Foto: Shutterstock

Kada netko spomene biološki sat žene najčešće se pomisli na njene godine i hormonalni status. Ljudi, kao i sva druga živa bića, u sebi imaju ugrađen mehanizam sličan satu.

Zahvaljujući hipotalamusu koji se nalazi u mozgu, naša tijela znaju kada trebamo ići spavati i kada je vrijeme za buđenje. Taj mehanizam dijelimo i sa životinjama i biljkama, sa svakim živim bićem što je posljedica zajedničke evolucije – adaptacije na uslove koje dijele sva živa bića. Hormonalnim sazrijevanjem aktivira se biološki sat kod žena i muškaraca što se može nazvati i vremenom plodnosti.

Neplodnost povezana sa starošću

Dobna granica rađanja značajno se pomaknula u odnosu na razdoblje naših majki i baka. Jedan od razloga je i današnji socio – ekonomski status žena u društvu. Žene sve više odgađaju trudnoću jer su fokusirane na karijeru, na financijsku stabilnost ili jednostavno nemaju partnera. Istraživači primjećuju da su donekle svjesne da se plodnost s godinama smanjuje, ali tek onda kada iskuse neplodnost povezanu sa starošću počinju zapravo shvaćati realnost situacije.

Pomicanje granica prvog rađanja sa biološki optimalnih 24 godine na sadašnjih 29 godina pa i do 39 godina otvara brojna pitanja o nesrazmjeru želja i bioloških mogućnosti u ostvarenju roditeljstva.

Općenito plodnost opada sa svakom godinom odgađanja trudnoće, iako je biološki sat svake žene drugačiji.

Ulaskom žene u prijelazno razdoblje (klimakterij) mogućnost zanošenja ostaje relativno visoka, ali mogućnost iznošenja zdrave trudnoće smanjuje se sa svakom dodatnom godinom života.

Fizioterapija za disfunkciju ginekološkog sustava

Fizioterapeuti znaju da postoje i mlade žene koje imaju problema s kralježnicom, osobito lumbalnim dijelom, bolovima u zdjelici i kukovima ili značajnim promjenama posture. Fizioterapijskom procjenom evidentno je da uz probleme mišićno – koštanog sustava često postoji i disfunkcija ginekološkog sustava. Mnoge žene se iznenade informacijom da postoji poveznica između ta dva tjelesna sustava. Simptomi policističnih jajnika, rane menopauze, fibroida na maternici, disfunkcije štitne žlijezde nastaju kao rezultat blokiranog tkiva što uvjetuje disbalans hormona. Navedena stanja utječu na plodnost i smanjuju šansu začeća.

Cijelo tijelo je funkcionalno povezano

Svi sustavi našeg tijela djeluju zasebno, ali i međuovisno. Tako funkcionalni status lumbalne kralježnice, zdjelice i donjih ekstremiteta utječe na stanje reproduktivnih organa, ali i obrnuto. Napetosti i blokade mišića, ligamenata i fascije unutar zdjelice i trbušne šupljine odražava se na smanjenje cirkulacije i optimalne opskrbe organa hranjivim tvarima, kisikom i stvaranja hormona. Promjene mekog tkiva mogu nastati zbog abdominalnih operacija, padova, udaraca, loše pozicije tijela (osobito dugotrajnog sjedenja), ali i stresa i emocija.

Dobra je vijest da za to postoji rješenje. U fizioterapiji se koriste manualne tehnike kojima se opuštaju postojeće blokade u tijelu. Novim i unaprijeđenim elektroterapijskim procedurama dubinski se opušta tkivo i ostvaruje dobar metabolizam stanica. Moguće je djelovati na mikro-cirkulaciju cijelog tijela, uz mogućnost ciljane aplikacije na određeno područje. Neizostavan dio terapijskog procesa su i vježbe istezanja i mobilnosti koje korisnica sama izvodi kod kuće. Time oslobađa svoje tkivo od nakupljenih tenzija, ali i dnevnog ‘stresa’ te popravlja kvalitetu života.

Novitet na našem području su i Aviva Dance vježbe koje ciljano djeluju na probleme reproduktivnog sustava kao što su neregularni menstrualni ciklusi, policistični jajnici, menopauza, inkontinencija, fibroidi i ciste, problem začeća i smanjene plodnosti. Program se sastoji se od nekoliko skupina vježbi kojima kroz plesne pokrete i ritmičku kontrakciju i relaksaciju zdjelice doprema veliku količinu krvi u područje spolnih organa. Posljedično se usklađuje i aktivacija spolnih hormona što rezultira dobrim balansiranjem i eliminacijom simptoma. Ugodnim vježbama se na potpuno prirodan način, samo pokretom, bez vanjskih intervencija, uspostavlja kontrola nad vlastitim tijelom.

Osnovni pokret možete probati i vi; oslonite se na lagano raširene noge i savinuta koljena. Podvucite zdjelicu kontrakcijom trbušnih i stražnjičnih mišića, te mišića zdjeličnog dna. Vratite zdjelicu u opušteni početni položaj i ponavljajte pokret uz ritam muzike. Ako postoji tenzija i loša pozicija zdjelice prema naprijed ili izražena lumbalna lordoza poput udubljenja donjeg dijela leđa, ovaj će pokret zdjelicom biti vrlo teško izvesti iz prvog pokušaja.

Ukoliko imate loše držanje tijela, bolove u leđima i donjim ekstremitetima uz ginekološke simptome sjetite se da uzrok možete relativno jednostavno osvjestiti i da za to postoji pomoć.

Kontaktirajte educiranog fizioterapeuta i pomognite svome tijelu u smanjenju disfunkcionalnih simptoma mišićno-koštanog i reproduktivnog sustava. Tretmanima i vježbom, podržite optimalne otkucaje vašeg biološkog sata. Sretno i ne propustite šansu da postanete majke.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo