Sredovječna gradska populacija najviše se boji karcinoma, najviše umire od bolesti srca i krvnih žila, ali najčešće liječniku odlazi zbog raznih ortopedskih problema (bolnih leđa, vrata kralješnice, zglobova…). Tako kažu statistike jednog istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Suvremeni čovjek, očito je, plaća danak hipokineziji ili sjedećem načinu života.

Loša vijest je da se statistička slika progresivno pogoršava. Dobra vijest je da je za rješavanje niza ortopedskih tegoba – ako nije u pitanju ozbiljnija bolest –  katkada dovoljno samo nekoliko jednostavnih vježbi, poput ove koju vam danas prezentiramo. Jer, uzrok bolova često su samo problemi s muskulaturom, a joga je takvim slučajevima vrlo uspješna metoda uklanjanja problema.

Ako križa bole jer su mišići atrofirali, dovoljno je samo aktivirati ih, ojačati, i problemi će ubrzo prestati. Malo veći problem je kad mišići bole jer su zgrčeni zbog psihičkih tegoba ili kroničnog stresa.

Japanski ortoped Masutatsu Hara, na tu temu u knjizi “Što nas sve boli” napisao je:

– Ako pacijentu pokušate objasniti da su njegovi bolovi neka vrsta konverzivne neuroze, uspaničit će se i bolovi će se pojačati. No, ako mu jednostavno kažete “Čovječe, leđa vas bole, jer vas nervira žena“, terapija postaje mnogo jednostavnija i garantirano uspješna.

Nije sve, naravno, tako jednostavno, ali je činjenica da je redovita, umjerena i stručno programirana rekreacija (dva puta tjedno je sasvim dovoljno) najsigurniji recept za prevenciju i terapiju barem 70 posto uobičajenih boljki leđa i križa na koje se tuži prosječna populacija.

Recimo na kraju: današnja vježba idealna je protiv bolova u križima (aktivira i opušta muskulaturu, a izrazito je psihički smirujuća), dok istovremeno blagi pritisak natkoljenice na organe abdomena predstavlja ugodnu masažu probavnog sustava eliminirajući niz probavnih tegoba; od iritabilnog kolona do opstipacije.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo