Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Ključni vitamini i minerali za žene u menopauzi

Kako magnezij i vitamin c (ili natrijev askorbat) blagotvorno djeluju na simptome menopauze?

Kada se spominje pojam biološki sat najčešće se on veže uz biološki sat žene, odnosno njegovo „otkucavanje“ koje uz to veže određene fizičke i psihološke promjene kod žena. Za to vrijeme zbog simptoma menopauze koja dolazi kao posljedica „otkucavanja sata“ magnezij i vitamin c ključni su suplementi za svaku ženu. Zašto?

Magnezij i Natrijev askorbat

Magnezij je ključan za smirenje nervoze a također pospješuje i miran san a koristi se i pri tretiranju problema kao što je depresija. On potiče zdravlje i vitalnost te usporava proces starenja stanica,a njegov unos značajan je i zbog zaštite od osteoporoze i bolnih menstrualnih grčeva, koji su u menopauzi i nereguliranim ciklusima ponekad vrlo dugi.

S druge strane Natrijev askorbat osim što jača imunološki i obrambeni sustav pojedinca on doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i radu živčanog sustava, a doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti koji su u ovoj fazi žena česti.

Biološki sat žena, prema novim istraživanjima, otkucava u tridesetim godinama. Zaliha jajašaca nakon tridesete godine pada na 12%, a nakon četrdesete godine pada na samo 3%.

Kada rezerva folikula (jajnih stanica) se potroši tada žena ulazi u menopauzu. Kraj reproduktivne dobi žena naziva se menopauza. Zadnja menstruacija najčešće se javlja oko 50. godine života. Zbog pada funkcije jajnika smanjuje se proizvodnja spolnih hormona žena, estrogena i progesterona. Menopauza se javlja najčešće u periodu od 48 – 52 godine života, mada se može javiti i već između 40 i 45 godine života i tada se naziva rana menopauza, ili ako nastupa poslije 55 godine naziva se kasna menopauza.

Simptomi menopauze

Uz pojavu menopauze i nedostatka spolnih hormona, javljaju se i određeni simptomi. Rani simptomi menopauze mogu uključivati umor koji osjeća čak 90% žena, zatim, iscrpljenost, depresiju, nesanicu te vazomotorne tegobe tj. pojavljuju se tzv. «valunzi». Srednjoročni simptomi mogu uključivati sklonost urinarnim infekcijama, atrofiju kože (bore, akne, perutanje kože, tanka koža), slabljenje libida te pojavu pojačanog lomljenja noktiju i tanke kose. U kasnim simptomima menopauze javljaju se kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i osteoartritis, slabljenje osjetila te demencija.

U određenim slučajevima menopauzalni simptomi mogu biti jako izraženi npr. vazomotorni simptomi, osteoporoza, urogenitalne infekcije te u tom slučaju liječnik propisuje odgovarajuću hormonsku nadomjesnu terapiju. Blaži simptomi, koji ne zahtijevaju terapiju lijekovima, mogu se smanjiti prestankom pušenja i uvođenjem zdrave prehrane. Određeni biljni preparati sadrže fitoestrogene – tj. prirodne estrogene koji su vrlo slični ljudskom estrogenu te se mogu koristiti kao dodaci prehrani za ublažavanje menopauzalnih tegoba. Najćešće su to ginseng (panax ginseng) i crvena djetelina (Trifolium pratense).

Tijekom menopauze žene izgube i do 30% kolagena (tvar koja daje čvrstoću koži), stoga je preporuka da se prilagodi i njega kože te da se koriste preparati koji bolje hidratiziraju kožu.

Sintezu kolagena u koži potiče vitamin C (npr. natrijev askorbat). Natrijev askorbat između ostalog može pomoći u otklanjanju umora i iscrpljenosti te ublažiti crvenilo kože. Preparati magnezija i kalcija mogu biti dobra preventiva za sprečavanje razvoja osteoporoze. Obadva minerala imaju važnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju.

Magnezij i vitamin C te njegov oblik natrijev askorbat pravi su izbor i za preventivu svake žene kao i blagotvorni za sve one faze poput PMS-a i menstrualnih grčeva u razdobljima njihovih ciklusa. Jer tko ne bi želio imati miran san, smanjiti stres, mladoliku kožu? 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo