Izbor pogrešnog muškarca je "fiziološki poremećaj" - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Izbor pogrešnog muškarca je “fiziološki poremećaj”

“Žene koje previše vole ili imaju sklonost vezati se za pogrešnog muškarca čine to najvjerojatnije zato što je fiziologija njihovog tijela izgubila svoju prirodnu ravnotežu” jedna je od nekoliko milijuna zanimljivih teza indijske ajurvedske medicine, te drevne znanosti o zdravlju, što posljednjih godina sve više osvaja Zapad (i Hrvatsku!), a koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno priznala još 1977. na kongresu u Alma-Ati.

Moć naše psihe

Zdrav i prirodan život, mentalna higijena, prevencija bolesti, redovito vježbanje i holistički (cjelovit) pristup bolesniku neke su od temeljnih odrednica ajurvede, a posebno mjesto tu zauzima učenje o nevjerojatnoj moći kojom naši osjećaju djeluju na naše tijelo. Ova teza uma uporište i u zapadnoj znanosti, posebno novoj grani koja se naziva psihoneuroimunologija, a čija istraživanja govore da naše misli i osjećaji brže i djelotvornije mijenjaju naše tijelo nego ijedan drugi izvanjski lijek. Ajurveda posebnu pozornost pridaje emocijama kao “morbogenom faktoru” i već odavno zastupa stajalište kako je preko 80 posto bolesti psihosomatskog karaktera! Zanimljiva je i čitava lepeza slikovitih (i znanstvenih) dokaza ovoj tvrdnji. Primjerice, istraživači na Sveučilištu Georgetown otkrili da mentalni stres bitno može izmijeniti način na koji srce tjera krv.

Nadalje, statistike kažu da je optimizam drugi po jačini čimbenik trajanja života kod žena operiranih od raka dojke, infekcije herpesa najčešće se pojavljuju kod depresivnih ljudi, a zanimljivo je i otkriće da su neki neizlječivi bolesnici, posebno žene, u stanju “odgoditi” svoju smrt zbog nekog važnog događaja, do kojeg im je posebno stalo, kao što je vjenčanje u obitelji ili rođenje unuka, ili čak do nekog važnog blagdana. Dva najrizičnija faktora za srčani infarkt kod ljudi mlađih od pedeset godina, smatraju mnoge znanstvene studije, nije ni prekomjerna tjelesna težina, niti pušenje, dijabetes i sl, već nedostatak zadovoljstva u radu i niska razina općeg osjećaja sreće.

Današnju asanu ajurveda svrstava u vježbe koje pridonose emocionalnoj stabilnosti i opuštanju, uz niz drugih učinaka (koljena, disanje, probava, kralježnica…).

Bočni otkloni trupa

U sjednu na petama, uz polagani udisaj ruke najprije raširimo, a zatim spojimo prste na potiljku i zadržimo dah. Uz izdisaj savijemo se u jednu stranu, pa se uz udisaj podignemo. Na slijedeći izdisaj polako se vratimo u početni položaj.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo