Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Inkontinencija nakon poroda – kako riješiti ovaj problem?

Shutterstock

Inkontinencija ili nevoljno otjecanje mokraće je rijetka tema socijalnih čavrljanja čak i u grupi žena. Ipak, nemali broj žena se susretne sa djelomičnom, prolaznom ili uvjetovanom inkontinencijom nakon poroda.

U vremenu pripreme za porod ponekad se susretnete sa temom inkontinencije i posljedice na ženske funkcije nakon poroda, a poneko niz simptoma proglasi uobičajenim i čeka da prođu.

Tjelesne promjene 

Činjenica je da svi znademo da se ženino tijelo, predodređeno za niz tjelesnih promjena u funkciji majčinstva, samostalno priprema za akt poroda i dojenja nakon toga. Hormonalne promjene omogućuju elasticitet mekih tkiva (mišića, fascija, ligamenata i zglobnih čahura) koja se povećanjem elastina lagano istežu i povećavaju duljinu mišića i veličinu organa (maternice), ali pomiću i niz okolnih organa (mokraćni mjehur, crijeva).

Vježbe koje vas pripremaju za svaki stil plivanja, a preporuča ih fizioteraput

Neki mišići služe kao stabilizatori tijela pa učvršćuju donji dio kralježnice da bi se trbušna preša mogla dovoljno rastegnuti za sve djetetove potrebe ali i učestvovati u aktu izgona. Jačaju mišići donjeg dijela leđa i natkoljenice, a rastežu se mišići prednjeg dijela tijela (trbuha koji vidimo ) ali i donjeg dijela zdjeličnog dna (međice) koju možemo napipati između analnog i mokraćnog otvora. Težina bebe zajedno sa posteljicom i plodnom vodom tijekom uredne trudnoće se jednako povećava do 38 tjedna, a nakon toga beba raste dalje a plodna voda se smanjuje. Tako cijelo vrijeme trudnoće uz pomak zdjelice koja se prilagođava izlasku bebe trudnica nosi teret na međici koja uz pojačani elsticitet treba biti i čvrsta.

Epiziotomija 

Činjenica je da se u Hrvatskoj tijekom poroda rasjeca ili šiva popucalo tkivo međice kod 25 do 50 posto rodilja. Epiziotomija – šivanje međice još se uvijek izvodi rutinski, osobito kod prvorotkinja. Mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju da za majku ne postoji benefit od izvođenja epiziotomije, a same žene vrlo često potvrđuju neugodu, bol i težak oporavak. Epiziotomiju je moguće spriječiti masažom međice .Trebali biste početi u 34. ili 35. tjednu trudnoće i izvoditi je svaki dan do poroda po 10-ak minuta što rezultira rastezanjem i opuštanjem međice, zbog čega se smanjuje vjerojatnost pucanja međice, kao i potreba za epiziotomijom pa je i oporavak nakon poroda brži i lakši. Kako izvoditi perinealnu masažu naučit će vas vaša primalja ili ginekološka sestra. Važno je nježno i uporno adekvatnim uljem tretirati tkivo u svim smjerovima kako bi se potaknuo elasticitet tkiva.Ipak ako se desi epiziotomija nužna je dobra skrb za ranicu, da se što prije omogući sjedenje na toj strani ili kvalitetan hod u postpartalnom periodu.

Zašto se javlja osjećaj peckanja u vratu i ukočenost prstiju?

Nekontrolirano rastezanje fascija i mišića u zdjelici 

Ako se desi nekontrolirano rastezanje fascija i mišića u zdjelici mogu se javiti osim težih posljedica i nekontrolirano mokrenje i seksualna disfunkcija. Ukoliko se izgubi anatomska potpora a stvori prevelika mobilnost mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi uz promjenu tlaka u trbuhu kod kašlja, kihanja ili aktivnosti podizanja tereta može u većoj ili manjoj mjeri doći do nevoljnog otjecanja mokraće. Terapija se uvijek provodi pod nadzorom educiranog stručnjaka – fizioterapeuta koji nakon fizioterapijske procjene daje pojašnjenje razloga simptoma, predlaže terapijske postupke i prati kvalitetu funkcionalnog napredka.

Najvažnija osoba u terapijskom djelovanju je žena koja u svako doba na različite načine može provoditi vježbe prema uputama, ali je važna i potpora partnera jer i djelomična inkontinencija može uzrokovati i gubitak seksualne želje i cjelovit obiteljski problem.

Stanje nakon epiziotomije ili C sekcije (carskog reza) onemogućava ženi da neko vrijeme aktivno pokreće tijelo zbog cijeljenja rane. U tom periodu može se javiti i niz simptoma na organima unutar zdjelice ili može doći do hormonalnih disbalansa što bitno narušava funkciju, seksualnu želju i mogućnosti.

Iako je centar zanimanja dijete urogenitalna i seksualna funkcija nakon poroda ne smije biti zanemarena već je nužno što prije potražiti informacije i pomoć stručnjaka.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo