Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Odmor je važna komponenta zdravog napretka u procesu treninga

Foto: Shutterstock

Jedna od rečenica koju često slušamo ovih dana je zasigurno i ova……’ništa ne treniram ovih dana i samo jedem. Osjećam se kao slon!’

No dobro, možda ne kao ‘slon’ ali sam siguran da (pogotovo kod ženskog djela populacije) postoji određena doza ‘grižnje savjesti’ zbog:

  • Smanjene tjelesne aktivnosti
  • Malo više fine papice koju si dopustimo u ovo Božićno/Novogodišnje vrijeme

I dok mi subjektivno imamo pravo osjećati da se samo debljamo i ništa ne radimo, objektivno gledajući za takav rigorozan stav možda baš i nema potrebe; a evo i zašto……

Postoje 3 komponente zdravlja/zdravog napretka u trenažnom procesu a one su:

  • Odmor
  • Prehrana
  • Trening

I to upravo tim redom. Obzirom da se sada neću previše zadržavati na prehrani/treningu, malo ću vam pojasniti komponentu odmora. Kao što i sami vjerojatno znate (ili možda pretpostavljate), vaše tijelo ne može, niti je građeno za to, da cijelo vrijeme bude u ‘top formi’, odnosno da se trenažna opterećenja povećavaju iz dana u dan. U sportskom treningu imate nešto što se zove planiranje i programiranje treninga i tamo ćete susresti periode ‘jakog treninga’ i ‘slabijeg treninga’.

E sad, ovaj ‘slabiji trening/trenažni period’ služi kako bi se naše tijelo oporavilo i pripremilo za nova, veća opterećenja. To konkretno znači da povećanje naših fizičkih sposobnosti uvijek dolazi isključivo i samo nakon adekvatnog odmora nakon treninga ili nekog dužeg trenažnog perioda.

Ne možemo stalno opterećivati naše tijelo i očekivati da nam sposobnosti rastu iz dana u dan a potkožno masno tkivo ide ‘dole’ tempom koji smo si mi zacrtali/izračunali prema nekoj znanstveno dokazanoj formuli. Da, teorija je super i na njoj temeljimo naš trenažni proces, ali nemojte zaboraviti da je svatko od nas jedinka za sebe, i da sami moramo otkriti ‘tajne’ našeg tijela i kako naše tijelo reagira na trening/odmor. To znači da nema isključivosti u primjeni teorije, već da morate sami osjetiti kada je potrebno malo usporiti.

U sportskom svijetu, ovaj pojam se naziva SUPERKOMPENZACIJA, što bi mogli protumačiti kao povećanje radne sposobnosti nakon što smo odradili trening i adekvatno se odmorili.

Gledajući to sve kroz prizmu ovih Božićno/Novogodišnjih blagdana, mogli bi zaključiti da nije problem ako ćete u ovo vrijeme malo manje trenirati (ili uzeti potpuni odmor) na neko krače vrijeme. Trebate se odmoriti, jesti, opustiti jer ćete jedino tako ponovo moći kvalitetno napuniti baterije za nove ciljeve koje trebate osvojiti u 2017!

Foto: Shutterstock

Video: Iskoraci naši najdraži

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo