Natrijev askorbat i kolagen - najbolja veza za zdravlje zglobova, tetiva i lijep ten - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Natrijev askorbat i kolagen – najbolja veza za zdravlje zglobova, tetiva i lijep ten

Osim svoje uloge u funkcionalnosti tkiva, ovojnica i ligamenta kolagen je ženskoj populaciji poznat i kao onaj koji koži daje elastičnost, vitalnost i zategnutost te mladolik izgled. Što je i kako djeluje ovaj protein važan za funkcionalnost i estetiku našeg tijela?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu (čini oko 30 – 50% ukupnih bjelančevina u tijelu). Neki ga nazivaju i super molekulom, što zbog svoje zanimljive strukture ali i funkcije koju obavlja.

Ovaj vezivni protein daje čvrstoću i stabilnost tkivu, neophodan je za funkcioniranje srčanog tkiva i krvnih žila, gradi ovojnice organa, obavija mišiće i pojedine mišićne grupe, daje fleksibilnost ligamentima i tetivama, sprečava gubitak vode u tkivima te čini glavnu proteinsku komponentu kože.

Ljudski organizam može sam stvarati kolagen, zbog rasta i stvaranja novog tkiva te u slučajevima zacjeljivanja i obnove ozljeđenog tkiva. Brzina stvaranja kolagena gubi se sa starenjem te u slučaju opterećenja (npr. bavljenje sa sportom) ili kod nekih autoimunih bolesti.

Kod starenja kože smanjuje se količina kolagena u potkožnom tkivu, a i samim time elastičnost te se lakše izražavaju bore.

Što se može učiniti da se uspori gubitak kolagena? Svi želimo zadržati mladolik i svjež izgled kože te održati normalnu funkciju zglobova i hrskavica. Pravilna prehrana, umjerena fizička aktivnost te uporaba vitamina C kao dodatka prehrani može ublažiti i usportiti gubitak kolagena. A zašto ne odabrati njegov brzo topiv oblik – Natrijev askorbat? Vitamin C je esencijalan vitamin – što znači da ga tijelo ga ne može samo stvarati već se mora unositi putem hrane.

Vitamin C je usko povezan sa proizvodnjom kolagena. Uključen je u svaki korak njegovog stvaranja u tijelu. Sudjeluje u formiranju molekule kolagena te u ugradnji kolagena u tkivo. Prilikom tog procesa vitamin C se razgrađuje. Budući da je trošenje i razgradnja kolagena na dnevnoj bazi prirodan proces tako je njegova ponovna proizvodnja slijed koji zahtjeva redovitu opskrbu tkiva vitaminom C. Želimo li biti sigurni da naše tijelo proizvodi dovoljno kolagena moramo osigurati tijelu dovoljne količine ovog važnog vitamina. Uporaba dodataka prehrani koji sadrže vitamin C u obliku natrijevog askorbata omogućuju brzu nadoknadu ovim vitaminom budući da je lako topiv u vodi, brzo se apsorbira u probavnom sustavu te uključuje u proces sinteze kolagena.

Dobrobiti vitamina C za podizanje imuniteta i obrambenog organizma poznate su i važne, ali isto tako njegov oblik, natrijev askorbat, u dnevno preporučenim dozama od 65-75 mg poželjno je unostiti kako bi naše mišićne ovojnice, tkiva i ligamenti kao i koža bili u dobroj funkciji.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo