Kako izgleda makrobiotički tanjur? (2. dio) - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Makronova

Kako izgleda makrobiotički tanjur? (2. dio)

Jadranka Boban Pejić 2Jadranka Boban Pejić, prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj i
suosnivačica ustanove Makronova, predstavlja nam osnovna načela
prehrane prema makrobiotičkim načelima, koja podrazumijevaju
individualno prilagođavanje. Nadamo se da će vas ove osnovne
informacije potaknuti da makrobiotička načela proučavate i provodite u
svom svakodnevnom življenju.

Namirnice koje treba konzumirati umjereno ili izbjegavati

  • meso, jaja, masnoće
    životinjskog porijekla, perad, mliječni proizvodi,, uključujući maslac,
    sireve i sl.
  • tropsko i suptropsko
    voće i voćni sokovi, gazirana pića, napici poput kave, crnog čaja te svi
    aromatski i stimulirajući napici;
  • šećer, saharin i drugi
    umjetni zaslađivači (umjesto njih se koriste zaslađivači od žitarica, kao
    što su ječmeni slad, rižin sirup i sl.);
  • sve umjetno obojene,
    konzervirane, tretirane ili kemijski obrađene namirnice: sve rafinirane
    žitarice, brašna i njihovi proizvodi, masovno proizvedene industrijske
    namirnice, kao i sve namirnice u limenkama te zamrznute namirnice;
  • žestoki začini, bilo
    kakve aromatične, stimulirajuće namirnice te različite vrste maka i octa
    sintetskog porijekla.

Dodatne preporuke

  • Ulje za kuhanje treba
    biti biljnog porijekla, nerafinirano, najbolje hladno prešano. Preporučuje
    se maslinovo, suncokretovo, tamno i svijetlo sezamovo te kukuruzno i
    bučino ulje. Ulje treba koristiti u malim količinama.
  • Najbolje je koristiti
    morsku sol i fermentirane začine kao miso, tamari, shoyu, koji su
    proizvedeni na tradicionalan način, bez dodavanja šećera i kemikalija.
    Začinske trave treba koristiti umjereno i ne ponavljati stalno iste
    kombninacije te mijenjati začine u skladu s godišnjim dobom.

Preporučuju se sljedeći dodaci jelima:

  • gomashio (sezam i sol)
    u omjeru 18 žlica sezama na žlicu soli
  • prah od pečenih algi –
    kombu i wakame
  • umeboshi šljive
  • tekka – začin za
    posipavanje žitarica od korjenastog povrća i misa
  • shiso – prah za
    posipavanje žitarica

Ritam prehrane

Jedite
redovito dva do tri puta na dan, onoliko koliko želite, pod uvjetom da
slijedite preporučene omjere namirnica i da dobro žvačete. Izbjegavajte jesti
neposrtedno prije spavanja, najbolje je ne jesti ništa tri sata prije spavanja.
Kada ste žedni, pijte umjereno – ako ste često žedni, možda je hrana koju
jedete preslana. Savjeti iskusnog zdravstvenog savjetnika i učitelja kuhanja
mogu vam biti od velike pomoći.

Važnost kuhanja

Ispravna
priprema hrane od presudne je važnosti u primjeni makrobiotičkih načela. Stoga
je bitno educirati se o primjeni makrobiotičkih načela, prije svega polaziti
kvalitetne programe kod iskusnih stručnjaka. Nakon edukacije lako je
nadopunjavati znanje i slijediti recepte u kuharicama.

Sve
navedene informacije i smjernice su općenite i nužno ih je individualno
prilagoditi te prilagoditi godišnjem dobu i ciljevima koji se žele ostvariti.
Svima koji žele primjenjivati načela makrobiotičke prehrane i življenja uopće,
preporučujem kvalitetnu i sustavnu edukaciju te mnogo istraživanja i dobre
volje!

Imate
li pitanja? Slobodno pišite na adresu: info@makronova.com

Kolumnu sponzorira:
Makronova

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo