Kolumnisti i blogeri: Psihološka astrologija

Novi putevi i ideje – psihološka astrologija

Kao što svijet danas prolazi kroz neku vrstu revolucije u komunikacijama, socijalnim oblicima i novim međunarodnim odnosima, tako istovremeno doživljavamo revoluciju u našim shvaćanjima čovjeka i svijeta (kozmosa).

Kotač promjena neprestano se vrti, a čini se da smo upravo sada u prekretnici kada se zvršava jedan ciklus (era) i započinje (mada još samo u nagovještajima) jedan posve novi.

Znanost u općem smislu i astrologija kao nezavisna disciplina moraju ići u korak s tim promjenama (i promjenjenim zahtjevima današnjeg pojedinca) u kreiranju otvorenog duha. Mnogi ljudi danas još uvijek traže znanstvenike i eksperte za odgovore na suvremene dileme, ali također i psihologe, psihijatre i astrologe koji mogu pomoći običnom čovjeku.

Karl Gustav Jung

U zapadnoj kulturi svjedoci smo sve većeg otuđenja čovjeka od samog sebe i svoje kulture. Čovjek je gotovo posve izgubio dodir sa svojom fundamentalnim ljudskim korjenima. Tradicionalne i kulturne vrijednosti razorene su. Stoga je došlo vrijeme da se traže odgovori i drugdje, izvan čiste znanosti, odgovori kojima su korjeni u teorijama, idejama i iskustvima razvijanim u svakom ljudskom biću. 

Psihologija i astrologija dvije su međusobno isprepletene discipline. Utemeljitelj suvremene psihologije Karl Gustav Jung izjavio je: “Očigledno astrologija nudi puno toga psihologiji, ali i njoj njezina sestra može puno toga ponuditi”. Jung nije samo koristio astrologiju kao psihološko oruđe u svojoj praksi, već je proveo godine na istraživanju psiholoških aspekata u astrološkim simbolima.

Astronom i fizičar Kepler govorio je da je jako želio ne vjerovati u efikasnost astrologije ali “nepogrešiva podudarnost planetarnih konfiguracija i pratećih događaja učinili su da počnem vjerovati”.

Isaac Newton, upitan što je želio studirati na Cambridgeu, odgovorio je: “Matematiku, kako bih mogao testirati astrologiju”.

Što više otkrivamo i spoznajemo život, sve više tragamo i otvaramo se ka idejama koje objedinjuju mnoge životne sfere i intelektualne discipline. Astrologija objedinjuje nešto što je psihologiji nedostajalo: jedinstvo, zdravlje pojedinca i integraciju pojedinca sa društvom. Zdravlje pojedinca, fokusirajući se na njegovu potpunu ispunjenost, uzimajući nedjeljivost psiho-fizičke ravnoteže i otvorenost ka novim putevima i idejama osnovna je vodilja suvremene astrologije.

 

Knjiga Anđelke Subašić “Uzmite sudbinu u svoje ruke” odlično je štivo za podizanje svijesti o sebi i svojim mogućnostima. Astrologija u kombinaciji sa psihologijom primjenjiva je u svakodnevnom životu. Saznajte kako ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo