Foto: Shutterstock

Ako ste jedan/jedna od onih koji vole imate aktivan odmor (jer ste i kroz sezonu bili aktivni) evo par savjeta kako da uskladite vježbanje i taj dugo čekani godišnji odmor

Krenimo redom……

Gubi li se forma ukoliko vježbamo cijelu godinu pa onda na tih par tjedana (obično 2 – 4 tjedna) ne radimo apsolutno ništa?

NE! Stvar je vrlo jednostavna a ona kaže sljedeće……

Ako ste trenirali čitavu godinu te ste razvili svoje funkcionalne sposobnosti (kondicija) i unaprijedili motoričke sposobnosti (jakost/snaga, mišićna izdržljivost i slične), ne morate se bojati da ćete u tih par tjedana izgubiti formu.

Nedavno sam napisao jedan dosta ozbiljan tekst na ovu tematiku te sam listajući istraživanja došao do podatka da čak i ako potpuno mirujete (ležanje u krevetu), vaši mišići unutar četiri tjedan neće značajno atrofirati. Ono što možete očekivati jest lagani pad funkcionalnih sposobnosti (kondicije) ali to vas ne treba brinuti jer kao što kondicija ‘brzo pada’, tako se ista brzo i ‘diže’. Čak i unutar 10ak dana ‘neaktivnosti’, vi ne bi trebali osjetiti gubitak u kondiciji; jer se takve stvari počinju pojavljivati tek nakon cca tri do četiri tjedna neaktivnosti. Što se tiče motoričkih sposobnosti (jakosti i slično….) tu tek ne bi trebali brinuti jer njih karakterizira spori razvoj ali na isti se način dotične sposobnosti sporo i gube. Tako da vas tih par tjedana neaktivnosti sigurno neće zakinuti u težinama i vježbama koje ste radili prije odlaska na GO.

Naravno, za sve vas koji želite aktivni odmor evo par savjeta:

Zamijenite aktivnosti! Ako ste cijele sezone bili aktivni u teretani tada odmorite zglobove i mišiće te se prebacite na aktivnosti koje nemate prilike raditi dok ste kod kuće. Plivanje, kajak, škraping, ronjenje, paddling, biciklizam, samo su neke od aktivnosti za koje nemamo vremena kod kuće pa je godišnji idealna prilika da se na taj način aktivno rekreiramo

Što nas sve može naučiti igra naše reprezentacije na SP-u?

Nemojte vježbati istim intenzitetom! Smanjite intenzitet vježbanja, ipak ste na odmoru a i to što ćete se ubiti na treningu vam neće donijeti neke ekstra benfite – osim umora.

Odmorite! Da, da; vi ćete vježbati ali u ovoj fazi je bitnije da odmorite. Konkretno, ako ste trenirali 4x tjedno onda na godišnjem to smanjite na 3x a ostatak provedite na način da se probate što više odmoriti i napuniti baterije. Taj godišnji će brzo proći i vi ćete se vrlo brzo vratiti u vašu standardnu rutinu. Mišljenja sam da vam je ipak bolje vratiti se odmorni jer će obveze, posao i rutina veše baterije vrlo brzo staviti na kušnju!

I za kraj; kako se vratiti u rutinu vježbanja nakon godišnjeg odmora? To je tema za neki drugi članak ali generalno bi mogli reći – POSTUPNO 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo