Naučite adekvatno pozicionirati tijelo dok izvodite vježbe - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Naučite adekvatno pozicionirati tijelo dok izvodite vježbe

Vjerujem da smo se svi (koji treniramo) barem jednom našli u situaciji kad nismo mogli izvesti neku vježbu, a nakon nečijeg savjeta smo istu vježbu izveli bez problema.

Ok, možda sam se malo ‘nespretno’ izrazio ali ono što sam želio reći je da ako smo dobili koristan savjet u smjeru – kako pozicionirati tijelo u odnosu na otpor – tada smo na taj način mogli manipulirati otporom tj učiniti da nam je u istoj vježbi otpor manji ili veći.

Nisam siguran da ste me sada shvatili ali bacite pogleda na slike na dnu članka pa će vam sve biti jasno.

Je li vaše dijete aktivno 4 sata dnevno? Evo zašto bi trebalo biti

Izdržaj u horizontalnom veslanju

Kao što vidite iz priloženog, na sve tri slike se izvodi ista vježba – izdržaj u horizontalnom veslanju – ali kao što možete i pretpostaviti, otpor/težina vježbe na potonjim slikama nije ista. Ovisno o tome kako smo pozicionirali svoje tijelo (naš centar težišta) u odnosu na karike (centralno opterećenje), ‘osjećaj’ koji imamo u mišićima nije isti. Na prvoj slici, otpor je najmanji jer je naš centar težišta iza centra opterećenja karika (karike idu malo ‘unazad’ skupa sa tijelom) te smo time olakšali otpor kojeg moramo svladati. Što je naše tijelo više poravnato sa centrom opterećenja karika to je otpor kojeg moramo svladati pri ovoj vježbi sve veći. Analogno tome, na slici broj 3, opterećenje je najveće i tu se moramo ozbiljno potruditi kako bi pravilno i uspješno izveli vježbu.

E sad, znanost koja sve ovo objašnjava se zove Biomehanika i ja se unaprijed ispričavam Kineziolozima na korištenju laičkog izričaja, kako bi što jednostavnije objasnio ovu problematiku 🙂

Dakle, izuzetno je bitno kako ćemo postaviti naše tijelo pri izvođenju bodyweight vježbi ali naravno, isto pravilo vrijedi i za izvođenje vježbi sa utegom, bučicama i slično.

Razlika je jedino u tome što ukoliko se krivo pozicioniramo kod bodyweight vježbi, konačni rezultat može biti da neku vježbu nećemo uopće moći izvesti dok se kod vježbi sa opterećenjem to malo mijenja te se u priču ubacuje i mogućnost ozljede zbog težine utega koju pokušavamo svladati. U svakom slučaju, Biomehanika je jedna vrlo zanimljiva znanost koja nam može itekako pomoći kod učenja novih pokreta, odnosno svladavanja/unapređenja već naučenih motoričkih znanja.

Rujan je divan! Evo 8 razloga zašto ga volimo

Ono što je izuzetno bitno, jest činjenica da iako naše tijelo pozicioniramo dobro ‘pod utegom’ ili kod neke bodyweight vježbe, sam ishod radnje ovisi (naravno pogađate) o stabilnosti ponajviše trupa, odnosno mišića sinergista/pomagača. Ako nemamo stabilnost i adekvatnu aktivaciju ‘Corea’, nema te znanosti koja nam može pomoći da pravilno i na siguran način izvedemo neku vježbu. Naravno, ne smijemo zaboraviti da upravo zbog mogućnosti manipuliranja našim tijelom u odnosu na otpor (npr postavljanja tijela iza centra opterećenja kao na slici ili skraćivanje poluga – sklek s koljena), mi smo sposobni neku vježbu olakšati ili otežati, ovisno o našoj trenutnoj kondicijskoj spremi!

Dakle kratki rezime ovog teksta;

  • nije svejedno kako i iz kojeg stava započinjete neku vježbu, tj. kako pozicionirate svoje tijelo u odnosu na otpor koji želite svladati
  • pravilna aktivacija trupa je preduvjet da bi vježbu mogli izvesti na pravilan i siguran način

 

Foto: Saša Segedi

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo