Kolumnisti i blogeri: Moć (pre)hrane

Nutricionist – ne vjerujte baš svakome tko se tako (samo)proziva

Redovito pregledavam internetske stranice, uostalom, kao i velika većina onih koji žive u današnje vrijeme. Pregledavajući naše “lifestyle” internetske stranice koje pišu o zdravlju i ljepoti, razne bannere, reklame, osobne stranice, u pogled mi upada poplava tekstova, web-stranica, blogova supotpisanih s titulom “nutricionist”.

Razloga za reakciju, a tako i za čitav ovaj tekst ne bi bilo, kada bi te osobe imale neke veze s nutricionizmom – još bolje sa sustavom obrazovanja koji školuje nutricioniste.

Trebam li se ja kao stručnjak, s akademskom titulom magistra nutricionizma i svojim profesionalnim radnim iskustvom obazirati na takve pojave? Možda ne.

No, ipak imam (moralnu), građansku, ali i osobnu potrebu napisati nešto o ljudima koji bez ikakve kulture samo tako uz svoje ime “naljepe” titulu, za koju postoji diplomski, i poslijediplomski doktorski Sveučilišni studij u Hrvatskoj na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, te na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Nadam se da ću ovim tekstom pomalo i senzibilizirati javnost (a prije svega one koji imaju potrebu za konzultacijama i uslugama stručnjaka nutricionista). Želja mi je ovim tekstom pobuditi kod čitatelja određenu dozu nužne kritičnosti, prije nego što svoje zdravlje stavi u ruke nekog laika.

lČitam, primjerice neki dan, da jedan od Mistera Hrvatske “trenutno radi kao fitness instruktor i nutricionist”. Naravno da mi je odmah postalo sumnjivo i upalo u oči vezanje ova dva pojma: fitness instruktor i nutricionist. Naravno da je moguće postići i jedno i drugo, u hrvatskim uvjetima bi to bilo završavanje studija na kojima se stječu akademske titule prvostupnika ili magistra nutricionista. Moguća je i opcija završavanja srednje škole s položenom maturom – tehničar nutricionist. Mogući je i scenarij da osoba završi studij na Sveučilištu u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, i da stekne sveučilišnu titulu nutricionista, certificira se kao registrirani dijetetičar te da se ta stečena akademska titula nostrificira u Hrvatskoj.

No to ovdje, izgleda, nije slučaj. Tek malo kasnije, “googlanjem” sam spoznao da je dotični gospodin u stvari, završio usmjerenjem nutricionizmu sasvim oprečan studij (društvenog usmjerenja) koji nikakve veze nema sa znanošću o prehrani (s nutricionizmom). Čisto sumnjam da primjerice, jednom školovanom dipl.ekonomistu može biti svejedno da se tom (također, teško stečenom) akademskom titulom razmeće – netko tko je prošao dvodnevni tečaj prodavanja ugovora stambene štedionice.

Kako ne bi ispalo da sam se okomio na dotičnog gospodina i takve neodgovorne pojedince, navodim bolji, daleko učestaliji i problematičniji primjer.

Naime, akviziteri dodataka prehrani u sustavu MLM-a posebna su priča. Takozvani “wellness savjetnici“ kojima ta titula nije dovoljna, idu tako daleko, da se mnogi od njih usuđuju samoprozivati stručnjacima – nutricionistima.

lTako se od njih mogu čuti (gorljive i smiješne) tvrdnje kako je “guarana prirodan antidepresiv”, da su “to što oni nude u biti – hrana” (a riječ je o dodacima prehrani), kako “omega-3 u obliku kapsula te proteina u prehrani u dnevnim količinama nikada dovoljno”, kako “omega-3 podmazuje zglobove”, itd. Takvim “antologijskim izjavama” nema kraja, no nema ih smisla dopunjavati.

Oni to govore, jasno – iz temeljnog nepoznavanja materije, iz nemogućnosti da razumiju temeljnu stručnu terminologiju i materiju, i u konačnici – iz želje za zaradom. No, problem ne bi bio u tim (opasnim i(li) smiješnim) tvrdnjama, kada bi se radilo o nekom igrokazu, predstavi, skeču ili pak dječjoj igri, kada se ne bi radilo o čistom poigravanju s ljudskim zdravljem.

Problem je očit i golem, što se ljudskim zdravljem stanovništva Hrvatske, nestručno savjetujući o prehrani, bave osobe koje zato nemaju nikakve predispozicije niti stručne kvalifikacije, a lako mogu izazvati neželjene učinke na zdravlje.

Rekao sam u prethodnim kolumnama kako hrana ima vrlo opipljiv, a ponekad i brzo vidljiv učinak na ljudsko zdravlje (čuveni farmakološki i biokemijski učinak hrane na ljudsko zdravlje). Izražaj je još veći kada korisnik nekontrolirano uzima koncentrirane oblike hrane (dodatke prehrani), bez ikakvog stručnog nadzora, vrlo često nesvjesno potaknut nečijom željom da se njemu zaradi.

U situaciji kada pred sobom imate osobu s određenim zdravstvenim stanjem i koja je na određenoj farmakoterapiji (uzima lijekove), nije svejedno kakvom će se prehranom hraniti i koje će suplemente (dodatke prehrani) uzimati. Uz liječnike specijaliste, o tome mogu procjenjivati samo kvalificirani stručnjaci – diplomirani nutricionisti – magistri nutricionizma i(li) klinički dijetetičari s određenim (pred)znanjem i iskustvom.

kNe tako jako davno, imali smo slučaj lažnog (mladog) “liječnika” u bolnici, što predstavlja najgori oblik patvorenja i prisvajanja akademske titule i igranja s tuđom ljudskom sudbinom. Uz mnogo nelagode i opće javne nevjerice, ta je osoba pronađena, no činjenica je da je taj slučaj uzbunio čitav zdravstveni sustav.

Savjetovanje o prehrani ozbiljna je i zahtjevna profesionalna djelatnost koja direktno utječe na zdravlje svakog čovjeka, zahtijeva stručnost poduprtu i dokazanu akademskom titulom i stručnim iskustvom, a ne diletantizmom i željom za zaradom.

Osobama koje direktno dolaze u kontakt s ljudima, nudeći im svoje usluge savjetovanja o prehrani, mogući klijenti trebali bi bezrezervno uskratiti povjerenje, a država bi pak trebala učiniti svoje i zaštititi potrošača, pacijenta, građanina te kazniti takve prijestupnike.

Također, želimo li biti zemlja znanja, malo osnovne (akademske) i ljudske etike, ne bi nam škodilo, a i regulacija zakonima bila bi dobrodošla. Vjerujem, kako bi i takvi pomaci učinili razliku, te bi tako nastao djelić jednog novog, znatno ljepšeg mozaika ovog društva.

Na kraju, imate li indikacije ili potrebe konzultirati nutricionista, tražite na uvid njegovu/njezinu sveučilišnu titulu, pitajte ga/ju za stručno iskustvo, i odlazite samo diplomiranim nutricionistima, magistrima i magistrama nutricionizma, diplomiranim inženjerima/inženjerkama. Ne dajte svoje zdravlje u ruke šarlatana, jer vaše je zdravlje od neprocjenjive važnosti.

 

Nenad Bratković
magistar nutricionizma

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo