Je li vaše dijete aktivno 4 sata dnevno? Evo zašto bi trebalo biti - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Je li vaše dijete aktivno 4 sata dnevno? Evo zašto bi trebalo biti

Tjelesna aktivnost cijeli naš život određuje nam status, funkciju, zadovoljstvo. Nemogućnost kretanja opisuje se dijagnozama i svrstava osobu u kategoriju invalida. Funkcionalni pokret omogućava nam da se bavimo željenim aktivnostima. Zdrav čovjek je zadovoljan čovjek , a ako izgubi zdravlje jedina želja mu je da ga ponovo stekne.

Fizioterapeut je prijatelj pokreta i zdravlja!

Od najranije životne dobi sve želja obitelji su usmjerene na zdravlje djeteta i na dobru funkcionalnu pokretljivost. Svi se raduju prvim hvatovima, sjedenju i iskoraku, savladavanjem motoričkih izazova u igri. Ako se primijeti neko odstupanje nakon liječničke obrade fizioterapeuti specijalnim manualnim tehnikama potiču normalan funkcionalni razvoj djeteta i uče roditelje kako da pomognu  svom djetetu u savladavanju  motoričkih izazova.

10 odličnih ideja za uređenje soba za školarce

Posturalne promijene

Tijekom školovanja niz vanjskih faktora može utjecati na takozvane posturalne promjene koje vidimo kao različitost pozicija na nekoj strani tijela. Na primjer gležnjevi su nestabilni i padaju prema sredini tijela, njih slijede i koljena koja idu ususret, zdjelica nije u stoj visini ali ni u istoj bočnoj poziciji sa obje strane tijela, kralježnica se prejako povija prema naprijed u donjem dijelu a prema natrag i gornjem dijelu pa imamo „grbavo“ dijete, glava je povučena naprijed i dolje što  povlači i ramena naprijed, ili kralježnica se zarotira na jednom dijelu i pobjegne u jednu stranu pa dijete nije u stanju stajati ravno već mu  je  jedno rame  niže od drugog. Ne samo da dijete ne stoji lijepo već se mnoge njegove funkcije smanjuju.

Posljedica smanjene pokretljivosti je loša cirkulacija u svim unutarnjim organima pa i glavi što dijete pokazuje umorom, bezvoljnošću ili neprimjerenom agresijom, glavoboljama ili promjenama na koži kao što su alergije i znojenja te pojava gljivica, virusnih ili bakterijskih upala naročito sinusa ili uha.

Dobrom fizioterapijskom procjenom koja odgovara ZAŠTO te ciljanim terapijskim postupcima koji pokazuju KAKO svako dijete uz svog roditelja može tijekom školovanja ispraviti nepravilnosti i zdrav i sa odličnim motoričkim sposobnostima krenuti u radni proces ili se posvetiti sportu i rekreaciji.

Kako da povratak u školu bude bezbolan i za roditelje?

U tom periodu svatko kada osjeti bol dobije poticaj posjetiti fizioterapeuta da mu pomogne u eliminaciji boli i povećanju motoričkih sposobnosti. A kada se tijelo već umori u starijoj dobi fizioterapeut postaje već znan prijatelj koji pomaže da se smanje posljedice niza fizičkih ili psihičkih trauma i da se što duže očuva samostalnost i zadovoljstvo životom.

Dok smo zdravi nismo svjesni koliko tjelesnih aktivnosti učinimo svakoga dana

Sve naše kretnje u kući od održavanja doma do zajedništva i obiteljskog druženja su korisne za dobro funkcioniranje svih životnih sustava kao što su disanje, probavni ili krvožilni sustav, hormonska ravnoteža ili živčani sustav koji nas razmišljanjem i provođenjem zamišljenog preplavljuje osjećajima i čini život kvalitetnim. Sve rekreacije bilo koje vrste od vrtlarenja i plesa, do pjevanja i sporta održavaju cijelo tijelo zdravim. Veće sportske aktivnosti i traume su dodatni izazovi koji se uz pomoć stručnjaka za pokret i svojom aktivnom suradnjom mogu učiniti  bez posljedica.

Zato svakoga dana pokušajte se što više kretati i uživati u tome

Djeca trebaju dnevno barem 4 sata biti izrazito fizički aktivna a u starijoj životnoj dobi bez obzira na neka ograničenja potrebno je barem sat vremena veće fizičke aktivnosti.

Istraživanja su pokazala da je tjelesna neaktivnost četvrti vodeći uzrok bolesti i smrtnosti u svijetu, te da je preko 26% odraslih u svijetu nije dovoljno tjelesno aktivno. Dokazano je i da se preko 20 % demencije može spriječiti redovitim pravilnim vježbanjem, broj padova u starijoj životnoj dobi se može smanjiti za preko 30%  te  se smanjuje rizik od moždanog udara od 11 do 15%.

Zdravi i sretni u svakoj životnoj dobi možete biti uz adekvatnu tjelesnu aktivnost. Neka vaša parola bude „ Želim i mogu, a fizioterapeut mi pomaže“

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo