Baveći se psihoonkologijom, svrha nam je pokazati kako se ciklus razvoja raka može preokrenuti.

Putovi kojima se osjećaji prenose u fiziološka stanja koja vode do rasta raka mogu se iskoristiti i za vraćanje zdravlja. Objašnjenje ponovno počinje od carstva psihologije.

Psihološko posredovanje

Prvi korak prema oporavku sastoji se u tome da ljudima oboljelima od raka pomognemo u jačanju njihovih uvjerenja u učinkovitost liječenja te u moć vlastitih obrambenih snaga tijela. Tada ih se može naučiti kako da se učinkovitije hvataju u koštac sa stresom u svome životu. Osobito je važna promjena u pacijentovu stavu prema samome sebi, da povjeruje kako može razriješiti svaki životni problem s kojim se suočio prije pojave raka ili stavu prema svojim problemima -da povjeruje kako se njima može mnogo učinkovitije pozabaviti.

Nada, očekivanje

Rezultati pacijentove vjere u mogućnost oporavka, združene s njegovim preispitanim zaključcim o problemima s kojima se suočava, pristup su životu u kojem postoje nada i očekivanje.

Limbički sustav

Limbički sustav bilježi drukčije osjećaje, nadu i očekivanje, upravo kao što je prije toga bilježio osjećaje beznađa i očajanja.

Aktivnosti hipotalamusa

Zabilježivši te osjećaje, limbički sustav hipotalamusa šalje poruke koje odražavaju promijenjeno emocionalno stanje – stanje pojačane volje za životom. Hipotalamus tada te iste poruke, koje odražavaju promijenjeno emocionalno stanje šalje hipofizi.

Imunološki sustav

Hipotalamus zatim mijenja rad imunološkog sustava, tako da se prirodna obrana tijela ponovno pokreće na djelovanje protiv abnormalnih stanica.

Aktivnost hipofize – endokrini sustav

Primivši poruke od hipotalamusa, hipofiza (koja je dio sustava žlijezde s unutarnjim lučenjem), šalje poruku ostalom dijelu endokrinog sustava, koji obnavlja hormonalnu ravnotežu tijela.

Smanjenje abnormalnih stanica

Budući da je obnovljena hormonalna ravnoteža, tijelo će prestati stvarati velike količine abnormalnih stanica, tako da će ih biti manje, a s njima će se uhvatiti u koštac ili liječenje ili obnovljen obrambeni sustav organizma.

Povlačenje raka

Normalno funkcioniranje imunosnog sustava i smanjena proizvodnja abnormalnih stanica stvaraju optimalne uvjete za povlačenje raka. Preostale abnormalne stanice može uništiti liječenje ili obrambeni tjelesni sustav.

Pacijenti koji su sudjelovali u vlastitom oporavku nerijetko dobiju mnogo veću psihološku snagu nego što su je imali prije bolesti. Iz procesa suočavanja sa smrtonosnom bolesti, iz suočavanja s temeljnim životnim pitanjima i spoznavši vlastitu moć utjecaja na zdravlje, pacijenti izlaze s osjećajem snage i nadzora nad svojim životom kakve možda nikada prije bolesti nisu iskusili.

Oporavak od raka: kako postupati prema tijelu i umu

Prikazani opis povlačenja raka pokazuje da postoje dvije mogućnosti oporavka: ili povećanje imunosne aktivnosti ili smanjenje broja abnormalnih stanica.

Najbolje bi bilo da se obje vrste zbivanja odvijaju istodobno. Glavnina medicinskog liječenja sastoji se u smanjivanju abnormalnih stanica zračenjem ili kemoterapijom. Operacija je također izravan napor za otklanjanje svih abnormalnih stanica iz tijela.

Ako se psihološkim posredovanjem može preokrenuti ciklus kancerogenog rasta, tada prirodno funkcioniranje tijela može pridonijeti i povećanju imunosne aktivnosti i smanjenju stvaranja abnormalnih stanica.

U nastavku ćemo se baviti opisom psiholoških procesa koje smo razvili kako bismo mentalno i emocionalno stanje usmjerili prema zdravlju.

Vaš Vlatko

 

Ukoliko želite
više informacija o Victus programu, pogledajte osvježene internetske
stranice centra Victus
ili se javite osobno (Gračanski Mihaljevac 2b, tel: 091-333-9999).

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo