Je li vaga vaš prijatelj? - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Mnoge žene će se samo osmjehnuti na ovaj naslov i probati se sjetiti kada su zadnji put bile u prijateljskim odnosima sa ‘dotičnom’.

Znamo da je za dobru brojku bitno pravilno jesti i kretati se, te da nikakve čarobne dijete, čajevi za mršavljenje i detox pripravci ne funkcioniraju.  Također smo naučili da je cilj UBRZATI METABOLIZAM jer nam to jedino (na duge staze) daje rezultate kakve priželjkujemo.

Osim toga, znamo da za čvrstu pozadinu i utegnuto tijelo moramo dizati utege a ne jesti mrkvu i provoditi sate na traci za trčanje ili orbitreku.

I kako se u ovu priču uklapa vaga? Pa, koliko god je pitanje logično, ako malo bolje razmislimo dolazimo do zaključka da je vaga ustvari apsolutno nepouzdan faktor mjerenja našeg uspjeha u redukciji potkožnog masnog tkiva. Ok, ukoliko se želite izgladnjivati dijetama, a samim time i usporiti metabolizam (ponekad i do krajnjih granica), tada je vaga JEDINI način na koji možete kvantificirati/valorizirati svoj uspjeh – ali samo NA VAN! To što ste napravili organizmu/metabolizmu vratit će vam se kao bumerang kroz sljedećih par mjeseci a naravno i vaga će (vrlo vjerojatno) vratiti stare brojke.

Evo još nekoliko načina kako učvrstiti vašu voljenu pozadinu…

Pametno u borbu protiv kilograma

Ukoliko ste pak odlučili na pametan način krenuti u borbu sa masnim naslagama – kretanjem i reguliranom prehranom – tada je podatak koji će nam vaga pokazati gotovo i nebitan. Razlog tome je taj što sa vježbanjem/kretanjem mi izgrađujemo mišićnu masu (koliko god taj proces bio polagan), a u isto vrijeme i gubimo potkožno masno tkivo (odnosno konstantno mijenjamo omjer mišića i masti u korist mišića). Dakle s jedne strane imamo dobivanje mišićne mase a s druge strane gubimo mast. Kada te dvije stvari stavite u omjer, tada bi rezultat mogli kvantificirati i ovako; kroz 8 tjedana vježbanja na vagi sam izgubila samo četiri kile ali sam smanjila opseg struka za X cm, u leđima izgubila X cm, bolje spavam, imam više kondicije i energije za svakodnevni život.

Naravno, ukoliko napravite mjerenje potkožnog masnog tkiva, tada će taj rezultat kud i kamo preciznije pokazati vaš napredak, odnosno trebao bi točno znati za koliko posto smo napredovali u redukciji potkožnog masnog tkiva te kolika nam je trenutna mišićna masa.

U ovoj prići vaga je samo usputni elemenet koji daje neku broju, a ista nam ne bi trebala biti kamen temeljac prema kojoj ćemo suditi i valorizirati dosadašnji rezultat te planirati budući. Naravno, da budemo jasni; pod kretanje spada dizanje utega (od kojih nećete biti nabildani i kvrgavi) u kombinaciji sa pametno programiranim cardio treningom. Zapamtite da ukoliko se vaš trening kreće u zoni ugode, tada možete očekivati i takve rezultate. Kao i u svemu u životu, istinski napredak dolazi kontinuiranim, sustavnim i pametnim radom a tretmane od šest tjedana ostavite za one koji vjeruju u bajke, mrkve, dijete i vage…….

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo