeti do 70 kalorija po šalici. Čini se da taj specijalni začin može promijeniti vašu rutinu “kafenisanja”.

Začinite svoj život

Jedno je istraživanje pokazalo da pola žličice cimeta na dan može značajno smanjiti razine šećera u krvi, trigliceride, LDL kolesterol i ukupnu razinu kolesterola u ljudi s dijabetesom tipa 2. No za one koji ne moraju tako ozbiljno brinuti o razini inzulina, pokazalo se da cimet pruža mnoge blagodati:

  • Cimet može smanjiti brzinu po kojoj se želudac prazni nakon obroka, što može pomoći pri kontroli naglih uspona i padova razina šećera u krvi. Ublažavanje tih skokova šećera može teoretski smanjiti žudnju za hranom.
  • Cimet može poboljšati učinak antioksidanasa iz hrane koji pomažu tijelu da se obrani, jačajući imunološki sustav.
  • Dodatne sugerirane zdravstvene pogodnosti uključuju oslobađanje od kongestije, smanjivanje ukočenosti u mišićima i zglobovima, neutraliziranje upale, potporu probavi te također i jačanje funkcija mozga. Pokazalo se da taj superzačin također stimulira cirkulaciju.
  • Želite još jedan razlog zašto biste trebali stavljati cimet u kavu? Onaj drugi zaslađivač kave- šećer- povezuje se s dobitkom kilograma, dijabetesom te može također biti i “otrovan”. Eto vam dobrog razloga da spojite kavu i cimet!

Ipak, postoje neki razlozi za oprez. Mnoga ispitivanja su provedena na miševima, a ne na ljudima, te je stoga nejasno koliko dugo traju pozitivni učinci. I dok bi bilo lijepo probati nešto novo s jutarnjom kavicom, činjenica je da žlica cimeta nema isti ukus kao šećer ili šlag. Nekima se to sviđa manje ili više no pravi uživatelji u kavi često ju vole tako piti. Ipak nije na odmet probati malo cimeta jer kava će i dalje ostati primamljiva.

Savjet: Zamijenite šećer i šlag sa žličicom cimeta i uštedite oko 70 kalorija te ubrzajte svoj metabolizam.

Prema znanstvenim istraživanjima, dobrobiti cimeta mogu se primjeniti na preko 20 patoloških stanja našeg organizma. Kako pretilost u svijetu, nažalost poprima sva obilježja epidemije, ukazat ćemo na primjenu cimeta kod mršavljenja.

Smanjivanje težine – cimet, čini se, ima učinak pospješivanja cirkulacije. To pak utječe na ubrzavanje metabolizma te smanjivanje kilograma. Sposobnost razrijeđivanja krvi, koju ima cimet, pomaže i protiv zgrušavanja što je osobito korisno za one pacijente oboljele od srčanih bolesti. No valja imati na umu da se lijekovi za razrijeđivanje krvi ne uzimaju s cimetom.

Glavni sastojak koji utječe na razrijeđivanje krvi je kumarin, koji je uvelike prisutan u Kasija cimetu (četiri posto), no ne u Ceylon cimetu (0,04 posto) Ipak, treba znati da kumarin uzrokuje oštećenje jetre. Stoga uzimanje Kasija cimeta za gubitak kilograma može završiti s ozljedom jetre.

Hard Body – plan treninga i prehrane

Svima vama, koji želite na lak i jednostavan način usvojiti zdrave navike treninga i prehrane, preporučio bih Hard body knjigu plan treninga i prehrane, uz pripadajući DVD box set od pet DVD-a. Saznajte više u kolumni HARD BODY – u 12 tjedana do forme života!

Tomislav Dolušić
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo