Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Kad bi naši prijatelji, susjedi i kolege imali ovu osobinu, život bi nam bio lakši

Shutterstock

Baš kao većina ljudskog ponašanja, pogotovo onog vezanog uz druge ljude, i asertivnost se uči.

Od rođenja dijete najprirodnije teži zadovoljenju svojih potreba i to želi odmah i neposredno. S vremenom se potrebe nadopunjuju, mijenjaju, a nadopunjuju se i mijenjaju i načini na koje dijete izražava te potrebe i načini na koje ih zadovoljava. Tu se odvija proces učenja, tu određena kulturna, društvena, pa onda i obiteljska zajednica sudjeluju u određivanju što je dobro željeti, kako to ostvariti, što je pristojno, što je agresivno,kako nekoga ne/povrijediti i slično.

Jeste li agresivni ili asertivni? Provjerite kakvi ste i kakvim ste ljudima okruženi – privatno i poslovno

Sputavanje asertivnog ponašanja

Tako okolina može sputavati asertivno ponašanje djece ako se ono pogrešno proglašava nepoželjnim (agresivnim, sebičnim i sl.), pa djeca mogu usvojiti različite oblike neasertivnoga ponašanja (nepostavljanje pitanja, neizražavanje vlastitog mišljenja i zahtjeva i sl.) koje odrasli smatraju poslušnim i dobro ga prihvaćaju.

Asertivnost djeteta podrazumijeva isto što i asertivnost odrasle osobe – dakle spremnost da se zauzima za vlastita prava te da jasno i prihvatljivo izrazi svoje želje i potrebe. Pravovremeno usvajanje odgovarajućih oblika asertivnoga ponašanja pozitivno utječe na razvoj samopoštovanja.

Živjeti zadovoljno

I ne zaboravite svaki puta kada se odbijete suočiti s odgovornošću i zauzimanjem za sebe i svoje ideale sjetite se samo jedne rečenice: Brodovi su najsigurniji u luci, ali to nije ono zbog čega su stvoreni.

Živjeti zadovoljno znači boriti se za sebe i svoje ideale pri tome ne zanemarujući tuđe vrijednosti i potrebe. Živijeti zadovoljno znači i preuzeti rizik da će nam se loše stvari događati, nekome više nekome manje. Zašto? Na to pitanje nitko ne može sa sigurnošću dati valjani odgovor. Odgovori su u nama, ali ih često ne želimo otkriti.

Mogu li ljudi kojima su životi slomljeni pronaći smisao?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo