Shutterstock

Osobe s dijagnozom dijabetesa tijekom liječenja i života doznaju niz informacija o uzrocima i posljedicama ove vrlo raširene bolesti koja ne bira starost ili spol, ali postoji niz faktora koji mogu dodatno narušiti kvalitetu života.

Fizioterapeuti su osobe koje trebaju procijeniti posturalni status i dati savjete koje svatko može uklopiti u svoj životni stil da održi zadovoljavajuću kvalitetu života.

Osnovni savjeti osobama s dijabetesom su eliminacija loših životnih navika kao što je neadekvatna i neredovita prehrana, pušenje koje bitno smanjuje perifernu cirkulaciju, loša hidratacija=pijenje vode jer se neadekvatno tijelo oslobađa toksina i nastaju fascilane blokade koje narušavaju dobru pokretljivost.

Ograničena ili bitno smanjena pokretljivost zbog odsustva želje za aktivnošću dodatno smanjuje mogućnosti tijela da se dobrom funkcijom sustava za pokretanja stimulira i kemijski balans unutarnjih organa, smanjuje se respiracija i dobrobit kisika i hranjivih tvari te se tijelo doslovno truje zbog loše mikrocirkulacije.

Ovo su najčešće fizičke tegobe jednog školarca

Kada spominjemo cirkulaciju činjenica je da samo četvrtina otpada na cirkulaciju o kojoj uobičajeno razmišljamo kao arterijski i venski krvotok, a 74 posto cirkulacije čini mikrocirkulacija što si možete predočiti da jedno tijelo ima površinu sitnih alveola i kapilara prostora jednog velikog nogometnog igrališta. Ta mikrocirkulacija je poremećena zbog upalnih promjena koje izaziva osnovna ili dodatne bolesti ali smo i sami zaslužni zbog neadekvatne aktivnosti mekih tkiva na nekim područjima. Meka tkiva su globalno mišići, fascije i zglobne strukture a sve zajedno sa živčanom inervacijom utječe na dobar rad unutarnjih organa.

Koliko je pokret važan?

Što može blokirati našu mikrocirkulaciju i kako je sami možemo promijeniti na bolje? Pokret je najvažniji dio koji koristi i održava cirkulaciju. Svaki pokret bilo kojeg dijela tijela mora biti slobodan, neograničen neugodom ili bolom.

Pokreti trebaju ići u svim zglobnim pravcima lagano, a ako osjetite zatezanje ili bol i uvidite skraćenje opsega pokreta nužno je da se savjetujete sa stručnjakom. Fizioterapeuti fizioterapijskom procjenom procjenjuju stav tijela i sve faktore koji dovode do promjena ili bolnih simptoma.

Objašnjenje zbog čega ne možete napraviti željeni pokret baza je dobre zajedničke aktivnosti oslobađanja miofascilanih blokada i učenja vježbi mobilnosti koje vam svakodnevno popravljaju kvalitetu života.

Je li vaše dijete aktivno 4 sata dnevno? Evo zašto bi trebalo biti

Nekoliko mjesta koja je potrebno provjeriti su:

  • smanjena pokretljivost ligamenata zdjelice koja se očituje mogućnošću pokretanja kuka u svim smjerovima bez ograničenja,
  • loša pozicija lopatica koja gura rame prema naprijed i smanjuje mogućnost podizanja ruke iznad glave, a time pogoduje i lošoj poziciji vrata
  • povlačenje glave naprijed u prorakciju je osnova loše cirkulacije područja vrata i glave s nizom simptoma koji se mogu pojaviti kao: glavobolje, vrtoglavice, zujanje u uhu, trnci u rukama, ispad ličnog živca=pareza n. facilaisa, smanjena funkcija štitne žlijezde sa nizom simptoma od umora, znojenja, promjene raspoloženja pa sve do značajnih hormonalnih promjena i utjecaja na rad srca.

Svi možemo popraviti svoju posturu jednostavnim i upornim mijenjanjem iz pozicije koja ograničava pokrete i slobodnu osnovu za ugodno vježbanje.

Oticanje nogu – kako nastaje i kako se liječi?

Kako osloboditi glavu i rameni obruč?

Osnovna vježba je učenje dobre pozicije glave u odnosu na trup. Glava ne smije biti povučena naprijed već je trebamo pogurnuti kao ladicu bradom natrag tako da se gornji dio glave podigne značajno u vis i imate osjećaj kao da ste narasli. Nikako ne podižite pogled u zrak već ga zadržite u visini očiju. Sada šake sa ispruženim rukama okrenite što više natrag tako da palac vodi pokret a dlan se okreće van tijela. Ta pozicija će vam pogurnuti lopatice bliže kralježnici i tako ćete dobiti dobru uspravnu poziciju koju možete uvijek zadržati i nakon što lagano opustite šake a zadržite lopatice ususret te ramena dolje a glava ponosno gore.

Kralježnicu ćete mobilizirati lako sjedeći na stolcu sa lagano razmaknutim koljenima te povlačite bradu najprije odmah na početak prsne kosti = samo malo dolje a zatim svakim pokušajem sve niže na prsnu kost sve dok ne osjetite da su se pomakli svi kralješci od vrata preko gornjeg dijela leđa.

Zatim nastavite savijanje i donjeg dijela kralježnice tako da uvučete trbuh i savinete se bradom prema nogama, a na kraju pustite cijela leđa da se spuste što više prema podu, a vi ćete osjetiti da se istežu ne samo leđa već i područje prepona i sjedalnih mišića. Dok radite ovaj niz pokreta važno je normalno disati sa barem dva udisaja u svakoj poziciji.

Sada vam preostaje da istegnete i noge s kukovima. Sjednite na stolac spojite stopala petama opustite koljena van tijela slobodno, podignite desnu nogu na lijevu natkoljenicu te lagano potisnite desno koljeno dolje toliko koliko možete izdržati zatezanje koje osjećate u području leđa ili prepona ili noge. Ponovite vježbu drugom nogom a pazite da sjedite na obje sjedne kvrge. Kada savladate ovu osnovnu vježbu možete je nadopuniti rotacijom tijela ka stopalu koje je na natkoljenici i savijanjem suprotnog ramena što bliže stopalu. Možete se rotirati cijelim tijelom i u drugu stranu i saginjati se ispruženim leđima što bliže koljenu koje je podignuto.

Bemer terapija – pomoć kod zarastanja dijabetičkih rana

Najvažnije je da naučite dobro koristiti ošit=diafragmu dio koji odvaja grudnu od trbušne šupljine jer u tom području leži i gušterača i jetra, želudac, slezena a najvažnija je kod aktivnosti pluća. Postavite dlan na grudnu kost a drugi na područje pupka, udahnite kroz nos ili ako je teško i na usta tako da se povećava opseg pod rukom na pupku=kao da dišete loptu u trbuh.

Važno je da naučite da se gornja ruka na prsištu ne treba bitno micati već pratite donju ruku. Kod polaganog izdaha najbolje preko zubne prepreke ispuštajući sss ili zzzz polako gurajte diafragmu gore i povlačite pupak prema kralježnici.

Puno riječi za ugodu vježbu koju možete i trebate raditi svakoga dana uz otvoren prozor ili na svježem zraku, a poboljšava vaše zdravlje jer vam daje puno kisika i mobilizira možda životom zapostavljena područja na tijelu.

Iako imate dijagnozu ne dozvolite da vlada vašim životom nego je upoznajte kao životnog suputnika i budite barem malo ispred mogućih simptoma. 

Kada vaše tijelo vrišti i traži pomoć? Donosimo signale i što napraviti!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo