Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Najjednostavniji način za jačanje imuniteta djeteta prije škole

Foto: Shutterstock

Početak škole obično sa povećanjem obaveza povezujemo i sa početkom sezone prehlada i viroza, a nekoliko dana provedenih u krevetu uz šalicu čaja i kutiju maramica nazaobilazna su tradicija ovog perioda, kako roditelja tako i djece.

No, umjesto prihvaćanja visoke temperature, kašlja i šmrcanja, dobro bi bilo uvesti dnevni unos odgovarajućih količina vitamina C koje će vas pripremiti za borbu protiv bolesti. Vitamin C je u vodi topiv vitamin, neophodan za ljudsko zdravlje, poznat je još kao askorbinska kiselina, ili njena sol natrijev askorbat – iznino dobre topivosti i bioraspoloživosti.

Potiče djelovanje bijelih krvnih stanica, koje su odgovorne za obranu tijela od infekcija, pri čemu se akumulira u njima i troši po potrebi.

Vitamin C ne samo da jača imunološki sustav tijela, već je potreban i za elastičnost kože, te zdrave zube i kosti. Također je uključen u proizvodnju hormona sreće, koji se brine za dobro raspoloženje. Vitamin C neutralizira slobodne radikale i sprečava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u našem tijelu te se smatra najvažnijim antioksidansom u našem tijelu. Slobodni radikali se smatraju i glavnim uzrokom starenja, a u uzročnici njihovog nastanka su nepravilna prehrana, stres, uporaba lijekova te pušenje.

Anemija – prevencija i simptomi

Preporučeni dnevni unos vitamina C se razlikuje s obzirom na dob i spol

Preporučena doza za odrasle žene je 75 mg dnevno, dok muškarci trebaju nešto više; oko 90 mg dnevno. Vitamin C svakodnevno nalazimo u voću i povrću, na količine koje dobivamo iz namirnica često puta su premale, stoga organizam zahtjeva dodatnu suplementaciju ovim vitaminom. Vitamin C je dostupan bez recepta u obliku tableta, šumećih tableta ili praha, a koristi se i u prehrambenoj industriji kao aditiv. Budući da je topiv u vodi, tijelo se lako riješava “viška” vitamina C kroz mokraću.

Muči vas žgaravica, gastritis, refluks kiseline iz želuca… Kako si pomoći?

Vrlo visoke doze mogu izazvati prolazne probavne tegobe, a postoji sumnja da bi unos visokih količina vitamina C (preko 1 g dnevno) mogao biti povezan s blago povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca (2x veći rizik). No, povezanost povećanog unosa vitamina C s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca nije još nedvojbeno pokazana. U svakom slučaju, budući da ne postoje dokazi o koristi od uzimanja prevelikih količina vitamina C, nema smisla pretjerivati s unosom vitamina C.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo