Foto: Shutterstock

Mnogi od nas već su susreli s ovim problemom: prilazimo polici s dodacima prehrani i odjednom se suočavamo s neprobojnim zidom izbora, brojnih brandova, različitih doza, što može zbuniti i najsnalažljivije. Što vam je činiti kao potrošaču?

Možda već znate da postoje minimalna obvezna pravila za dodatke prehrani, koja vas upozoravaju da pripazite što kupujete. Kvaliteta proizvoda ovisi o proizvođaču, a to znači da morate biti doista oprezni pri izboru. Idealno bi bilo da to činite s upućenim liječnikom, farmaceutom ili nutricionistom.

Većini nas, uz užurban način života i loše prehrambene navike, počinju nedostajati ključne hranjive tvari. Kako i samo ime kolumna nalaže, kad tijelo traži više, potrebno mu je osigurati dodatne vitamine i minerale.

Postoji nekoliko strategija koje smatram korisnima pri navigaciji nepreglednim morem raspoloživih dodataka prehrani:

Prvo ga istražite. Provjerite određeni dodatak prehrani u bazama podataka (npr. WebMed) koje nude nepristran popis dodataka prehrani koji se temelji na znanstvenim dokazima zajedno s uputama kako ih koristiti, na što upućuju znanstveni podaci, u kojoj su mjeri bezopasni i kakve nuspojave izazivaju.

Potražite dokaze. Kad je moguće, odaberite dodatak prehrani čija je učinkovitost dokazana randomiziranim kliničkim studijama. Nekad će to pisati na deklaraciji, ali ponekad morate na internetu pronaći takva ispitivanja (Pubmed).

Obratite pozornost na deklaracije, na kojima se obično ne spominju dijagnoze. FDA zabranjuje proizvođačima dodataka prehrani da na deklaraciji dodatka prehrani spominju ikakva preventivna ili terapijskaa obilježja.

Potražite treće mišljenje. Neke je dodatke prehrani ispitala objektivna treća strana. Objektivnu provjeru nudi GMP (Good Manufacturing Practices), koja jamči minimalne standarde kvalitete, nezagađenost proizvoda i ispravno deklariranje.

Je li dodatak prehrani čist? Provjerite na deklaraciji. Pripazite da odabrani dodatak prehrani ne sadrži konzervanse, filere, boju, gluten, laktozu, kvasce i druge potencijalne alergene. Kod odabira omega pripazite da su one molekularno destilirane, čime se jamči da su pročišćene od mogućih onečišćenja poput žive, polikloriranih bifenila i dioksina. Na deklaraciji se nalaze dragocjene informacije o svim dodatnim sastavnicama koje ne smije imati. To posebice vrijedi ako imate netoleranciju ili alergiju, primjerice na gluten ili mliječne proizvode.

Raspitajte se kod stručnjaka. Neki prodavači dodataka prehrani, visoko su obrazovani i razumiju se u različite robne marke i njihovu kvalitetu. Obratite im se za informaciju i postavite im konkretna pitanja. Također, svi ozbiljni brandovi dodataka prehrani u Hrvatskoj imaju i svoje web stranice na kojima se mogu pronaći brojne korisne informacije o dodacima prehrani, a i moguće je kontaktirati zastupnike u Hrvatskoj i razgovarati s njihovim stručnim suradnicima. I osobno sam stručni suradnik branda Bestvite u Hrvatskoj te rado odgovaram na sva pitanja zainteresiranih građana.  

Za kraj, ukoliko postoji deficit zbog nedovoljnog unosa hranom i nepravilnog odabira ili pojačane potrebe usred pojedinih stanja i bolesti, dodaci prehrani će vam svakako koristiti i doprinijeti zdravlju. No, prije no što se odlučite za pojedini dodatak, svakako se raspitajte o njegovoj kvaliteti, sigurnosti sastojaka, dozi koja vam je potreba i njegovom učinku na vaše zdravlje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo