Kojim tjelesnim aktivnostima možemo stati na kraj celulitu? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Kojim tjelesnim aktivnostima možemo stati na kraj celulitu?

U pretposljednjem članku smo pričali o tome kako i zašto celulit nastaje a sada ćemo malo pisati o tome kojim tjelesnim aktivnostima možemo stati na kraj ovom mrskom problemu.

Za početak je bitno naglasiti kako (kao i kod svega ostalog) naša genetika igra veliku ulogu a to znači da neke vježbe nekome mogu polučiti ogroman uspjeh dok kod nekoga isti princip treninga ne mora dati dotične fenomenalne rezultate. To ovisi (kao što rekoh) o genetici ali i o nizu drugih čimbenika kao što su životne navike, prehrana, odmor, količina dnevnog stresa i slično. Ovo nikako nemojte uzeti kao ‘ispriku’ već samo kako kratku napomenu koju je dobro imati na umu ukoliko stvari ne krenu onako kako smo si zamislili. Ipak ono najbitnije za naglasiti jest da transformacijiski procesi DAJU UČINKA samo što im mi ponekad ne dajemo dovoljno vremena već želimo rezultate sad i odmah! Sjetite se ovih riječi sljedeći put kada će vam se činiti da vaše vježbanje ne daje rezultata…..strpljivo, dati će…… 🙂

A sad na trening……

OSOBE KOJE PRVI PUT KREĆU VJEŽBATI

 • Ukoliko ste jedan/jedna od onih koji do sada nisu prstom makli, a želite se uhvatiti u koštac sa gore naznačenim problemom, evo vam par savjeta kako započeti vašu transformacijsku avanturu.
 • Krenite polako i sistematično – nemojte se odmah baciti na težine jer vam to u ovom momentu neće biti od prevelike pomoći. Počnite sa cardio treninzima i polako gradite vašu kondiciju. U kasnijim fazama treninga ovo će vam itekako dobro doći.
 • Počnite (ako već niste) hidratizirati svoje tijelo – VODA je zakon
 • Cardio treninge odrađujte uz manje brzine ali veće nagibe (ako pričamo o traci za trčanje) – dakle intenzitet treninga ne mora biti velik.
 • Aktivni vikendi su vaši – rekreativno planinarenje je savršena aktivnost koja će vam pomoći u vašem naumu rješavanja celulita ali i masnih naslaga
 • Treninzi minimalno 3x tjedno/45 – 75 minuta, ovisno o vašoj razini kondicije
 • Moj prijedlog bi bio 2x cardio a 1x tjedno treninga sa utezima/spravama. Bez brige, taj omjer će se kasnije promijeniti……

OSOBE KOJE VJEŽBAJU ALI NISU ‘EKSPERTI’

 • Znate koristiti trenažere i cardio sprave ali niste se još usudili ubaciti pod utege i malo jače zasukati rukave. Evo i za vas par savjeta……
 • Kombinirajte treninge na spravama i cardio treninge. Nakon treninga na spravama odradite još 12 – 20 minuta nekog intervalnog treninga ili 20 – 30 minuta kontinuiranog cardio treninga
 • Po mogućnosti (ukoliko već niste) ubacite osnovne vježbe za šipkom (mrtvo dizanje, čučanj, veslanje u pretklonu, potisak sa prsa) i vidjet ćete da će vam muskulatura izgledati kod i kamo kvalitetnije i izraženije (ne kvrgavo jer za iste treba puno, puno više od osnovnih vježbi sa šipkom).
 • Preporučeni broj treninga tjedno neka bude 4x a vrijeme trajanja istih 60 – 80 minuta (skupa sa cardio djelom na kraju).
 • Svi savjeti oko hidratacije i prehrane (da se ne ponavljam iz prethodnog članka), su vam u malom prstu tako da sa time nemate problema; zar ne?

TOTALNI STE EKSPET I USTVARI NE ZNATE KAO SE MALO CELULITA POJAVILO NA VAŠEM TIJELU

 • Sve ok, i najboljima se događa! Nemojte kriviti sebe i biti ljuti na svijet oko vas, već ubacite u petu brzinu i suočite se sa mrskim neprijateljem! Vama predlažem ovo……
 • Obavezna upotreba šipki, bučica, girja i ostalih funkcionalnih rekvizita
 • Nakon treninga, cardio dio neka bude neki od HIIT/intervalnih protokola koji neka traju 8 – 12 minuta
 • Unutar treninga (npr. ako radite kružni trening) možete ubaciti neku cardio spravu kako bi podigli puls – traka za trčanje, veslački ergometar, skier, air bike……dotični cardio ubacite nakon svakog kruga i neka bude u trajanju 30” – 1′. To će vam pomoći u topljenju masnih naslaga a samim time će se i celulit brže povlačiti.
 • Koristite GIRJE! Balistički pokreti poput swinga i njegovih izvedenica će vam itekako pomoći u vašoj namjeri da se riješite rupa po tijelu.
 • Sustavi treninga/protokoli koje koristi CROSSFIT vam mogu biti itekako korisni, a obzirom da je vaša kondicija na zavidnom nivou AMRAP, EMOM i ostala ekipa će svoj posao odraditi itekako dobro. Možda ćete se nakon treninga osjećati super iscrpljeno ali to je obično nuspojava nakon CF treninga – sretno s time!

I da; da ponovim misao vodilju sa početka priče……strpljivo i nemojte precijeniti svoje mogućnosti jer bi vam se lako moglo desiti da vaše tijelo izgori a rezultat ne bude onakav kakav smo očekivali. Stoga strpljivo i uporno – REZULTAT ĆE DOĆI!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo