Kolumnisti i blogeri: Psihoonkologija

Kako prevladati strah od vraćanja bolesti i od smrti?

Svi oboljeli od raka plaše se da bi im se bolest mogla vratiti, a uistinu nije neuobičajeno da se pacijent počne liječiti, doživi značajan napredak, a onda dođe do pogoršanja. Da bi se prevladala takva situacija, pacijenti i članovi njihovih obitelji moraju naučiti uravnotežiti nade u oporavak otvorenih razgovorom u odnosu prema strahovima od povratka bolesti i od smrti.

Za pacijente je važno da shvate kako psihološka promjena koja omogućuje oporavak najčešće nije ravan put uzbrdo nego dinamički proces s poboljšanjima i pogoršanjima.

Za svaku je promjenu potrebno vrijeme, ali zasad još ne postoje znanstveni podaci o točnom vremenskom razmaku između psihološke promjene i posljedične fiziološke promjene koja bi mogla dovesti do oporavka. Stoga bi pacijenti trebali shvatiti da je u mjesecima koji slijede svaka promjena njihova zdravlja – pozitivna ili negativna – dragocjena povratna informacija te sadrži poruke koje ih mogu usmjeriti prema krajnjem cilju oporavka.

Kako oboljeli mogu smanjiti svoj strah?

Spremnost pacijenta na vraćanje bolesti jedan je od najboljih načina za smanjivanje straha. Za pacijente je važno, što inače radimo u našem Victus centru u Zagrebu, da zapamte dvije stvari. Najprije, od svih u sustavu potpore – od obitelji, prijatelja i liječničke ekipe, moraju tražiti ljubav, razumijevanje i prihvaćanje njihovih promjena raspoloženja. Energija kojom će se boriti protiv očajanja može proizići iz te potpore. Drugo, ne bi smjeli donositi nikakve veće odluke i zaključke o konačnom ishodu bolesti.

Zašto se bolesti vraćaju?

  • pacijent se možda nesvjesno predao emocionalnim sukobima s kojima se suočio. Povratak bolesti prenosi poruku da mu je potrebna pomoć terapeuta u svrhu razrješenja sukoba.
  • pacijent u svoj život pokušava možda unijeti prevelik broj promjena u prekratkom razdoblju, što je samo po sebi stres za tijelo.
  • pacijenti se često prepuste samozadovoljstvu kada prođe neposredna opasnost, no za prevladanje bolesti treba stvoriti sistem kontinuirane borbe do krajnjeg izlječenja
  • pacijent se možda ne brine dovoljno o sebi u emocionalnom smislu, često je ponašanje samorazorno.

U prevladavanju straha od povratka bolesti ili straha od smrti uključivanje psihoterapeuta je od iznimne važnosti, što je kod nas skoro zanemareno. Pacijent je prepušten sam sebi, svojim mislima i emocijama, članovi obitelji obavljaju svoje svakodnevne poslove, a liječnička terapija obavlja se u bolnicama gdje vlada sama po sebi psihoza bolesti, gužve i straha.

Kod psihoterapije pacijenata važno je osloboditi ga od osjećaja krivnje i pomoći mu da se suoči sa svim strahovima i uvjerenjima o smrti. Izravan pogled na mogućnost umiranja oslobađa pacijente velikog dijela uznemirenosti i čini se da smanjuje tjelesni bol umiranja.

Strah od smrti je naš temeljni strah koji dobivamo rođenjem i izuzetno je važno osloboditi ga se terapijskim pristupom, jer tada otpuštamo blokadu. Nakon toga mnogi pacijenti neobično živnu i mnogi “neobjašnjivo“ ozdrave.

Ovi procesi dešavaju se na podsvijesnoj razini koje često nismo svjesni, a duboko je ukorijenjena u nama.

Victus centar razvio je softicirane vježbe rada sa pacijentima na ovoj osnovi, kao i za članove obitelji. Pomoć obitelji je od izuzetne važnosti. Ljudi kojima je dijagnosticiran rak ili neka druga smrtonosna bolest prolaze kroz velike promjene raspoloženja. Osjećaju strah, bijes, samosažaljenje i osjećaj gubitka nadzora nad vlastitim životom – a takvi emocionalni usponi i padovi najčešće ih plaše. U početku i obitelj reagira sa strahom, a važno je prvih tjedana uspostaviti temelj iskrene i otvorene komunikacije.

Svi članovi obitelji moraju biti spremni slušati, čak iako možda neki to i ne žele zbog vlastitog straha. Obitelj mora proći zajedno kroz to iskustvo, iako to možda zvuči bolno…

U nastavku kolumni proći ćemo detaljno sve faze rada sa oboljelim osobama i članovima obitelji kao i savjetima za njih.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo