Fzioterapeut - stručnjak kojeg trebamo i kad smo pod stresom, u trudnoći, za djecu... - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Fzioterapeut – stručnjak kojeg trebamo i kad smo pod stresom, u trudnoći, za djecu…

Shutterstock

Zdravlje je odsustvo bolesti. Bolest je stanje koje onemogućava svakodnevne ili specifične životne funkcije.

Prema ovim šturim definicijama može se reći da smo ili zdravi ili bolesni pa ili imamo dijagnozu koju je postavio neki liječnik specijalist ili nemamo papir koji nas određuje već svakodnevno koristimo tijelo na najbolji mogući način prema našem osjećaju ili potrebama. Netko samo za odlazak do posla i kasniju šetnju, netko za težak fizički rad, a netko za zahtjevne sportske aktivnosti. Kada si zadamo cilj prema tome koristimo resurse koje nam tijelo daje.

Svatko od nas ima različitu kvalitetu života, a o kvaliteti života brinu specijalisti zdravstvene edukacije – fizioterapeuti.

Što će za vaše zdravlje učiniti fiziterapeut?

Oni ne postavljaju dijagnoze po kojima ćete dobiti bolovanje na teret zdravstvenog osiguranja, neće vam prepisati niz lijekova ili dodataka prehrani kojima ćete osnažiti i osposobiti tijelo za nove izazove.

Fizioterapeuti imaju zadatak da u svakodnevnom kontaktu, a nakon primarne cjelovite fizioterapijske procjene određuju za vas najbolji terapijski postupak, adekvatno opterećenje, promjene načina položaja tijela, oslonca stopala, pozicije koljena ili ramenog obruča, pozicije donje vilice kod zagriza ili otvaranja usta.

Fizioterapeuti potiču male bebe prerano rođene da razviju obrasce kvalitetnog pokreta, da spontano prodišu i da dodirom nadoknade odsustvo vida ili sluha.

Treba li vaše dijete kod fizioterapeuta? Načini na koji to možete provjeriti sami

Fizioterapeuti uče dječicu da koriste sve prstiće kada stoje, da se oslanjaju na 3 ključne točke stopala i da aktiviraju mišiće stražnjice tako često da koljena ne rotiraju ususret, već da im cijelo tijelo stoji čvrsto i ravno. Ako slomi kost, svaka osoba dođe fizioterapeutu da ga poduči na koji način će bez straha ili boli ponovo moći napraviti pokret u svim pravcima kao i prije.

Ako postoji ožiljak nakon posjekotine ili operacije fizioterapeut će specijalnim manualnim tehnikama osloboditi ožiljak ne samo na koži koji svi vidimo nego i sve zapletene poveznice unutar tijela koje taj ožiljak povlači u krivom smjeru te izaziva napetost a često i bol.

Fizioterapeut će pratiti uz liječnika napredovanje trudnoće i olakšavati stanja uzrokovana povećanjem težine, pritiskom bebe na neke strukture tijela koje rezultiraju bolom, kao naprimjer ishialgija. Nakon poroda fizioterapeut će se brinuti da se tkivo vrati u punu funkciju i da ne ostane slabost trbušnog zida kod žene, ali i da oslobodi ožiljak nakon C sekcije kako u životu organi u zdjelici ne bi bili blokirane funkcije i smanjene cirkulacije.

Nakon bilo koje ozljede ili uganuća fizioterapeut će vas naučiti što je dobro učiniti i kada da se ne stvori nova ozljeda te kako što ranije na fiksnoj podlozi ili jednosmjernoj balans dasci uvježbati novi posturalni obrazac -najbolji za vas. Ako se bavite sviranjem fizioterapeut će opustiti blokirane mišiće i naučiti vas kako da samostalno svakog dana oslobodite blokade i pripremite se za višesatne vježbe i nastupe. Ako nastane moždano krvarenje fizioterapeut će vas ponovo naučiti hvatati rukom, sjedati i hodati. Ako želite biti vrhunski sportaš fizioterapeut će vam osloboditi tijelo zaostalih produkata terapijskim masažama, a stimulirajućim masažama će vas pripremiti za eksplozivne vrhunske napore.

Inkontinencija nakon poroda – kako riješiti ovaj problem?

Mobilizacijama zglobova i tkiva će osigurati dobar opseg pokreta i eksplozivnost, a Biofeedback treningom fokus aktivnosti s najmanje bespotrebne aktivnosti. Ako želite rekreativno plesati fizioterapeut će vam pomoći da upotrijebite tijelo na lijep način svojem zadovoljstvu.

Ako vas napadne virus ili neki drugi uzrok pa se objesi jedna strana lica fizioterapeut će vam pomoći da se tkivo pripremi za ponovno učenje i izvođenje i najmanjih pokreta koji će vam vratiti osmijeh a neće uzrokovati nehotične kretnje usana kod treptanja.

Ako ste dugo vremena pod stresom, zabrinuti i bez mogućnosti da opustite mišiće vrata i ramenog obruča fizioterapeut će elektroprocedurama rasteretiti tkivo a manualnim tehnikama učiniti elastičnim i funkcionalnim.

Ako vam vilica “šeta“ u jednu stranu to može biti simpatičan tik ali nakon nekog vremena se ostruže zglobno tijelo između donje i gornje vilice i ošteti zglob zauvijek. Ipak fizioterapeut može osloboditi meka tkiva mišića, fascija i ligamenata i namjestiti vilicu u funkcionalni položaj a vi trebate naučenu poziciju održavati i tako ste spriječili daljnje ozlijede i trošenje novca za ortodontske nadomjestke. Ako želite lijepo pjevati fizioterapeut može osloboditi vašu dijafragmu i napetost u prednjoj strani vrata i vokalnog aparata pa ćete uživati u svojim sposobnostima.

Ako imate problem s funkcijom štitne žlijezde pogledajte u ogledalu stoji li vam to rame malo naprijed i dolje u odnosu na suprotnu stranu.

Ako je vidljiva razlika dođite fizioterapeutu na fizioterapijsku procjenu da vam pokaže gdje je uzrok rotacije i što je smanjilo cirkulaciju i vitalnost područja štitne žlijezde pa se možda oslobodite ovisnosti o lijekovima i učinite menopauzu lakšom i zabavnijom.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo