Shutterstock

Kretanje je ključ bolje kvalitete života. Ovdje ću preskočiti uvodni dio već dobro poznatih fraza o potrebi aktivne tjelovježbe, redovitog kretanja, zdrave i uravnotežene prehrane.

Dobro su poznati njihovi učinci u smislu očuvanja hormonalne ravmoteže, kardiovaskularnog zdravlja te dugotrajnog i kvalitetnog života.

Stalno ste pod stresom? Prijeti vam visoki tlak, bolesna štitnjača, duševne bolesti…

Odmah u središte problema!

Koji su medicinski utemeljeni razlozi gdje aktivnim kretanjem čuvamo svoje zdravlje?

Prije nešto više od 10 godina otkrivene su nove uloge koštanog sustava u energetskom metabolizmu. Do tada se smatralo da je glavna uloga kosti kao okosnica sustava za kretanje, kao i zaštitna uloga kojom štiti unutarnje organe. Istraživanje međunarodne skupine autora s Lee-jem na čelu u potpunosti je promijenilo shvaćanje uloge koštanog tkiva u energetskom metabolizmu, nakon čega su uslijedila brojna istraživanja koja su definirale kost kao endokrinološki organ.

Za tu novootkrivenu ulogu koštanog tkiva ključnu ulogu ima sintetski proizvod koštanih stanica – osteokalcin! Jedan od ključnih biljega koštane izgradnje stvara se u koštanim stanicama, osteoblastima, u nekoliko faza sazrijevanja do potpuno karboksiliranog i nepotpuno karboksiliranog osteokalcina. Posebno je važna uloga upravo nekarboksiliranog osteokalcina koji načinom nastanka, načinom djelovanja, ima odlike hormona.

Njegov utjecaj na energetski metabolizam može se svesti na tri razine:

  1. povećane proizvodnje inzulina u ß-stanicama gušterače
  2. povećanje osjetljivosti perifernih tkiva na inzulin
  3. posredno djelovanje na metabolizam masti

Više istraživanja nedvojbeno je utvrdilo kako osteokalcin utječe na umnožavanje ß-stanica gušterače, čime se potiče veća proizvodnja i izlučivanje inzulina u krvotok. Povećanje osjetljivosti perifernih tkiva na inzulin izravno utječe na učinkovitije preuzimanje glukoze iz krvi u ciljana tkiva, čime se povećava energetska potrošnja. Nekarboksilirani osteokalcin povećava stvaranje adipocitokina adiponektina u masnim stanicama, a on dodatno povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Obrnuto, osteokalcin posredno preko inzulina utječe na metabolizam masti. Koči prepisivanje gena za enzime koji sudjeluju u razgradnji triglicerida te tako smanjuje koncentraciju masnih kiselina u plazmi.

Poremećaj rada endokrinih žlijezdi nosi i povećani rizik od srčanih bolesti

Stanja poput debljine, inzulinske rezistencije, šećerne bolesti i dislipidemije povezana su sa sniženom razinom nekarboksiliranog osteokalcina. Dokazano je da neposredno odvijanje tjelesne aktivnosti, kao i mršavljenje u sklopu tjelovježbe, povećavaju razinu nekarboksiliranog osteokalcina, čime se ostvaruju dodatni povoljni učinci na metabolizam glukoze i masnoća uz smanjenje stupnja inzulinske rezistencije. Bilo koji oblik kretanja potiče i održava aktivnima procese koštane pregradnje, čime se dodatno potiče stvaranje i lučenje osteokalcina.

Sport kao kardioprotektivna aktivnost

Za dodatno potkrijepiti protektivnu ulogu osteokalcina za sveukupni energetski metabolizam, bilo bi zanimljivo vidjeti istraživanja na specifičnoj populaciji koja se svakodnevno izlaže procesima koštane pregradnje – sportašima! Nažalost takvih istraživanja na tu temu nema, a s vremenom se nadamo da će istraživanja na ovoj specifičnoj populaciji dodatno osnažiti ulogu sporta kao kardioprotektivne aktivnosti.

Posebno bi bilo zanimljivo vidjeti koje bi učinke imalo aktivno vježbanje na jasno definirane parametre metabolizma glukoze, masnoća, svekupni učinak na stupanj inzulinske osjetljivosti. Svi navedeni metabolički učinci proizlaze iz povećanog stvaranja i lučenja nekarboksiliranog osteokalcina, kao neposrednog učinka pojačanog mehaničkog pritiska na koštano tkivo i stalnog odvijanja procesa koštane pregradnje.

Postoje i neizravni oblici regulacije koštane pregradnje. Utvrđena su tri efektora – leptin, noradrenalin i serotonin, čija se uloga odvija putem središnjeg živčanog sustava, što dodatno osnažuje ulogu koštanog tkiva kao endokrinološkog organa s jasno definiranom ulogom u energetskom metabolizmu.

Ovo je jedan od najrelevantnijih znanstvenih dokaza da redovitim kretanjem i tjelovježbom putem aktivacije koštane pregradnje, posljedičnim stvaranjem i posttranslacijskom modifikacijom osteokalcina te učincima na metabolizam glukoze i masti, dolazi do povoljnih učinaka na niz parametara koje smatramo rizičnim čimbenicima za kardiovaskularne bolesti. Dosadašnja i nova saznanja trebala bi dodatno utjecati na svijest svakog pojedinca, kao i šire društvene zajednice, o potrebi redovite tjelovježbe i aktivnog pristupa očuvanju vlastitog zdravlja.

Debljate se? Možda se radi o inzulinskoj rezistenciji, a liječnik objašnjava kako je prepoznati

Više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo