Epilepsija je neurološka bolest, kronični poremećaj koji nastaje uslijed poremećaja stanica moždane kore, sve zbog toga što stanice moždane kore postaju iznimno osjetljive na vanjske podražaje

Epilepsija se manifestira naglim otpuštanjem električnih impulsa putem preosjetljivih stanica što rezultira epileptičkim napadom. Epilepsija se tako može javiti kod žena i muškaraca i nije povezana sa starosnom dobi osobe.

Znanost još nije u potpunosti utvrdila što točno dovodi do pojave epileptičnih napadaja, ali bilo kakav oblik stresa u organizmu može biti okidač: kronični umor i iscrpljenost, menstrualni ciklusi kod žena, pretjerana konzumacija alkoholnih pića, temperatura, općenito stresno okruženje u kakvom danas uglavnom živimo, ali jednako tako i razni metabolički poremećaji koji također dovode do poremećaja središnjeg živčanog sustava.

Sukladno poznatim znanstvenim istraživanjima, ketogena prehrana je upravo dijetni režim koji pomaže smanjiti učestalost epileptičnih napada te se često koristi kao pomoć kod liječenja epilepsije. Znanstveno istraživanje od Američkog Društva za Epilepsiju koje je provedeno u prosincu prošle godine daje interesantne rezultate. Ispitujući osobe koje se nisu mogle liječiti konvencionalnom liječničkom terapijom već samo ketogenom dijetom, utvrđeno je da se broj epileptičnih napada smanjio za više od 50 posto, a od tog broja 28 posto bolesnika više nije prijavljivalo epileptičke napade. Dijetni režim ketogene ili modificirane Atkinsonove dijete je trajao 13 mjeseci.

Drugo znanstveno istraživanje provedeno 2009. godine na 43 djece pokazuje da je ketogena dijeta s velikom količinom masnoća, a iznimno malom količinom ugljikohidrata dovela do smanjivanja epileptičkih napada kod djece za čak 90 posto.

Također, znanstveno istraživanje koje je u listopadu 2014. godine provela Američka Akademija za Neurologiju pokazuje da ketogena, tj. modificirana Atkinsonova dijeta zaista pomaže kod smanjivanja učestalosti epileptičkih napada, ali da je jednako tako vrlo komplicirana za dugotrajno provođenje zbog čega većina oboljelih ne prakticira navedenu prehranu za cijeli život.

Provođenje ketogene dijete

Ketogena dijeta podrazumijeva način prehrane koji sadrži velike količine masnoća, uz iznimno nizak unos ugljikohidrata. Ugljikohidratnu skupinu označavaju skupina hrane kojoj pripadaju žitarice (riža, heljda i svi proizvodi od žitarica (kruh, peciva, tjestenina..), zatim razno škrobno povrće (grah, grašak, kukuruz, soja, bob, leća, krumpir..) i voće.

Prednost se daje skupini masnoća (razna ulja i masti, sirevi, kreme, vrhnje, maslac, orašasti plodovi, sjemenke), bjelančevinama (meso, riba, jaja, mliječni proizvodi) i hrani koja ne sadrži znaćajne količine ugljikohidrata kao što je povrće. Unutar skupine masnoće, bitno je dati prednost nezasićenim masnoćama kao što je maslinovo ulje i orašastim plodovima, kako bi se podigla kvaliteta prehrane. Orašasti plodovi i sjemenke poput lanenih ili chia sjemenki, interesantan su izvor vlakana, te ih svakako treba uključiti u prehranu kako bi se spriječila neželjena stanja poput konstipacije, koja se često zna pojaviti prilikom provođenja ketogene dijete.

S obzirom da je adekvatna prehrana djelotvorna metoda kao pomoćna metoda ukupnog liječenja, potrebno je ne u potpunosti izbaciti ugljikohidrate, nego paziti na njihov omjer. U kreiranju omjera i provođenju dijete potrebno je praćenje nutricionista ili dijetetičara, koji će odrediti omjer i kreirati adekvatan jelovnik. Prosječan omjer masti i ugljikohidrata je 2:1 ili ponekad 4:1 u korist masnoća. Ketogena dijeta se tako sastoji od hrane iz skupine masti te povrćem uz vrlo ograničene količine hrane iz ugljikohidratne skupine koju smo naveli.

Kako bi se zadržala bolja kvaliteta prehrane u kojoj je dopušten omjer u kojem se u obroku može koristiti i malo veće kolićine ugljikohidrata, ponekad se uvode masti srednje lančanih triglicerida. Navedene masnoće se još nazivaju i MCT masti, a posebne su po tome što se u tankom crijevu apsorbiraju bez pomoći enzima u našem organizmu. Osim što su navedene masnoće dostupne uz liječniku preporuku, najbolji izvor u hrani je upravo kokosovo ulje.

Ketogena dijeta je pomoć kod liječenja epilepsije, međutim kako bi bila kvalitetno provođena, potreban je individualan savjet liječnika i dijetetičara ili nutricionista.

Diana Gluhak, mag. nutr.
Konzultant za nutricionizam

www.dianagluhak.eu
mail@dianagluhak.eu

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo