Kolumnisti i blogeri: Generacija Y

Nogometni poučak: Uspjeh stiže kad igramo za druge

Krajem devedesetih, u prodaju su pustili zidne karte Sunčevog sustava. Osim Sunca i planeta, na karti su bile raspoređene sličice stvari ili osoba po kojima su poznate različite države svijeta.

I danas se sjećam da je iz Hrvatske na karti svijetlio jedan nogometaš – Davor Šuker. Nogomet je u našoj zemlji tradicija, sport koji okuplja generacije, za neke način života. Atmosfera koja u Hrvatskoj vlada zadnjih dana fascinira, kao i nevjerojatan put kojim je naša reprezentacija došla do povijesnog plasmana.

Panični napadi su u porastu, ali i dalje nemamo dovoljno razumijevanja za ovaj problem

Psihološki faktor tima

Sigurna sam da ste prateći utakmice koje su nas dovele do srebrne medalje, u nekom trenutku zaključili da je psihološki faktor kod našeg tima bio krucijalan. Na putu do finala igrali smo utakmice koje bi se mogle opisati kao igra živaca i iz svih smo izašli kao pobjednici.

Osim nogometne vještine i talenta, u takvim srazovima, koji sa sobom nose iznimno veliki pritisak, psihološki faktori postaju vrlo važni. Psihologija sporta može objasniti zašto se neke dobre, visoko motivirane momčadi slome pod takvim pritiskom, a neke ne.

Zašto je tako teško prepoznati i reagirati na svoju i tuđu traumu?

Naime, situacije kao što su izvođenje jedanaesteraca ili igranje u produžetcima, mogu dovesti do paradoksalnog efekta – iako je u tim trenucima motivacija igrača na vrhuncu, kod nekih timova konačna izvedba bude ispodprosječna. Jedno od objašnjenja je da pod velikim pritiskom sportaš može početi, jednostavno rečeno – previše razmišljati.

Međutim, vrhunska motorička izvedba je visoko automatizirana i ne zahtijeva svjesnu pažnju. Malo je vjerojatno da naši nogometaši u trenucima kada smo mi čupali kosu pred ekranom nisu osjećali nikakvu napetost i strepnju. Međutim, imali su ono što mnogi nazivaju mentalna čvrstoća. Biti mentalno čvrst znači u situaciji pritiska zadržati emocionalnu kontrolu, ostati odlučan, fokusiran i samopouzdan. Mentalna čvrstoća može biti urođena, ali se može i kod igrača poticati i razvijati, pa veliku ulogu u tome ima i trener.

Jeste li sigurni da ste neke stvari zaboravili? “Zaborav” može biti psihička obrana

Zlatko Dalić – primjer mentalne čvrstoće

Treneri koji potiču razvoj mentalne čvrstoće su kritični i stavljaju igrače u izazovne situacije, ali su istovremeno ohrabrujući, imaju odličan osobni odnos sa igračima i zato su igrači u svakom trenutku spremni od njih prihvatiti konstruktivnu povratnu informaciju. Snimke s ruba terena i izjave za novinare pokazuju da je u našem slučaju i sam izbornik bio pravi primjer mentalne čvrstoće.

Za razliku od nekih drugih reprezentacija gdje su izbornici na očigled “gubili živce”, Zlatko Dalić je u najtežim utakmicama bio gotovo nestvarno staložen, a u svojim izjavama je i na krilima uspjeha ostajao odmjeren i fokusiran. Naime, mentalna čvrstoća je važna ne samo u teškim trenucima, već i nakon uzastopnih pobjeda kada euforija može skrenuti fokus s igre.

Osim mentalne čvrstoće, čini se da je u našoj reprezentaciji jedan od presudnih faktora bio i odličan timski rad. Individualni talenti sami za sebe nijedan tim ne mogu učiniti uspješnim. Na jednoj od konferencija za novinare izbornik Dalić nije htio izdvojiti igrače kojima je posebno zadovoljan. „Momčadi koje su imale izdvojene pojedince otišle su doma odavno“, rekao je. Timska kohezija ne postiže se preko noći, već zahtijeva vrijeme i posvećenost pa je nesumnjivo da se ona u našem timu razvijala puno prije nego je prvenstvo počelo.

Ovo prvenstvo zasigurno će se upisati u kolektivno pamćenje hrvatskog naroda, a još je više posebno baš zato jer je došlo kad nam je najviše trebalo – u vrijeme kada su ljudi duboko nezadovoljni stanjem u zemlji, puni nepovjerenja prema političarima, malodušni.

Identifikacija s uspješnim timom dovodi do porasta samopoštovanja, ali i do zadovoljavanja potrebe za socijalnim pripadanjem kroz preuzimanje zajedničkog identiteta – u ovom slučaju onog navijačkog i hrvatskog. Zajedništvo koje nam je ovo prvenstvo donijelo ne bi smjelo ostati tek trenutak u vremenu. Živimo u društvu koje je vrlo individualistički nastrojeno, da ne kažem sebično, a Hrvatska reprezentacija nas uči da najveći uspjeh dolazi tek onda kad igramo jedni za druge.

Ženska prijateljstva imaju vrijednost koju muška nemaju

Foto: Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo