Kada vaše tijelo vrišti i traži pomoć? Donosimo signale i što napraviti! - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Kada vaše tijelo vrišti i traži pomoć? Donosimo signale i što napraviti!

Foto: Shutterstock

Ako spadate u kategoriju osoba kojima netko drugi treba reći „dosta“ ako sami (kao i ja ponekad ) ne znate ili ne želite prihvatiti simptome koji upozoravaju, ovaj tekst trebate pročitati i podijeliti.

Naše tijelo konstantno vodi dijalog s nama i upozorava nas na različite poticaje iz naše sredine. Ponekad su praćeni osjećajima ugode i zadovoljstva, odmora i radosti, a ponekad nas žele upozoriti na promjene koje se događaju u našem tijelu koje će sigurno, nastavimo li život na isti način; uzrokovati prvo neke simptome, a kasnije i bolest koja može biti lako rješiva ili dugotrajna i opterećujuća za cijeli život. Kako nam tijelo govori? Šapće, govori, viče ili neutješno jadikuje!

  • Šapat je kada osjetite nelagodu, zamor mišića, nezadovoljstvo, umor.
  • Govor tijela točno određuje mjesto gdje se dešava problem , javlja se bol , mi smo ga svjesni i razumno možemo objasniti i drugima zašto nam se to desilo.
  • Tijelo viče kada smo zanemarili sve dotadašnje informacije i bol je prisutna jako i često dugotrajno. Često tada tražimo pomoć liječnika.
  • A tijelo neutješno jadikuje kada zanemarimo sve prethodne poruke i tijelo više samostalno ne može savladati uzrok boli, postajemo nepokretni, nesretni, dobijemo niz dijagnoza koje su ružne i kod čitanja a kamoli u životu.

Želite li od danas poslušati svoje tijelo i voditi dijalog u kojem ćete aktivno učestvovati vi kao najvažnija karika svoga ozdravljenja?

Poslušajte svaki simptom i javite se zdravstvenom stručnjaku, porazgovarajte i ako ne dobijete savjet što treba promijeniti nastavite svoje aktivnosti.

Ali ako želite i kod prvih simptome čuti koju priču priča vaše tijelo posturom potražite stručnog fizioterapeuta koji će vam fizioterapijskom procjenom pročitati tijelo objasniti uzrok simptoma, posljedice i dati savjete kako da spriječite razvoj promjena koje vode ka bolesti.

Na što treba obratiti pozornost:

Loše neravnomjerne pozicije gležnjeva, koljena i ramena ili otklon glave u jednu stranu. Takova slika u ogledalu treba vas uputiti da posjetite fizioterapeuta na procjenu jer postura kod zdrave osobe treba biti usklađena i u istim ravnima.

Trnci bilo kojeg područja tijela govore da je zahvaćen osjetni korjen živca i svakako svoje mišnjenje treba dati neurolog. Ponekad trnci na periferiji šaka i stopala mogu nastati kod kolagenoza gdje dolazi do oštećenja i kapilara pa ako šake plave na hladnoći ili kod stresa svakako posjetite internistu koji će procijeniti uzrok i dati vam dobar savjet.

Nemogućnost aktiviranja pokreta bilo kojeg dijela tijela je vrištanje za pomoći i odmah posjetite hitnu medicinsku pomoć jer je nužno što prije ustanoviti da li je oštećenje nastalo na nivou glave i moždanog debla ili u području perifernih živaca.

Zujanje u jednom ili oba uha najčešće nisu povezana sa slušnim aparatom već sa niza posturalnih promjena koje rezultiraju pomakom glave izrazito naprijed uz rotaciju u jednu stranu što često povlači i donju vilicu u jednu stranu. Što se prije javite nakon pojave simptoma to će lakše fizioterapeuti specijalnim manualnim tehnikama osloboditi tijelo nepotrebnog pritiska i uzroka zujanja, a kada se svakodnevnim vježbama uključite u mijenjanje loše posture imat ćete dugoročne rezultate.

Bol je uvijek razlog za posjetu zdravstvenim stručnjacima

Naravno ne pretjerujte sa žurbom nakon udarca ili neke nezgode ali ako uz intenzivnu bol nekog područja nastane i oteklina žurno posjetite hitnu traumatološku službu.

Često čujemo da osobe imaju uobičajenu glavobolju. To ne postoji: To je zabluda. Bol ne smije biti uobičajena. Povežite je sa vremenom javljanja, sa mogućnim uzrokom, sa hormonalnim stanjem i svakako sve informacije podijelite sa svojim obiteljskim liječnikom koji će vam dati adekvatni savjet. Ponekad područje glavobolje jasno ukazuje na uzrok i određuje terapiju kojom zauvijek možete riješiti bol.

Otežano disanje kod napora je obavezan smjer za traženje uzroka u području pluća ili krvotoka i nužno je popraviti disanje jer bez kisika nema života stanice i zadovoljstva.

Znojenje, loš san, nekontrolirane psihičke reakcije pa makar bile i nervoza što mi se to opet dešava, gubitak kose , listanje noktiju, učestala nervoza mogu biti uzrokovani promjenama štitne žlijezde. Ako su hormonski nalazi uredni pogledajte se u ogledalo i provjerite nije li vaše desno rame podignuto i glava nagnuta u tu stranu ili rotirana u suprotnu stranu. Ako postoji fascilana blokada desne strane prsnog koša (zbog ožiljaka) ili ramenog obruča (zbog nekih prethodnih trauma ili operacija) ili područja vrata (neki operativni ili kozmetički zahvati) vaša fascija će smanjiti funkciju štitne žlijezde i uzrokovati niz simptoma koje ne možete povezati sa nalazima. Tada svakako potražite specijalistu koji će napraviti fizioterapijsku procjenu i savjetovati vas terapijskom postupku i promjenama koje će vam uljepšati život.

Zato slušajte što vam govori vaše tijelo i na vrijeme potražite adekvatnog zdravstvenog stručnjaka te zajedničkim dijalogom i aktivnostima promijenite svoje sposobnosti i život na bolje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo