Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Odabir školske torbe – prvi važan zadatak školaraca i roditelja

Foto: Shuttertsock

Redovito prije početka školske godine mnoge obitelji susreću se s izazovom nabavke školske torbe. Kako odabrati pravu?

Netko će možda reći – važno da je kvalitetna, netko da je lijepa, šarena i vesela, nekome je važno da ima mnogo džepova, nekome da ima kotačiće a netko traži da ima čvrsti potporanj za leđa. Tko je u pravu i koja je torba prava?

Činjenica je da dvadeset posto djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole i čak 50 posto djece do završetka osnovne škole ima neki poremećaj tjelesnog držanja.

Teške knjige, prevelika težina same torbe, premala i prevelika veličina te navika nepravilnog nošenje torbe, neki su od najčešćih faktora koji utječu na probleme posture, držanja cijelog tijela.   

Kako odabrati dobru školsku torbu?

Prva eliminacijska provjera trebala bi biti činjenica da prazna torba mora biti manje od kilograma, a puna ne bi trebala prelaziti 10 posto težine djeteta. Druga provjera je veličine torbe, koja ne bi smijela biti šira od tijela što djetetu omogućava da ruke pokreće i prema natrag. Ne smije biti predugačka da pri hodu ne lupa po stražnjici jer se tada dijete neprirodno naginje natrag. Mala i visoko postavljena školska torba potiče dijete da se grbi i da nepotrebno podiže ramena. U idealnom slučaju školska torba trebala bi se nositi tako da je lagano oslonjena duž leđa na zdjelicu a tijelo djeteta je uspravno.

Iako već u trgovini možemo odrediti dimenzije i težinu torbe, često do ovih pogrešaka dovede i stav da se kupuje torba koja je čvrsta i jaka, što je dobra karakteristika, koja čuva sadržaj torbe ali ne i zdravlje dijeta.

Fizioterapeuti pomažu pri odabiru savjetom: dijete mora zadržavati normalan stojeći stav, tako da s torbom na leđima normalno pokreće glavu lijevo i desno, da ruke može ispružiti u stranu i u vis. Dodatna oprema torbe je poželjna ali…

Torba s kotačićima i ručicom koju dijete može vući najmanje opterećuje kralježnicu, ako se ne vuče uvijek jednom rukom. Treba pripaziti na nošenje torbe preko stepenica – ne jednom rukom jer se mogu ozlijediti nego je potrebno torbu staviti na leđa. Više pretinaca i odjeljaka pruža i više mogućnosti raspoređivanja – ravne stvari (knjige i bilježnice) treba stavljati uza stražnju stranu (leđa), a one teže na samo dno kako bi stabilizirale leđa.

Odabir prave torbe nije najjednostaviji, ali dakako uz prave informacije i uzbuđenje na početku nove školske godine može biti zabavno iskustvo za cijelu obitelj.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo