“Mladost se mjeri elastičnošću kralježnice”, stara je izreka koja je rezultirala pomalo glupom činjenicom da milijuni ljudi svakodnevno pokušavaju biti mladi i elastični, a da zapravo pojma nemaju što im – osim lijepog izgleda – donosi ta elastičnost u zdravstvenom smislu.

A da stvar katkada bude tragična, mnogi u tome pretjeruju ne znajući da pretjerana elastičnost (tipa cirkuske “žene od gume”) može u kasnijim godinama rezultirati velikim problemima i bolovima.

Vježba koju prezentiramo poznata je većini kao klasičan gimnastički “most” i sasvim sigurno nije preporučljiva svim kategorijama rekreativaca. No, iako se čini da je njezina glavna funkcija pridonijeti elastičnosti kralježnice, ova vježba ima i niz drugih vrijednih zdravstveno-terapijskih učinaka.

Vratimo se ipak pitanju: zašto je elastičnost kralježnice toliko bitna. Prije svega zato što je samo kod elastične kralježnice, koju redovitim vježbanjem održavamo u njezinoj prirodnoj pokretljivosti, osigurano savršeno zdravlje svih diskova, njihova prehrana i dugovječnost. A znamo da je “njegovo veličanstvo disk” temelj zdravlja kralježnice, rekli bismo, u ortopedskom smislu.

Nadalje, samo elastična kralježnica garantira optimalnu inervaciju putem spleta živaca autonomnog živčanog sustava koji se iz leđne moždine granaju po cijelom tijelu i temelj su niza vitalnih funkcija. Jedna od tih funkcija je i probava, pa će prirodno elastična kralježnica osigurati savršenu probavu i vitku liniju bez gladovanja i kojekakvih dijeta.

Foto: Vježbu izvodi prof. kineziologije Veronika Habunek

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo