Novac je vrlo važan za sve nas, a za neke je od odlučujućeg značenja kod izbora zanimanja. Dosta je slučajeva kada osoba odabire posao samo zbog plaće.

U tom slučaju savjetujem da pronađete neki intenzivni interes u kojem ćete biti aktivni izvan posla, u slobodno vrijeme i koji će vam nadoknaditi užitak i zadovoljstvo koje na poslu nedostaje.

Uzrok materijalne motivacije u poslu može biti ili konstantna potreba za materijalnim ili stvarna potreba za novcem koji se troši za stvarne potrebe uzdržavanja obitelji, plaćanje studija i sl. Naravno, kad svakodnevni posao zahtjeva fizičke napore u slobodno vrijeme dobro je baviti se nekim intelektualnim interesom ili hobijem i obrnuto, za osobe koje na poslu troše puno intelektualne energije preporučuje se sport i kretanje u prirodi u slobodno vrijeme.

Poželjno je da se svatko od nas pri izboru posla zamisli i vidi na tom istom poslu i istim uvjetima nakon sljedećih pet godina.

Što je osoba psihički jača i uravnoteženija više joj je stalo da uživa u onom poslu koji obavlja, znači da će biti izložena većem riziku od stresa i uzrujavanja ako je posao ne angažira, ne ispunjava zadovoljstvom ili ako je dosadan.

U svakom od nas postoji prirodna želja za rukovodećom pozicijom, prihvaćanjem šanse, penjanjem stepenicu više na društvenoj ljestvici, dobivanjem većih primanja i većeg respekta od kolega.

Unapređenje najčešće donosi sa sobom i još nešto: teret odgovornosti za važne poslovne i organizacijske odluke, distancu od radnih kolega, a često nas i odvaja od onoga, za što smo se zapravo obrazovali i specijalizirali.

S rukovodećim poslom dolazi i sve više i više administracije i birokracije te osamljenost i otuđenost.

Važno je sagledati i procijeniti karakter osobe kojoj se pruža šansa za unapređenjem: voli li biti na distanci od drugih, je li odlučan i dosljedan prema sebi (hoće li se usuditi prekinuti uspon u karijeri u trenutku kada ocijeni da mu je to prevelika žrtva) ili pak voli baš takav način života.

Najvažnije je koliko je do tada bio zadovoljan svojim poslom i je li spreman žrtvovati ga. Ponekada je bolje ne prihvatiti ponudu, osim ako veće materijalne potrebe i veća primanja nisu presudan faktor za egzistenciju.

 

Knjiga Anđelke Subašić “Uzmite sudbinu u svoje ruke” odlično
je štivo za podizanje svijesti o sebi i svojim mogućnostima. Astrologija u
kombinaciji sa psihologijom primjenjiva je u svakodnevnom životu. Saznajte kako
ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo