Kolumnisti i blogeri: AutoIMUNA

Nakon dijagnoze multiple skleroze više ne možete biti ista osoba, a nisu ni ljudi oko vas

Pixsell

Želite li znati što je odlična stvar u slučaju multiple skleroze?

Znam, odlično i multipla skleroza u istoj rečenici izgleda i zvuči kao čista groteska, rekli bi mi ovdje u Dalmaciji – ruganje,  ali tu stvarno jest jedna stvar.

To je da vam tako odlično na put stavlja ljude koji vam trebaju. Trebaju po duši i po srcu, po vašoj urođenoj naravi a i po vašoj trenutnoj situaciji dok isto tako miče one za koje ste do tada mislili da vam trebaju ali vam sada apsolutno ne trebaju isto kao ni vi njima. Isto tako valja biti pošten i reći da vam prije nego ste dobili MS nisu ni trebali takvi koji sada dolaze jer ste i sami bili totalno i apsolutno drugačije postavljeni.

Čvrsta i neraskidiva ljubav je moguća! Pa, čak kad je s vama u vezi i multipla skleroza

Zbog čega, kako i zašto…?

Ići u detaljnije razlaganje te stvari zaista je preteško a ovdje u jednom tekstu gotovo i nemoguće. Ponavljam to kao papiga a zadnje što želim i trebam je biti dosadna.
Samo pozitiva i ništa drugo. Evo za početak dovoljno je samo to da vam bude bolje. Pozitiva!

Kada ste u situaciji gdje nemate izbora već biti tu gdje jeste, u svojoj koži, drugu nemate, bar ja još ne znam da su i to danas uspjeli, omogućiti vam da promijenite svoju kožu/osobu/situaciju, morate na najbolji mogući način iznijeti i nositi svoju situaciju. Tu je onda onaj problem gdje će drugi vidjeti samo vrh sante leda. Vidjet će vas da ste se promijenili, da niste onakvi kakvi ste nekada bili. Gledajući iz naše perspektive apsolutno razumljivo i za očekivati je da se promijenimo. Ne možete biti ista osoba koja ste bili kad ste bili tonu lakši, tj. bez problema od konstantnog straha za svoje sutra. Kad vam se dogodi da doživite da vas snaga služi samo periodično, da stvari na koje ste navikli svoj cijeli dosadašnji život vidite kao neki luksuz. Luksuz koji ste nekoć uživali a sada vam je samo daleki san.

Jel’ stvarno toliko čudno da se čovjek promijeni?

Na te naše promjene najgore/najteže reagiraju oni nama najbliži. Oni koji su nas do tada voljeli takve kakvi smo bili. Sad kad smo ovakvi kad smo se “promijenili” najviše osjete naši najbliži i najviše se iznenade oni. Lako za partnere, oni uvijek mogu otići ali kako za one koji ne mogu otići, koji se ne mogu “oprati” Od vas. Roditelji, braća, sestre…

Kao i za svaku tako nepovoljnu i neugodnu situaciju/stvar u životu, lakše je kad niste sami. Kad uz vas ostanu oni vama najbliži, mogu vam reći da je vaš boljitak zbog toga vidljiv i “iz daleka”. A oni što su, nažalost, manje sreće pa moraju gurati tu svoju situaciju/stanje sami i bez tih svojih najbližih, često rapidno dožive pogoršanje svog stanja. Kod takvih je još više potrebno “održavanje posložene glave”, izgradnje sebe, svojih granica i najvažnije svoje “zaštite”.

Opet kod te “zaštite” važno je imati i postaviti granice jer od prevelike zaštite čovjek lako se otuđi i tu onda dolazi ona, nažalost česta, depresija koja, opet, pogorša sve. Dakle, opet se vrtimo u krug. Onaj krug o kojem sam također već pisala i koji je konstantan a izgleda i neminovan.

Dakle kad rezimiramo, tu je samo nekoliko bitnih stvari koje su nam prenužne za osvijestiti, po mogućnosti i savladati. Nakon toga možemo reći da uspijevamo koračati naprijed. Najteže je odvažiti se, ali kad nemate izbora, bit će vam lakše, vjerujte!

Više pročitajte ovdje.

Zašto teško puštamo nekog blizu? Rijetki su oni koji žele doći i ostati

Foto: Shutterstock, Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo