Naše misli nam od života mogu učiniti raj, ali i pakao - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Naše misli nam od života mogu učiniti raj, ali i pakao

Svaki čovjek nosi sobom standardnu opremu sastavljenu od 18 milijardi moždanih stanica. Nažalost, samo mali broj ljudi svjestan je koliko moćna, ali i kobna, može biti ta oprema.

Albert Einstein još je davno upozoravao na snagu koju je običavao nazivati “nevjerojatnom moći koncentrirana uma“, a jogi Dewamurti sve je objedinio praktičnom konstatacijom: “Naše vlastite misli mogu nam od života učiniti raj ili pakao, ovisno o tome kako ih koristimo.“

Povezanost duha i tijela

Istok je prije tri tisuće godina otkrio nevjerojatnu povezanost duha i tijela, te čudesne domete međusobne interakcije. Na Zapadu je katastrofalno kasno, ali zato znanstveno vrlo utemeljeno, dokazano da misli imaju moć mijenjanja našega tijela; moć iscjeljenja, ali i samouništenja. Mislima danas ubrzavamo ili usporavamo srčani ritam, strahovima i brigama pospješujemo degenerativne promjene na kostima, opadanje kose ili sužavanje krvnih žila, a niz istraživanja pokazuje da mislim čak ubrzavamo ili odgađamo trenutak smrti. S druge strane fizičke vježbe, pogotovo, ako se izvode u punoj koncentraciji, povezane s dubokim i mirnim disanjem, izazivaju nevjerojatne promjene na psihi; uklanjaju brojne oblike depresije, ublažavaju posljedice stresova, smanjuju strahove, eliminiraju nervozu, potiču samopouzdanje i sl.

Wiliam James, američki psiholog i filozof gotovo još je prije 100 godina predvidio je da će se znanost interesirati za jogu i nagovijestio da će ček i “običnim ljudima“, a ne samo guruima i fakirima, biti dostupne brojne posve praktične koristi interakcije tijela i duha. Suvremeni sljedbenici joge te praktične koristi osjećaju i otkrivaju svakodnevno, a najbolji put je početi s vježbama i jednostavnim seansama opuštanja, disanja ili meditacije. Prvi se učinci katkada pokažu iznenađujuće brzo.

Vježba: Pretklon u sjedu na jednu nogu

 Uz potpuni duboki udisaj istegnite se uvis, mao zadržite dah, a zatim se uz mirni i potpuni izdisaj savijte naprijed i ostanite u donjem položaju ne dišući par sekundi. Nakon nekoliko puta, ponovite sve s drugom savijenom nogom.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo