Nuklearna magnetska rezonanca, dobro poznata tehnologija koja se već više od dvadeset godina primjenjuje u dijagnostici sada je dostupna i kao metoda liječenja osteoartritsa i osteoporoze kroz primjenu MBST metode.

Metoda se temelji na primjeni naše vlastite elektromagnetske energije koja nastaje aktivacijom jezgara vodikovih atoma pa zbog toga nema nikakvih štetnih posljedica niti rizika za zdravlje. Znanstvene studije potvrdile su da se njome mogu aktivirati stanice koje proizvode hrskavicu i kost te tako regenerirati hrskavicu, što nije moguće postići niti jednom drugom metodom.

Zbog toga nije pretjerano reći da je MBST – terapijska magnetska rezonanca, revolucionarna metoda koja u potpunosti mijenja dosadašnje mogućnosti liječenja osteoartritisa i osteoporoze.

Kada i kako se primjenjuje MBST?

MBST – terapijska magnetska rezonanca, indicirana je u svim slučajevima kroničnih bolesti kostiju i zglobova. Budući da je to metoda kojom možemo obnoviti hrskavicu i potaknuti stvaranje kosti, razumno je MBST primijeniti već kod blagih i srednjih oštećenja, jer je to najbolji način prevencije kasnijih ozbiljnijih problema.

Ako je riječ o osteoartritisu, srednjega ili blažeg stupnja, primjena MBST-a tijekom jednog ili dva terapijska ciklusa od po devet dana uz redovitu specifičnu tjelovježbu bit će dovoljna za potpuni oporavak te će spriječiti pogoršanje i ozbiljne posljedice do kojih dovodi osteoartiritis. U težim slučajevima MBST se može kombinirati s drugim metodama kao što je fizikalna terapija, a ponekad i kirurško (ortopedsko) liječenje. MBST se primjenjuje i u liječenju osteoporoze. Velika prednost ove metode u usporedbi s lijekovima je da ne izaziva nikakve neželjene posljedice, pa se može primijeniti bez ikakvog rizika, što nije slučaj s lijekovima. Zbog toga je primjena MBST-a indicirana u svim slučajevima osteopenije i osteoporoze, a posebno u onim slučajevima u kojima lijekovi nisu dali rezultate ili postoji opasnost od njihovog neželjenog djelovanja.

Vrstu MBST programa i broj tretmana, kao i druge metode koje se kombiniraju s MBST-em, treba odrediti liječnik koji poznaje patologiju i kliniku osteoartritisa i osteoporoze te mogućnosti pojedinih terapijskih metoda, na temelju procjene stanja svakog pojedinog pacijenta.

MBST se provodi tako da pacijent leži na uređaju pri čemu nema nikakvih neugodnosti niti opasnosti od štetnih djelovanja. Broj kontraindikacija je vrlo ograničen, još manji nego kod dijagnostičke magnetske rezonance, budući da MBST koristi malu energiju, znatno manju od one koja se koristi u dijagnostici.

Indikacije za MBST

Bolovi u leđima (hernije diska, kronične degenerativno-deformirajuće promjene kralježnice)

  • kod akutnih bolova jedan tretman od 5 ili 9 dana po sat vremena, a kod kroničnih jednom ili dva puta godišnje

Bolovi u koljenima, kukovima, ramenima, šakama i stopalima

  • tretman od 5 ili 9 dana po sat vremena jednom godišnje, a kod težih slučajeva dva puta godišnje

Sportske ozljede zglobova

  • jedan tretman od 3 ili 5 dana po sat vremena

Osteopenija i osteoporoza

  • tretman od 10 dana po sat vremena jednom godišnje ili u težim slučajevima dva puta godišnje uz redovitu specifičnu tjelovježbu

 

Imate li bolove u
leđima, kostima i zglobovima?
Želite li spriječiti
prijelome i sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova?
Javite se u
K-centar !

Narudžbe na tel.: 385 1 63 91 561
Vrbik 8a, Zagreb
tel: 01 63 91 561
fax: 01 63 91 567
e-mail: k-centar@k-centar.hr
www.k-centar.hr

Telefonske konzultacije od 15 do 16 sati na tel: 060 66 77 89

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo