Ne cijepite svoju mačku? Učinite to što prije! - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Vet chat

Ne cijepite svoju mačku? Učinite to što prije!

Nažalost, jako je mali broj vlasnika koji vode brigu o svojim mačkama. Osim fine hrane i svježe vode, koje kao svako živo biće zaslužuju, također zaslužuju i zaštitu od zaraznih bolesti koje im mogu izrazito naštetiti. To je ono najmanje što za njih možemo učiniti.

Mačke su od davnih vremena dobro poznate ljudima. One su lovci i ratnici. U današnje vrijeme populacija im raste jer ljudi sve više otkrivaju njihov prekrasan i zanimljiv karakter. Švicarci, primjerice, smatraju mačke posebnim članovima obitelji i čini se kao da su otkrili “dodatne dobrobiti mačaka u odnosu na pse”, jer mačja populacija u Švicarskoj skoro trostruko nadmašuje pseću. Naravno, kao i uvijek u statistikama vodimo se registriranim brojevima. Diskusiju o tome što je tome razlog prepuštam na volju svakome.

Ipak, većina mačaka nije imala sreću živjeti u Švicarskoj i zato postoje veliki problemi vezani za populacije slobodnoživućih, podivljalih kućnih mačaka u raznim dijelovima svijeta – područjima, gradovima, selima… Upravo tim mačkama, kao i kućnim, potrebna je pomoć i zaštita. Kada se koncentriramo na Hrvatsku, stanje s populacijom mačaka je zabrinjavajuće. Nažalost, jako je mali broj vlasnika koji vode brigu o svojim mačkama. Nevjerojatno, ali još je uvijek uvriježeno tradicionalno razmišljanje kako su mačke stvorene za lov miševa, štakora i kako mogu same preživjeti kopajući po smeću kao u crtićima.

Mogu, ali kratko. U urbanim i neurbanim sredinama nezbrinutim mačkama je životni vijek daleko kraći od onih koje su zbrinute. Podaci općenito govore da je prosječni životni vijek mačaka 12-15 godina, a u veterinarskim praksama podaci govore da životni vijek njegovane kućne mačke dostiže i iznad petnaest i dvadeset godina. Američki su stručnjaci došli do zaključka kako kućne mačke u prosjeku žive 2,5 puta dulje od nesocijaliziranih mačaka ili onih koje su izgubile kontakt s vlasnikom.

Što podrazumijeva zaštita mačaka?

Postoje brojne pasmine mačaka i svaka je pasmina posebna, no isto tako posebna je i svaka mačka pojedinačno. U slučaju da se odlučite potrošiti veliku količinu novaca na neku od pasmina ili udomite neku manje sretnu macu, potrebno je znati nešto i o zaštiti mačaka. Osim fine i kvalitetne hrane i svježe vode, koje kao svako živo biće zaslužuju, također zaslužuju i zaštitu od zaraznih bolesti koje im mogu izrazito naštetiti. To je ono najmanje što za njih možemo učiniti.

Umjetno stvorena imunost cijepljenjem zaštićuje mačke od izrazito teških virusnih bolesti koje su često neizlječive (kaliciviroza, herpesviroza i panleukopenija), za sobom povlače veliki broj drugih kliničkih problema i često završavaju smrću mačaka (npr. posljedica razvoja teškog sistemskog oblika kaliciviroze). Za neke teške bolesti od kojih obolijevaju vanjske mačke nema cjepiva. U tom slučaju okrećemo se drugačijim preventivnim metodama (kastracije, “kućni pritvor” itd.).

Koji je stil života vaše mačke?

Ako ste kupili ili dobili vrlo mladu mačku staru tek nekoliko tjedana, potrebno ju je odvesti na veterinarski pregled kako bi se ustanovilo je li zdrava i je li podoban kandidat za cijepljenje. Bitno je da veterinaru napomenete koji stil života će vaša mačka voditi. Nije svejedno hoće li živjeti sama s obitelji u stanu, u kućanstvu s više mačaka ili će izlaziti iz kuće. Stil mačjeg života određuje protokol cijepljenja. Prije cijepljenja obavezno se provodi potpuna dehelmintizacija (čišćenje od unutarnjih parazita) i suzbijanje eventualno prisutnih ektoparazita (buhe, krpelji). Cijepe se samo zdrave mačke koje mogu stvoriti dovoljan stupanj zaštite.

Mačići se cijepe u dobi od šest do osam tjedana starosti protiv tri osnove bolesti: kaliciviroze, herpesviroze i panleukopenije. Inicijalna doza nije dovoljna pa dajemo drugu za tri do četiri tjedna. Treću dozu mačićima dajemo otprilike u 16. tjednu života. Nakon te treće doze nadocjepljujemo mačku u starosti od 12 mjeseci ili 12 mjeseci nakon treće doze čime osiguravamo siguran nastup imunosti. Mačke možemo nadocjepljivati svake godine – iako pojedini veterinari to ne preporučuju. Ovisno o stilu života, uz spomenute tri bolesti, uputno je intervalno uključiti cijepljenje protiv mačje leukemije, klamidioze i bjesnoće.

Mačke mogu oboljeti u bilo kojoj životnoj dobi. Ako ste udomili stariju mačku, koja nema poznat status cijepljenja, također ju možete odvesti na klinički pregled kako bi se utvrdilo može li primiti cjepivo. Odrasle mačke u pravilu cijepimo dva puta u razmaku od tri do četiri tjedna. Također ih možemo godišnje docjepljivati.

Kada bismo sve rezimirali došli bismo do nekoliko ključnih zaključaka zašto je bitno cijepiti mačke:

  • Cijepljenje pomaže zaštiti mačaka od teških virusnih bolesti (primarna zdravstvena zaštita)
  • Osiguravamo dugotrajnu zaštitu mačaka, a time produljujemo i povećavamo kvalitetu života mačaka
  • Spašavamo život velikom broju mačaka
  • Povećavamo udio zdravih mačaka u populaciji
  • Kontroliramo širenje zaraznih bolesti mačaka
  • Cijepeći ih protiv bjesnoće onemogućujemo prijelaz bolesti na ljude.

Postoji još puno razloga zašto cijepiti mačku i o njima možete razgovarati s vašim veterinarom prilikom sljedećeg posjeta.

Brinite o vašim predivnim ljubimicama i cijepite ih redovito ako već niste. Podsjećamo, tijekom veljače Specijalistička veterinarska praksa @ Vet nudi 20 posto popusta na kastracije i sterilizacije mačaka jer je to dodatni doprinos, uz cijepljenje, zaštiti zdravlja mačaka. Više o kastraciji možete saznati u kolumni Činjenice i zablude: zašto i kada kastrirati kućnog ljubimca?

 

Ako vaš ljubimac ima dodatna pitanja, slobodno ih umjesto njega postavite vi:

E-MAIL: vet.praksa@gmail.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo